A letilthatatlan polgármestertől a rehabilitálhatatlan kormányzóig

reggel 4
2023 szeptember 06., 04:03

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli (ez meg a többi) hírlevele, benne az elmúlt nap legfontosabb anyagaival.

De előtte itt egy szolgálati közlemény: idén is indul a 444 Campus.

NERTESEK

Borkai Zsolt elsírta magát, miután a Partizánban azzal szembesítették, hogy akár Orbán embere is lebuktathatta: Győr bukott polgármestere interjút adott Gulyás Mártonnak, majd letiltatta volna, de Gulyás ma mégis publikálta azt.

Matolcsy megerősítette, hogy a Rose d’Or-t megvették, de a jacht vásárlásáról az MNB csak később értesült, amikor már nem vizsgálták a Mészáros Lőrinchez tartozó céget.

Mészáros Lőrinc a ROSE D'OR szuperjachton. Volt miből nyaralni az OPUS tulajdonosának.
photo_camera Mészáros Lőrinc a ROSE D'OR szuperjachton Fotó: Németh Dániel/444

Megnyitott Tiborcz István cégének privát klubja, ami „a klasszikus polgári értékrendet és mentalitást testesíti meg”, a Botaniq Budai Klubot csak tagok látogathatják majd.

HORTHY MCFLY

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Horthy Hitlernek írt levelével üzent az országos főrabbi Lázár Jánosnak, aki Horthyt méltatta: Frölich Róbert szerint „az ilyen beszédek” miatt nem ismerhette meg az apja családját és anyja családjának nagy részét. Lázár válasz helyett kirakta a beszédét, amiben valóban a volt kormányzót méltatja. Az USA-t aggasztja, hogy Lázár János közreműködik a Horthy örökségének rehabilitására és népszerűsítésére irányuló törekvésekben.

PIACMAN

Miközben üldözi a civileket, 1000 milliárdnál is nagyobb vagyont szervezett ki a kormány a kincstárból néhány év alatt, és bőven vannak még ötleteik. Erről beszélgettünk Léderer Sándorral, a K-Monitor korrupciókutató igazgatójával.

Az állam hivatalos ajánlatot adott be a Budapest Airport többségi tulajdonára, a repülőtér tulajdonosai úgy döntöttek, hogy tárgyalnak az eladásról.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs falragasz a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én.
photo_camera A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs falragasz a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Van miért aggódni a Balatonnál, negyedmilliós mínusz jött össze két hónap alatt: a belföldi vendégek a júniusi 86 ezer után júliusban 157 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a tónál, mint egy évvel korábban, és hiába a több külföldi vendég, ezt a visszaesést nem tudják ellensúlyozni.

Folytatni kell a nyomozást a végrehajtói kar ingatlaneladásai miatt: az ügyészség határozatában felülbírálta a rendőrséget, ami szerint, bár felmerült, hogy az észszerű gazdálkodással ellentétes volt áron alul értékesíteni két fővárosi ingatlant, június végén bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

BÚSULI

A magyarok háromnegyede nem javasolná senkinek, hogy tanárnak álljon, ugyanennyien vélik úgy, hogy a tanárok se megfizetve, se megbecsülve nincsenek.

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Debrecenben 2023. május 9-én.
photo_camera Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Debrecenben 2023. május 9-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Két éve ment korkedvezménnyel nyugdíjba, a kormánymédiában most kezdték el emiatt támadni a PDSZ tagját: a PSZ szerint lejáratás történik és a két oktatási szakszervezet ellehetetlenítése zajlik.

HÁBORÚS

Frissnek látszó fotót láttak Szergej Szurovikinről: az orosz tábornok egy időben az Ukrajnában harcoló orosz csapatok, majd a légierő főparancsnoka is volt, de a két hete repülőjében felrobbant Jevgenyij Prigozsin júniusi puccsa után kegyvesztett lett.

Szijjártó szerint aki békét akar, az nyugodtan bízzon Donald Trumpban, és „itt az ideje, hogy kifejezzük tiszteletünket bahreini és izraeli barátaink mellett Trump elnök úrnak is”.

Kazettás bomba maradéka Avdiivkánál 2023. március 23-án.
photo_camera Kazettás bomba maradéka Avdiivkánál 2023. március 23-án. Fotó: Andre Luis Alves/Anadolu Agency via AFP

VILÁGER

40 évig hatalmas tempóban nőtt Kína, de mostanra elért a falig: több száz millió ember emelkedett ki a mélyszegénységből, de a lendület, ami vitte az országot, elfogyni látszik, mielőtt Kína tényleg gazdaggá vált volna.

Százezrével tiltakoznak a dél-koreai tanárok a szülői terror ellen: a szülők agresszív viselkedésére egy 23 éves tanítónő öngyilkossága irányította rá a figyelmet.

Hétfőn több tízezer tanár demonstrált Dél-Korea fővárosában, Szöulban. Kedden a CNN beszámolója szerint országszerte már több százezer tanár tiltakozott.
photo_camera Hétfőn több tízezer tanár demonstrált Dél-Korea fővárosában, Szöulban. Kedden a CNN beszámolója szerint országszerte már több százezer tanár tiltakozott. Fotó: CHRIS JUNG/NurPhoto via AFP

Kisállatokkal buzdítaná szülésre Tajvan asszonyait Terry Gou, a Foxconn alapítója ezzel az ötlettel vágott bele elnökválasztási kampányába.

SPORTA

A NOB elnöke szerint nem lehet kizárni az oroszokat az olimpiáról, mert az orosz és fehérorosz sportolók felfüggesztése sértené az emberi jogokat és az Olimpiai Chartát.

Kirakta a brazil labdarúgó-szövetség a Manchester United bántalmazással vádolt focistáját, de a 23 éves Antony tagadja, hogy bántalmazta volna a volt barátnőjét.

11 ezer futót zártak ki utólag a mexikóvárosi maratonról, miután autóval, busszal és metróval rövidítették le a távot.

A mexikóvárosi maraton dobogósai
photo_camera A mexikóvárosi maraton dobogósai Fotó: GERARDO VIEYRA/NurPhoto via AFP

PODCREW

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Botos Tamás/444

Már mindenkinek ingyen elérhető a Borízű hang 135. adása.