Hétvégi olvasnivalók büntetett ateizmusról, csodacipőkről és ellentámadásokról

reggel 4
2023 augusztus 19., 06:06

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása az elmúlt hét nagyobb, érdekesebb, legfontosabb cikkeivel. Holnap augusztus 20-a, érdemes már most készülni arra, hogy a fővárosban nem lehet majd normálisan közlekedni.

Többféle hírlevelünk van, itt lehet közöttük válogatni, illetve feliratkozni.

Az élet itthon

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence

Mióta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, egy fiatal szakreferens kirúgása az általa vezetett hivatal talán legzavarbaejtőbb ügye. Ezzel a mondattal kezdődik a hét egyik legizgalmasabb cikke, Miklósi Gábor TLDR-je a pályakezdő környezetvédelmi szakreferensről, akit 2,5 éve megtalált a kormánypropaganda, mert leírta, hogy szerinte alkotmányellenes a gyerekek megkeresztelése. A Főpolgármesteri Hivatal hamarosan kirúgta, ami a per jelenlegi állása szerint 11 millióba fog kerülni az adófizetőknek.

Megírtuk a héten, hogy kivonulnak az EU-ból a Nyílt Társadalom Alapítványok, és tömeges leépítéseket jelenthetnek be, és megnéztük azt is, hogy mi lehet a titka Szűcs Lajos fideszes képviselőnek, aki Orbán akaratával dacolva okozott minimum 13 milliárd forint kárt az adófizetőknek a teniszszövetség elnökekeként, mégsem nyúltak hozzá.

A hét legnagyobb visszhangot és közéleti vitát kiváltó történése alighanem Gulyás Márton interjúja volt Kőszeg Ferenccel. Mindazt, amit erről a meglehetősen rossz hangulatú interjúról tudni érdemes, Szily László szedte össze publicisztikájában.

A magyar gazdaság vesszőfutását nyomon követő cikksorozatunkban a héten bemutattuk, hogyan érthető meg a rekordmagas magyar infláció a termékek mérete felől, és a friss GDP-adatok nyomán írtunk arról is, hogy Európa leggyengébbjei között van a magyar gazdaság teljesítménye.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Véget ért a Sziget, a legjobban várt eseménnyel, Billie Eilish koncertjével. A koncertről írunk hosszabban is, és fotógalérián mutattuk be a legelszántabb rajongókat.

A Sziget legnagyobb dobását viszont alighanem egy neres milliárdos hozta össze, akiről a Blikk írta meg, hogy részegen inzultált másokat, ezért kidobták a rendezvényről, a bejáratnál pedig a rendőrökkel szólalkozott össze, és intézkedés közben eltört a keze. Szintén a bulvárlap szállította azt az információt is, hogy a férfi Habony Árpád unokatestvére, Szetlik Gergely lehetett, ezután pedig részletesen megírtuk, ki ő és milyen háttérből érkezett.

A Qubit interjúban foglalkozott a kérdéssel, hogy miért hagyja tönkremenni az Orbán-rendszer a közoktatást, míg a Lakmusz kiderítette, hogy az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt kapta a Libri a „fóliázós” bírságot.

Sportos élet

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ma indul az atlétikai vébé Budapesten, beharangozó cikkünkben megírtuk, hogy a sportág szempontjából rendkívül furcsa pillanatban, amikor a csodacipők épp átírnak mindent, amit eddig erről a sportról gondoltunk. Ott voltunk a szurkolói zóna átadásán is, ahol kiderült, Németh Balázs sajnos hónapok óta nem sportol, de Schmidt Ádám államtitkár súlypontemelkedése sem a régi már.

És ha már sportok, megnéztük azt is, mennyire igaz a népszerű narratíva, hogy Messi az USA-ba igazolásával beintett volna a szaúdi rezsimnek.

A háború

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A hetet Rácz András elemzésével indítottuk, aki arról írt, hogy az ukránok nem követtek el eddig stratégiai hibát a tavaszi-nyári ellentámadás során, és a műveletek első szakasza utáni stratégiaváltás, az azóta megfigyelhető konzisztencia és a fokozódó eszkaláció mutatja: az ukrán vezetés hisz a sikerben, az orosz vonalak áttörésében.

Írtunk emellett arról, hogy két orosz újságíró és egy aktivista esete is azt bizonyítja, hogy a Kreml ellenfelei még hazájukon kívül se érezhetik magukat biztonságban, és írtunk az ukrajnai korrupcióellenes küzdelemről, ami most éppen az önkormányzati beruházások nyomán lángolt fel.

Foglalkoztunk a héten régiós hírekkel is: megírtuk, hogy egyszerre próbálják Moszkva, Berlin és Brüsszel ügynökének beállítani a lengyel ellenzéket, hosszan írtunk a szlovákiai rendőrháborúról, ami az ország közeljövőjét is befolyásolhatja, és megnéztük, Szijjártó Péter hogyan nem avatkozik bele soha más országok belügyeibe.

A világ

photo_camera Fotó: -/AFP

Ezeken túl is sűrű hetünk volt: írtunk a kínai ingatlanóriás amerikai csődeljárásáról, bemutattuk azt az amerikai ítéletet, ami mérföldkő lehet az ország kílmaküzdelmeiben, ugyanis egy bíró kimondta, hogy a fiataloknak joguk van az egészséges környezethez, és az állam jogsértő, ha ezt nem veszi figyelembe működése közben. Megnéztük azt is, hol tart a Musk-Zuckerberg ketrecharc-őrület (Musk teljes mentális összeomlásánál kb.), és írtunk arról, hogy Finnországi nyércfarmokon tanulmányozzák a H5N1-et, hogy ha egy potenciálisan világjárványt okozó vírus bukkan fel, felkészültebben várhassuk, mint a SARS-CoV-2-t.

Zárásként pedig ajánljuk a sorozatajánlónkat a dúsgazdag családról, ami amerikaiak millióinak írta föl receptre a heroint.