Alaptalan félelmek

reggel 4
február 29., 06:03

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt nap legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Feddhetetlenség

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A pedofíliában bűnsegédlet miatt elítélt K. Endrét a szabadulása után, tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották – állítja két, egymástól független forrás. Az egykori gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban lemondott tisztségéről. Arról, hogy mennyire elzárkózott bármiféle válaszadástól a Bicskei Református Egyházközség, részletesen lehet olvasni a cikkünkben.

A kegyelmi botrányhoz kapcsolódóan írtunk arról szerdán, hogy Orbán „forduljanak az elnökasszonyhoz" üzenettel próbált lerázni újságírókat, amikor a kegyelmi döntés miértjéről kérdezték volna, valamint hogy a fideszes képviselők is támogatták, hogy távolítsák el Balog Zoltán nevét a XVI. kerületi Reformátorok teréről, és hogy a főváros eseti bizottságot állít fel a bicskei gyermekotthonban történtek miatt.

Közlekedések

photo_camera Grafika: Botos Tamás/444

Lázár János közlekedési miniszter első nagyobb intézkedése lép életbe, március 1-jén megújul a magyar közlekedés tarifarendszere. Sokaknak olcsóbb lesz az utazás, de emiatt az állam bevételektől fog elesni. A tarifareformról Spohn Mártonnal, a Közlekedő Tömeg alelnökével beszélgettünk. Szerdai hír volt, hogy elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közlekedési rendszer átalakítását, valamint kiderült, hogy olcsóbb lesz az utazás a Szeged-Szabadka vasútvonalon. És újraéledt a fapados-háború is: a WizzAir-vezér Váradi József sajtótájékoztatóján azt pedzegette, hogy a Ryanair vezérigazgatója kábítószer hatása alatt nyilatkozhatta azt, hogy ők a piacvezetők.

Az élet itthon

Magyar Péter a Partizánban
photo_camera Magyar Péter a Partizánban Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Február 11-én Magyar Péter, a közélettől a kegyelmi ügy egyik vezéráldozataként visszavonult Varga Judit volt férje kimerítő interjút adott a Partizánnak. A beszélgetés során néhány meredek állítás, amelyek nem csupán a konkrét üggyel, de általában véve a Fidesz, illetve a kormány működésével kapcsolatban is felvetnek kérdéseket. Ezeket a kérdéseket igyekeztünk feltenni persze az érintett kormánytagoknak és minisztériumoknak, természetesen bármiféle válaszreackió nélkül. Magyar Péterhez kapcsolódó hír volt, hogy az Integritás Hatóság beidézte Varga Judit exférjét, mint a hatóság közölte, azért, mert „a gazdaság megtisztítása közös ügyünk.”

Írtunk arról is, hogy Zugló szocialista polgármestere eltitkolta, hogy olyan épületet akar megszerezni a kerületnek, aminek a harmada a szintén MSZP-s Tóth Csaba tulajdona, hogy milliárdokat ölt az állam a csigagyárba, most 160 millióért sem kell a volt gyárterület, a Lakmusz arról írt, hogy továbbra sem csak a melegek és a menekültek jogsérelmei tartják vissza az uniós forrásokat Magyarországtól,

és hír volt még a nap folyamán, hogy

Virágzás

Kivirágzott a Blahán a japán cseresznye, ami áprilisban szokott, ezért Szily László spontán cseresznyevirágzás-ünnepet tartott a belváros közepén.

A világ

Navalnijt gyászoló virágok és gyertyák a koppenhágai orosz nagykövetség előtt február 17-én.
photo_camera Navalnijt gyászoló virágok és gyertyák a koppenhágai orosz nagykövetség előtt február 17-én. Fotó: Nils Meilvang/AFP

Pénteken fogják eltemetni Navalnijt Moszkvában, közben sorra határolódtak el Macron felvetésétől az európai kormányok, bár (nem meglepő módon) a litvánok és a lettek nem zárkóztak el teljesen attól, hogy nyugati katonákat küldjön a Nato Ukrajnába. A Kreml közben Orbán Viktor "alaptalan félelemeire" reagált, és írtunk arról is, hogy Orbán azzal magyarázta, hogy miért nem álltak fel a fideszes képviselők a parlamentben, hogy Navalnij többek között támogatta 2008-ban a Grúzia elleni háborút, ehhez képest a grúz elnök most tragikusnak nevezte az orosz ellenzéki halálát. Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová pedig arról beszélt, hogy a magyar és a szlovák kormány is orosz propagandát terjeszt.

Regionális jelentőségű történés volt, hogy az oroszoktól kér segítséget az oroszbarát szakadárok által kikiáltott Transznyisztria, Moszkva pedig közölte, hogy megvizsgálják a kérdést, és hír volt a világból, hogy