Hétvégi olvasnivalók a semmit sem érő kohéziótól az örökké tartó háborúig

reggel 4
2022 december 24., 07:28

Boldog karácsonyt és egyéb ünnepeket! Itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, benne az elmúlt hét legfontosabb-érdekesebb cikkeivel, videóival. (Vannak más hírleveleink is, itt lehet feliratkozni rájuk.)

ORBÁNINFÓ

Szerdán Orbán Viktor tartotta a kormányinfót, élőben közvetítettük. Mi többek között az anyjáról, a kordonbontásáról és Matolcsy kritikájáról kérdeztük. Orbán az eseményen többek között elmondta, hogy „a háború kimenetele semmilyen befolyással nincs Magyarország biztonságára”.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A rendszerváltás előtt teát főzött Orbánnak, most kiosztást kapott a kormányinfón: Orbán 1988-ban a BBC-s tudósító segítségét kérte a Fidesz megismertetésében, Nick Thorpe most arra bátorította a miniszterelnököt, hogy nyugodtan adjon interjút független újságíróknak.

MAGYARORSZÁG

Orbán rendszere megszilárdult, jó oktatást ne reméljünk tőle: a 2010 utáni berendezkedés olyan koalícióra épül, aminek nem érdeke, hogy jól működjön az iskola, mondja Scheiring Gábor, akivel arról is beszélgettünk, milyen hatással lehetnek a rezsimre az oktatási tiltakozások és a megélhetési válság.

Az aszály, a válság és az infláció után még az ársapka is betehet a krumplinak: az ársapka sem a termelőknek, sem a beszállítóknak, de valójában a fogyasztóknak sem éri meg, hogy miért nem, azt a meghosszabbított burgonyaárstopon keresztül szemléltettük. Az MNB szerint 29,7 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek jövőre, ráadásul egyre többen élnek olyan szegénységben, ahonnan képtelenség kitörni, vannak járások, ahol az emberek fele alapvető dolgokat sem tud kifizetni.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az uniós kohéziós támogatások csökkenteni akarták az egyenlőtlenségeket, javítani a versenyképességet és terjeszteni a jó kormányzás gyakorlatát. Az idei Társadalmi Riport egyik tanulmánya szerint ebből Magyarországon egyet sem sikerült elérni, sőt, ha lehet még romlottak is az ezekkel kapcsolatos mutatók.

Megúszták figyelmeztetéssel Toroczkai László mezőőrei: a bíróság szerint csekély mértékben veszélyes, hogy az ásotthalmi mezőőrök hatáskörüket túllépve, felfegyverkezve intézkednek a határon átszökő külföldiekkel szemben.

HÁBORÚ

Rácz András arról írt, hogy menekültek százezreit zúdíthatják Európára az ukrán energetikai rendszer elleni orosz támadások. Az oroszok úgy ismerik az ukrán energetikai rendszert, mint a tenyerüket, pontosan tudják, hogy hova kell lőniük. A helyzet a következő hetekben várhatóan rosszabbodni fog, de az a dilemma hamis, amely szerint az ukránoknak csak két lehetőségük van: vagy megfagynak, vagy megadják magukat.

photo_camera Fotó: VALERIY SHARIFULIN/AFP

Szabó M. István energetikai szakújságíró arról írt, hogy a Siemens lehet a pajzs a Paks II-t fenyegető szankciókkal szemben: a német nagyvállalat úgy van benne a paksi bővítésben, hogy közben elhatárolódik a nukleáris ipartól, és a berlini koalíció egyik pártja kifejezetten ellenzi a szerepvállalását. Mindezek ellenére még az is lehet, hogy a dugába dőlt finn atomerőműnek gyártott terveiket áthozzák Tolna megyébe.

Gazda Albert arról írt, hogy bohócot csinál az oroszokból Azerbajdzsán a karabahi tűzfészekben, illetve arról is, hogy az ukrajnai háború kellős közepén haderőreform mellett döntött az orosz politikai-katonai vezetés, áttételesen beismerve, hogy kb. mindent tévesen mértek fel. De a korrekciók is keveseknek lesznek ahhoz, hogy élőerőben felvegyék a versenyt az ukránokkal.

Kremlinológusok szerint Putyin új létcélt jelölt ki a társadalom tagjainak: emberanyagot és erőforrásokat kell biztosítaniuk a hadseregnek egy végeérhetetlen háborúhoz.

FOCI

Egy fordulatos, izgalmas vb-döntőn Argentína legyőzte Franciaországot, ezzel Lionel Messi végre megnyert minden díjat, amit csak meg lehetett. Bede Márton összeállította a szuper és a nem annyira szuper válogatottat is.

photo_camera Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

Haszán Zoltán és Benics Márk pedig Szabó Christophe-fal beszélgetett a vb-ről, a becsapós xG-kről és a korrupciós rendszert továbbra is fenntartó FIFA-ról. Haszán arról is írt, hogy – Németh Szilárd észrevételével ellentétben – a világ kicsit bonyolultabb annál, mint hogy egy fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország győzte volna le a foci-vb döntőjében Afrikát.

KULTÚRA

Miután a techcégek gyarmatosították a valóságunkat, most visszavásárolhatjuk a pillanatainkat – írja Plankó Gergő, aki a BeRealről írt, ami valódiságot ígér a közösségi média hamis virtuális világához képest. A cikk szerint ez elsőre jól hangzik, csakhogy az alkalmazás mindennap ráparancsol a felhasználóira, hogy legyenek „valódiak”.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Fődi Kitti az Új barát karácsonyra című norvég sorozatot ajánlotta: a könnyű, de igényes romkom iróniával és szarkazmussal mutatja be a párkeresés összes nyűgét.

PODCAST

Szilágyi Ákos a 444 stúdiójában.
photo_camera Szilágyi Ákos a 444 stúdiójában. Fotó: Botos Tamás/444

Uj Péter több mint 2 órán át beszélgetett Szilágyi Ákos íróval Ukrajnáról és Oroszországról. A lényeg: „Posztbizánci civilizáció haláltánca a posztheroikus korban. Futballhuligán-nácizmus, elbukott modernizációs kísérletek és Putyin katasztrofális elbutulása. Európa tizenhatodik századi típusú háborús káosz felé tart.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.