Katarzis FM

reggel 4
június 25., 06:50

Szép napot, itt a 444 napindító hírlevele, ezúttal kicsit megkésve, de a lényeg változatlan, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeit fogjuk össze. Például ezzel a négyet:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Magyar Péter/Facebook

Nem a szavakból, hanem a tettekből fog kiderülni, milyen ideológiát képvisel a Tisza Párt. Erről beszélt a 444-nek Szabó Andrea társadalomtudós. Mielőbb meg kell találniuk a 106 országgyűlési képviselőjelöltjüket, Magyar Péter egyedül már kevés. Bár több helyen megelőzték a Fideszt, de ettől még nem lettek néppárt. Magyarral kapcsolatos hír volt, hogy felvette az EP-képviselői mandátumát, illetve hogy a Dunába dobott telefon miatt nyomoz a rendőrség a dulakodása után.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Kerkaszentkirályon, a szlovén határ melletti faluban jártunk, hogy kiderítsük, miért váltották le a rendszerváltás óta mindig egyedüli jelöltként induló, egyébként kedvelt polgármesterüket. Történetek a kommunista határzártól a svájci bohócokon át a kert végi kilátóig.

Írtunk arról is, hogy miközben Varga Mihály feketelistára tenné Oroszországot, idén eddig még nem látott összeget utalt át az EU Magyarországnak, igen jól jött ez a költségvetésnek, ám közben elszabadultak az üzemanyagárak: a benzin 18, a dízel 33 forintot drágult a választás óta. És ha már autózás: kiderült az is, hogy Szlovákiában feleannyiba se kerül majd az egynapos sztrádamatrica, mint a pofátlanul drága magyar.

Hír volt még, hogy Jámbor András feljelentést tett a Gattyán-féle NAV-ügyben, hogy a megválasztott győri polgármester szerint a bukott győri polgármester még gyorsan a városi közszolgáltató élére ültetné a bizalmi emberét, hogy lemond a Megoldás Mozgalom elnöke (na ki tudja fejből a nevét?!), és hogy Tompos Márton is bejelentkezett a Momentum elnöki székéért.

Eb

photo_camera Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Hétfőn is bőven foglalkoztunk még a magyar válogatott vasárnap esti, utolsó másodperces győzelmével Skócia ellen. Írtunk Csoboth Kevinről, aki tavasszal még kimaradt Rossi keretéből, most lehet, hogy Eb-nyolcaddöntőbe lőtt minket, számolgattunk arról, hogy hogyan jöhet össze a továbbjutás, és megnéztük, mit mond a történelem a magyar fociválogatott nyolcaddöntős esélyéről. Emellett Rényi Pál Dániel riporttal jelentkezett Stuttgartból, és írtunk arról is, hogy kényelmesen sétálva indultak ellátni az orvosok a magatehetetlenül fekvő Varga Barnabást, de az UEFA szerint minden rendben volt. Varga legkorábban amúgy szerdán jöhet ki a kórházból, de a körülménykehez képest jól van.

Hétfő este aztán tovább javultak a magyar válogatott továbbjutási esélyei, mivel a spanyolok simán legyőzték az albánokat, míg az olaszok és a horvátok döntetleneztek, így a csoportharmadik horvátokat már biztos előzik a magyarok.

A világ

A törvénytervezet ellen tüntetők a grúz parlament előtt Tbilisziben.
photo_camera A törvénytervezet ellen tüntetők a grúz parlament előtt Tbilisziben. Fotó: DAVID MDZINARISHVILI/Anadolu Agency via AFP

Június elején életbe lépett az orosz mintára készült külföldiügynök-törvény Grúziában, a civileket és újságírókat folyamatos támadások érik. Egy grúz tényellenőrző oldal főszerkesztője mondta el a Lakmusznak, hogy nehezíti meg az életüket az új jogszabály.

Julian Assange közben elfogadta az amerikai kormány ajánlatát, amivel elkerüli az amerikai börtönbüntetést. A WikiLeaks alapítója a megállapodás alapján bűnösnek vallja magát, cserébe viszont csak 62 hónapnyi börtönbüntetést kér rá az amerikai ügyészség. Ez pontosan annyi idő, amennyit Assange már letöltött egy brit börtönben.

Hétfői hír volt, hogy tényleg kihagyták Magyarországot a legújabb EU-s szankciós döntésből, sértetten posztolt róla Szijjártó, valamint hogy az oroszok szerint az Egyesült Államok áll a szevasztopoli rakétacsapás mögött, és hogy zsinagógákat és templomokat támadtak meg Dagesztánban, a halálos áldozatok közt 15 rendőr, egy pap és egy biztonsági őr is van.

Egy jó rádió

Base FM
photo_camera Base FM Illusztráció: Kiss Bence/444

Még mindig vannak az életben pillanatok, amikor a rádió a legjobb megoldás. Undorító „hírek”, „politikai reklámok”, sőt beszéd nélkül, csak nagyon sok nagyon jó nagyvárosi zenével. Ez a Base FM, az egyetlen hallgatható rádió Budapesten.