A nap, amikor Budapestre figyelt az internet

reggel 4
július 17., 00:29

Jó reggelt kívánok a rekordközeli hőhullám leszállóágában. Ez a napindító – de nem az egyetlen – hírlevelünk, amit egy szolgálati közleménnyel kezdenék:

Ha a következő pár órában csatlakozol, az első havi előfizetésed díjának felét elengedjük.

PURGATÓRIUM

Dobott egy hátraszaltót a gulyáslevestől a Budapesten őrjöngő IShowSpeed, az ugató Youtuber: az amerikai streamer a Széna téren jelent meg, és őrjöngő rajongók gyűrűjében parádézott 2 órát a fővárosban.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Ha úgy érzed, egyre gyorsabban telik az idő, tévedsz, hiszen a klímaváltozás miatt valójában egyre hosszabbak a napok: felolvad a sarki jég, a Föld emiatt egyre „kövérebbé” válik, és ezáltal lelassul. (A változás csak ezredmásodpercnyi, de mindent összezavarhat.)

  • Megírtuk a 2024-es Generációs Zokniháború krónikáját is.

ORBÁN ÉS AZ EU

Orbán Viktor levélben közölte az uniós vezetőkkel, hogy az EU-nak ismét fel kell vennie a diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal: a moszkvai, pekingi és Trumppal folytatott Orbán-tárgyalások után született levél szerint Trumpnak „megalapozott tervei” vannak az orosz-ukrán béketárgyalásokra.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Észtország, Finnország, Litvánia és Svédország sem küld magas rangú minisztert a budapesti EU-s találkozókra, de a Politico szerint Hollandia mellett Lettország és Szlovénia is fontolgatja, hogy eseti alapon döntsön, miután Orbán az EU soros elnökeként kezdett turnézni.

  • Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követelik EP-képviselők.

LOPÁSOK

Rogán izraeli-grúz barátja és az izraelita hitközség közös cége 1,3 milliárdot kapott Brüsszelből: a jelek szerint jól megy a közös munka, 50 százalékkal nagyobb lett a nyereség tavaly, mint egy évvel korábban.

Matolcsy György a NER kedvenc éttermében találkozott Matolcsy Ádámmal és Csányi Sándorral: a Felix pont az ő és az adófizetők közreműködésével jöhetett létre, majd a barátaiknál kötött ki.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A nyár az nyár, ami jár, az jár: Mészáros Lőrincék idén is a szuperjachttal mentek nyaralni.

ENKLÁVÉ

Mit gondol Orbán Viktor békemissziójáról, és milyen tanácsot adott Manfred Webernek Magyarországgal kapcsolatban? Strasbourgban készítettünk interjút Magyar Péterrel, a Tisza Párt új EP-képviselőjével.

photo_camera Fotó: Szász Zsófi/444

A NAV nyomoz a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében, nem az Európai Ügyészség: az EU-s vádhatóságnak nincs hatásköre eljárni, így a Legfőbb Ügyészséghez küldték az ügyet, ahonnan a NAV-hoz került tovább.

Hanggal szőnyegbombázzák Zuglót a „drasztikusan zsúfolt” légtérből. A reptér szerint a széljárás, az orosz–ukrán háború, a foci-Eb és a nyári menetrend okozza a megszokottnál durvább hangzavart.

TRUMP

A rendőrség mesterlövészei állomásoztak az épületben, miközben annak tetejéről Thomas Crooks rálőtt Trumpra, a nézelődők pedig tényleg kiszúrták a merénylőt, percekkel azelőtt, hogy ellőtte volna Trump fülét és megölt volna egy embert.

Trump alelnökjelöltje az amerikai politika autoriter tendenciáit erősítené a merénylet árnyékában: az utóbbi néhány nap drámai módon erősítette az amerikai politika autoriter tendenciáit, a merénylet utóhatásait pedig Trump környezetében arra is megpróbálják felhasználni, hogy illegitimmé tegyék a demokrácia jövője miatt aggódó kritikákat.

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

TESTEDZÉS

Nem bánta meg az angol drukker, aki előre magára tetováltatta, hogy Anglia az Európa-bajnok, mert legközelebb már tutira ők nyerik, és akkor majd elég lesz egy számot átírni rajta. Pedig a második elbukott Eb-döntő után lemondott Gareth Southgate szövetségi kapitány.

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP
Kiemelt videóink