Bukjuk az életmentő milliárdokat, de sikerült kirúgni nyolc tanárt

reggel 4
2022 november 30., 23:28

Jó reggelt, kedves olvasók! Micsoda nap van mögöttünk már megint! Ezt a hírlevelet ki is küldöm még éjjel, mert már így is túlcsordul a sok tartalomtól.

Nagy nehezen kiválogattam 4 cikket:

Hol a pénz?

photo_camera Fotó: JOHANNA GERON/AFP

A nap, a hét, a hónap legfontosabb híre: az Európai Bizottság szerda délelőtt úgy döntött, hogy annyira hanyag gazdája a magyar kormány az EU-s támogatásoknak, hogy legalább 3000 milliárd forintot nem szabadna odaadni neki a szokásos támogatási keretéből. Hogy ez pontosan mit jelent, azt a - gyakran idegesítően bonyolult - uniós ügyekben leginkább járatos újságíró, Magyari Péter magyarázza el.

Magyarázta a bizonyítványát a kormány is egy rendkívüli kormányinfón, ahol persze kiderült, hogy ki a hibás. Hát, nem a kormány! Az ellenzék szerint viszont egyértelmű, hogy Orbánék túl sok lopása miatt lesz rosszabb az életünk, és többen abban látják a megoldást, hogy az EU a kormány megkerülésével ossza ki a pénzt a magyar önkormányzatoknak és civileknek.

Három a magyar energia

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Első fokon elutasította a paksi bővítésnek nyújtott állami támogatás jogosságát vitató keresetet az EU törvényszéke. Az osztrákok jogvitája nem a magyarokkal, hanem a bizottsággal volt, de ha nyertek volna, annak beláthatatlan következményei lettek volna Paks 2-re.

A magyar kormány szélerőműveket is ígért Brüsszelnek. Ami azért megdöbbentő, mert 2010 óta szinte lehetetlen újat építeni Magyarországon. Úgy tűnik, hogy hamarosan már lehet.

A napelemes cégek sem értik teljesen, hogyan változtatna a szaldóelszámoláson az állam.

  • Rendeletet írt a kormány, hogy jövőre nem emelkedhetnek a lakosság rendszerhasználati díjai. A szolgáltatók veszteségét a rezsivédelmi alapból pótolják ki.

Utcára tett tanárok

Kirúgták három budapesti gimnázium nyolc tanárát. Mint azt kiderítettük, a Karinthy Frigyes Gimnáziumból hat, az Eötvös József és a Vörösmarty Mihály Gimnázium 1-1 tanárt rúgtak ki. „Én ezt terveztem életpályának, és a saját országom vág el ettől” - mondta a könnyeivel küszködő karinthys tanárok egyike.

A néhány óra alatt összedobott tüntetésre sokan mentek el az időjárás ellenére, élőben tudósítottunk róla. Holnapra kiderülhet, hány tanár áll ki a saját megélhetését kockáztatva a kollégái mellett.

Fizessenek az oroszok!

Ursula von der Leyen
photo_camera Ursula von der Leyen Fotó: BERND THISSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Európai Bizottságnak nem a magyar kormány volt a legfőbb gondja tegnap. Von der Leyen nagyívű tervet körvonalazott: az EU létre akar hozni egy különbíróságot az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök kivizsgálására, illetve dolgozik annak jogi megoldásán, hogy orosz oligarchák és az orosz jegybank külföldön tartott, befagyasztott vagyonából lehessen kárpótolni Ukrajnát.

Még két meredek sztori:

  • Felhívták az orosz elit gyermekeit, hogy megkérdezzék tőlük, terveznek-e a frontra menni
  • Egy orosz kém Magyarországra akart csempészni érzékeny adatokat, állítólag a végbelében

Így szállj szembe a diktátoroddal

A Nobel-békedíjas Maria Ressa, a Rappler alapítója
photo_camera A Nobel-békedíjas Maria Ressa, a Rappler alapítója Grafika: Kiss Bence

Gyors egymásutánban a negyedik print kiadványunk érkezik: a 444 jó hely Budapesten, az Isten háta mögött és az Idegtartás után itt van Maria Ressa könyve. A Nobel-díjas újságíróval Király András készített remek interjút, amely első sorban a közösségi média pusztító hatásairól szól, de szó esik benne a 444-ről és a magyar helyzetről is. És tökre átjön, milyen rendkívüli ember a szerző.

Még egy kis önkaser

Olyan sok podcastünk volt mostanában, hogy kilistáztuk külön cikkben.

De ennél is örömtelibb volt látni, ahogyan a véletlen egymás mellé sodort két hírt. Az egyik arról szólt, hogy a borsodi rapper, a 444 által bemutatott Serrano életéből készült játékfilm. A másik meg arról, hogy elkészült a 444 dokumentumfilmje, A gyilkosok emlékműve sétaváltozata a Soá Alapítvány digitális oktatási programja keretében. Milyen szép, hogy a videóinknak ennyire különböző utóéletük van! (És mennyire ajánlom a megtekintésüket, vagy újranézésüket!)

Tóni Montana

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Megállíthatatlanul bővül Rogán kabinetbirodalma, írja Csurgó Dénes, aki alig győzi számba venni. Kormányzati propaganda, titkosszolgálatok, rendezvényszervezés, közpénzek ellenőrzése, válságkormányzás összehangolása – egyre bővül a feladatok köre, amelyeket Orbán Viktor leghűségesebb minisztere végezhet.

És még 4 hazai

És még négy külföldi

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.