Hétvégi olvasnivalók a borozói bazmegeléstől az egzisztenciális pszichoterápiáig

reggel 4
március 02., 11:39

Jó reggelt, békés hétvégét kíván a reggeli hírlevél, amely ilyenkor ugyebár az elmúlt napok cikkeit szerkeszti össze. Aki már hétközben elolvasta az összes nagyobb anyagunkat, az azonnal menjen ki a friss levegőre, de akinek lemaradásai vannak, pótolhatja.

Parlamenti hétfő

Sokat elmond a politikai közállapotokról, hogy bár hétfőn választották meg az új köztársasági elnököt, illetve ekkor szavazták meg a svéd NATO-csatlakozást, e papíron történelmi jelentőségű döntések helyett mindenkit csak az érdekelt, mit mond a miniszterelnök a kegyelmi ügyről. Hát, nagyon súlyos dolgokat. Erről a napról a legjobb összefoglalót Plankó Gergő saját formátuma, vagyis egy videóriporttal kevert politikai elemzés nyújtja, amely a lábbilincses balhé irányába gondolja tovább az ügyet.

Bede Márton ide kapcsolódó publicisztikát írt arról, hogy 2023 őszén a magyar állam egyszerűen szélnek eresztett egy rakás házi őrizetest. Ilyen szinten van a magyar államigazgatás.

A hét képe

A fideszes mamelukok óriásit nevetnek Orbán Viktor poénján at Országgyűlésben 2024. február 26-án.
photo_camera A fideszes mamelukok óriásit nevetnek Orbán Viktor poénján at Országgyűlésben 2024. február 26-án. Fotó: Németh Dániel/444

Megunhatatlan, örök darab, még Németh Dániel csillogó életművéből is kiragyog.

Bicskétől Bagamérig

Eseti bizottságot állít fel a Főváros, hogy feltárja a bicskei ügy kezelésének hiányosságait, de ha valaki szeretne ennek a felkavaró sztorinak a mélyére ásni, az olvassa Rényi Pál Dániel nagyinterjúját a bicskei gyermekfelügyelővel. Amit Bárnai Árpád elmond - és ahogy elmondja -, attól nehéz szabadulni.

photo_camera Bárnai Árpád Fotó: Németh Dániel/444

A kegyelmi ügyről megkérdeztük annak talán legfontosabb szereplőjét, az érdemi tájékoztatást megtagadó Balog Zoltánt. Amikor pedig azt az információnkat próbáltuk megerősíttetni, hogy K. Endrét szabadulása után presbiterré választották-e a bicskei reformátusok, akkor olyan hevességű hallgatásba ütköztünk, ami szinte már komikus hatást kelt.

Másik egyház, de vannak hasonlóságok a görögkatolikus pap történetével, aki lakásotthonokban élő kislányokat is molesztált a 444 által megszerzett vádirat szerint. Szerencsére itt is volt olyan nevelő, aki kiállt a zaklatott gyerek mellett.

Miközben még csak sejtjük, mik a tervek a gyermekvédelem reformjára, közben emlékeztetünk arra, mi lett legutóbb abból, amikor a kormány kezelni próbált egy pedofilbotrányt. Na? Igen, a propagandatörvény, aminek most már felmérhetők a káros hatásai.

Tiszaföldvár, bazmeg

photo_camera Forrás: Facebook

Váratlanul került reflektorfénybe a nagykunsági város, egyben a 444 e heti lemondatási kvótáját is segített teljesíteni. Megírtuk, hogy a fideszes alpolgármester és a kitüntetett vállalkozó a borozónál balhézott bazmegolva, másnapra aztán le is mondott az alpolgármester, a Fidesz két képviselője pedig kilépett.

De ha már arra jártunk, megírtuk azt is, hogy az önkormányzat 50 millióért adta el a volt kollégiumot, amit most 170 millióért ad tovább a vevő.

Mr. Magyar

photo_camera Fotó: Magyar Péter/Facebook

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy elkezdte egy jövőbeli párt gründolását az elmúlt hetek meglepetésszereplője. Magyar Péter nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információinkat, hogy aztán két nappal később már arról posztoljon, hogy egy „új erőt” akar létrehozni.

A minisztériumok meg már két hete hallgatnak Magyar súlyos állításaival kapcsolatban, pedig küldtünk egy sor kérdést mindenfelé.

Magyar élet

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Nagyon sok visszajelzést kaptunk a cikkünkre, amely bemutatta, miért akasztják ki a szállásadókat a Magyar Turisztikai Ügynökség engedélyéhez szükséges ellenőrzések. De volt jó pár klasszikus belpol anyagunk is:

  • Fénymenettel tiltakoztak a sóskúti akkufeldolgozó ellen
  • Nem teszi jobbá a közlekedést, de a politikai célokat kiszolgálja Lázár tarifareformja
  • Zugló szocialista polgármestere eltitkolta, hogy olyan épületet akar megszerezni a kerületnek, aminek a harmada a szintén MSZP-s Tóth Csaba tulajdona
  • Év eleje óta több mint 110 millió forintot hirdetett el a Megafon
  • A pénzügyminiszter gyerekkora: Varga Mihály perselybe dobta az aprót, „majd igyekezett az ember a lemezt felfeszíteni, mert mégis csak kellett a pénz
  • A NER nélkül összeomlana a magyar futballbajnokság

Kitartás

photo_camera Fotó: ALEXANDER KAZAKOV/AFP

Múlt hétvégén rengeteg nagy anyagunk volt a háború elmúlt két évéről, ezen a héten viszont, mint fent láthatják, mindent elborított a magyar közélet, a világpolitikát hírszinten követtük inkább. Rácz András viszont folytatta elemzéssorozatát; ezúttal arról, hogy egyik fél sem fogja feladni a háborút, az orosz társadalmat nem törik meg a nehézségek és a veszteségek. Mert bár az oroszok nem boldogok az ukrajnai háborútól, de továbbra is készek folytatni azt. Tudják és érzik, hogy nagyon magas árat fizetnek mindenért, ennek ellenére tartanak ki a hadi cselekmények támogatása mellett.

Abortusz retró

photo_camera Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Kicsit több mint 50 évvel ezelőtt a demokratikus ellenzék aktivistái 1553 darab aláírást gyűjtöttek össze, hogy így tiltakozzanak a Kádár-korszakban a tervezett abortuszszigorítás ellen. A témában a Nőkért Egyesület rendezett konferenciát, ahol az derült ki, hogy ez a történet korántsem olyan fennkölt.

Kult

photo_camera Fotó: Gulyás Dóra

Ki lehet repülni egy tizedik emeleti panelből anélkül, hogy ez öngyilkosság volna? Ez a - most már mondhatjuk - állandó színikritikusunk új írásának címe. Ady Mária szerint nem az a pláne, hogy tízéves kortól bárki megnézheti a Tyúkdrámát, hanem hogy tényleg nézik kamaszok, akiket nem a tanáraik vagy a szüleik rángatnak el színházba. Kritika az elmúlt évek legígéretesebb csapata, a DanteCasino generációs előadásáról.

Kedvenc könyves podcastem főszereplője ezúttal Irvin D. Yalom, aki egyszerre az egzisztenciális pszichoterápia nagy alakja, mellette itthon is népszerű regényíró. Hogy ér össze a pszichológia és a szépirodalom, és miben rejlik Yalom sikerének titka? A Nem rossz könyvek podcast vendége Kőváry Zoltán.