Hétvégi olvasnivalók országokról, könyvekről, ünnepekről

reggel 4
október 26., 09:37

Szép napot, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét nagyobb-fontosabb cikkeivel, videóval, podcastjaival. Itt lehet a hírleveleink között böngészni, illetve feliratkozni rájuk.

Az élet itthon

Szombat reggel jelent meg a cikkünk arról, hogy Karácsony Gergely megtartotta Gál Zoltánt főtanácsadónak, havi közel kétmillió forintért, de bemutattuk a főváros többi tanácsadóját is. És ott voltunk a főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján, ahol az ismét felerősödő olimpiarendezési témában tartottak, és ahol interjút is készítettünk Karácsonnyal.

Múlt vasárnap jelent meg interjúnk Csárdi Antallal, melyben az LMP-ből távozó politikus arról beszélt, előrehaladott egyeztetések zajlottak Rogán Antal, Vitézy Dávid és Ungár Péter pártelnök között. Ennek nyomán a hét elején írtunk arról, hogy a kampányidőszak semmi sem volt ahhoz képest, mint amekkora botrány most lehet a Vitézy-ügyből. Önkormányzati vonatkozású cikkünk volt még a héten, hogy teljes patthelyzet Pécsen, három hét után sincs alpolgármestere és új SZMSZ-e a városnak, és hogy saját képviselői váltották le Gödöllő polgármesterének a bizalmasát.

Folytattuk a MOL és a magyar állam közös alapítványának költéseiről és projektterveiről szóló cikksorozatunkat: a birtokunkba jutott dokumentumok alapján írtunk arról, hogy Böjte Csaba és Áder János alapítványát visszautasították, a pénzhiánnyal finoman szólva sem küzdő MCC-t viszont támogatták. Írtunk arról is az Eurostat adatai nyomán, hogy miközben Budapest a régió második legszegényebb fővárosa lett, addig Bukarest elképesztő tempóban gazdagodva tört az élre. És elmentünk az első tárgyalási napra a 54 vádlottat, köztük volt helyettes államtitkárt és miniszterelnökségi főosztályvezetőt is felvonultató korrupciós ügyben.

Foglalkoztunk azzal is, hogy nem igazán látszik, hogy spórolt az állam saját magán tavaly, és megírtuk, hogy már 997 milliárd forint áfa hiányzik az államkasszából, rejtély, ami az áfabevételekkel történik, a Lakmusz pedig arról írt, hogy sehol sem találni Orbán nagystratégiájának kulcselemét, a 15 ezer „nemzetközileg versenyképes” magyar középvállalatot.

Ünnepek

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A hétre esett október 23-a is, az elmúlt évekhez képest nagyobb téttel. Orbán a Millenárison beszélt, és elég világosan üzent Magyar Péternek. Magyar délutáni beszédében lecsapta a kormány által felkínált magaslabdákat, valamint leválasztotta a Fideszről a hazaszeretet fogalmát, és átragasztotta a tiszásokra. Videóriporttal is jelentkeztünk a két helyszínről, a fideszes beszámolót itt, míg a tiszás események összefoglalóját itt lehet megnézni. Rendezvényt szervezett a Mi Hazánk is, megnéztük és megírtuk azt is.

Párhuzamos országéletrajzok

photo_camera Grafika: TBG/Kiss Bence

Tíz éve már látszott, hogy Magyarország latin-amerikai pályára lép, mert nyugati értelemben vett jómódú és szabad élet nem lesz itt soha. Most már azt is látjuk, hogy Magyarország argentin pályán van, Orbán Viktort pedig leginkább Juan Perónhoz érdemes hasonlítani.

A héten zajlott a BRICS-csúcs Oroszországban, melynek tétje az is volt idén, hogy Putyin megmutassa, egyáltalán nincs elszigetelve. Döntetlenközeli végeredménnyel ért véget a népszavazás Moldovában a kérdésről, hogy akarnak-e csatlakozni az EU-hoz, a választás tétjéről, illetve az elnökválasztás esélyeseiről még a szavazás előtt írtunk hosszabban.

Könyvek

photo_camera Illusztráció: Kristof van Accom/Belga/AFP alapján Kiss Bence/444

Több, a közelmúltban megjelent könyvvel is részletesen foglalkoztunk a héten: írtunk az újságírólegenda, Bob Woodward új könyvéről, melyben az ukrajnai és a gázai háború legfontosabb döntéseinek hátteréről írt, megspékelve rakás szaftos részletekkel és drámai döntésekkel.

Bemutattuk az itthon is nagyon népszerű Harari új, magyar nyelven is megjelent könyvét: a Nexus a történelmet az információáramlás felől vizsgálja, és a célja nem kisebb, mint megmenteni a világot saját magától. Ha tényleg úgy van, ahogy az izraeli történész-futurológus mondja, akkor azonnal korlátok közé kell szorítani az algoritmusokat.

Irodalmi podcastunk új részében pedig Knausgård új regényfolyamáról beszélgettünk, és a fordító Kúnos Lászlót kérdeztük arról, hogy mi a norvég író sikerének titka, hogy kapnak nála teret az északi irodalom klasszikus motívumai és hogy hogyan jön a képbe Bergman.

És remek hír volt a héten, hogy már meg lehet rendelni Ács Dániel könyvét a Radnóti-gyilkosság elsüllyesztett aktájáról: 1962-ben egy Almádiba tartó vonaton eltűnt egy kézirat, amiben a feltételezések szerint megnevezték Radnóti Miklós költő gyilkosait. Erről szól a Nem tudhatod.

Lemez

Méhes Marietta az Eszkimó asszony fázikban
photo_camera Méhes Marietta az Eszkimó asszony fázikban

Negyven évet kellett rá várni, de végül egy angol kiadónak sikerült a csoda. Megszerezték mindhárom egykori tag beleegyezését, így megjelenhetett az 1980-as évek elejét meghatározó, azóta is gyarapodó legendájú együttes, a Trabant első nagylemeze. Tisztábban szól, mint valaha. De kinek?