Best of 2018

szolgálati közlemény
2018 december 24., 15:03
comments 810

A 444 újságíróinak kedvenc cikkei. Mármint azok közül, amiket ők maguk írtak 2018-ban.

Az ilyen anyagok elkészítéséhez kérjük a segítségedet 2019-ben is. Támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

(A 2017-es kedvenceink pedig ezek voltak)

ALBERT ÁKOS

A kiszolgáltatottság és a propaganda letarolta a Fidesznek a szegény vidéket - Pár héttel a választás előtt elmentünk Borsod megye kis falvai közül háromba. Akkor még nem volt egyértelmű, de később azzá vált, hogy tulajdonképpen akkor azokkal az emberekkel beszélgettünk, akik harmadszorra is megnyerték a Fidesznek a választást: a vidéki kisfalvak kiszolgáltatott lakóival, akikkel a kormányzati látszatadományok, a közmunka és a tévéből ömlő propaganda elhitette, minden bajuk forrása Soros György és a bevándorlás, és nem az, hogy lassan már gyógyszerre sem telik.

Csak egy házat akartak, de évtizedeken át tartó szenvedés lett belőle - Hat érintett családdal és több szakemberrel is interjúztam ahhoz, hogy felvázolhassam azoknak az embereknek a portréját, akiknek végvérvényesen felforgatta az életét a devizahitelezés és a világválság. Az ő történetük szerintem azért fontos, mert bárki bármit mond, ez a probléma még jó sokáig velünk/velük lesz, és a jövőre nézve is elég tanulságos.

Most már életünk végéig szuperhősös filmeket fogunk nézni a moziban - Az elmúlt tíz év legfontosabb mozis történése (ami még jó sokáig meg fogja határozni, mit fognak vetíteni az egész világon a mozik) az a Marvel filmes univerzumának diadalmenete volt. Lehet szeretni, lehet utálni, de már túl fontos ahhoz, hogy ne kelljen érteni.

BEDE MÁRTON

2018 jó részét a 444 jó hely Budapesten könyv jó részének megírásával, összeállításával töltöttem. Kapható a jobb könyvesboltokban!

Orbánnak nemsokára döntenie kell: bekeményít vagy elengedi a hatalmat - Még februárban készítettem interjút Steven Levitskyvel, a kompetitív tekintélyelvű rendszerek/hibrid rezsimek talán legnagyobb nemzetközi szakértőjével, aki tök jól látta, hogy mi van, és mi várható Magyarországon.

BOROS JULI

Kamaszoktól csalhatott ki meztelen képeket a népszerű magyar youtuber - Egy olyan zaklatási ügy kapott itt nagyobb nyilvánosságot, amiről egy viszonylag szűk körben sokan tudtak, az ismert youtuber mégis vígan élte tovább életét, sok pénzt keresett szponzorált videókkal, sőt, amikor a cikk megjelent, épp egy újabb nagy projektet indított. Azóta teljesen eltűnt, és én abban bízom, ezzel véget ért a karriere, és soha többé nem fog - ismertségét kihasználva - a tinédzserkor küszöbét épp elért kislányokat zaklatni sem a neten, sem a való életben.

CZINKÓCZI SÁNDOR

Semjén tavaly két kanadai vadászaton is járt, de nem árulja el, ki fizette ki helyette - Semjén Zsolt titkos élete. Kiderült, hogy a nemzet fővadászát tavaly Kanadába is elvitték vadászni. Persze az utat ugyanúgy ajándékba kapta, ahogy a svédországit, de mégsem érezte úgy, hogy a több milliós ajándékot meg kellene említenie a vagyonnyilatkozatában. Ez persze mindenhol hatalmas botrányt okozna, de Semjén szerint csak a normalitás része.

Az utolsó pillanatig kitartott a remény, hogy nem lesz kétharmad - Április 8. mindenkit megviccelt. Ezt a videót azért szeretem, mert sikerült benne elkapni azt a pillanatot, amikor az emberek rájönnek, hogy nemhogy kormányváltás nem lesz, de a következő négy évük még az előzőeknél is súlyosabb lesz.

ERDÉLYI PÉTER

„Szóltak a Facebook központból, hogy mostantól Lázár János és az Origo posztjait nem moderálhatjuk” - A kormány szívesen állította be magát a Facebook áldozatának a választási kampányban, amit a globális erők el akarnak hallgattatni, mert kimondja az igazságot a migrációról. Hónapokon át beszélgettünk a Facebook volt és jelenlegi alkalmazottaival, és kiderült, hogy a cég belső döntései éppen, hogy a Fidesz kezére játszottak.

Putyin gépezetének tagjai kaptak magyar papírokat Orbánék kötvényprogramjában - Január óta nyomozunk a magyar letelepedési kötvényprogramban résztvevő külföldi állampolgárok után, hogy bemutassuk, pontosan milyen figuráknak előtt nyitotta meg pénzért Magyarország és Európa kapuit a kormány. Ez a cikk a sorozatunk második része, amiben bemutatjuk, hogyan kapott magyar papírokat mások mellett az orosz külföldi hírszerzés vezetőjének családja, es egy, az orosz maffiával összefüggésbe hozott üzletember.

Fegyelmi eljárásokat kezdeményeznek ellenzékinek gondolt bírák ellen - Az igazságszolgáltatást még nem uralta le maradéktalanul a Fidesz, de a kétharmados választási győzelem után új lendületet kapott a túlságosan önálló bírák elleni harc. Ennek a háborúnak az egyik legbizarrabb csatáját mutatja be ez a cikk, és azt, hogyan próbálja megfélemlíteni az ellenzékinek gondolt bírákat a rendszer.

HALÁSZ JÚLIA

Ő lehetne az, aki azt mondja, Geréb Ágnes miatt halt meg a gyereke + Egy ilyen állam ne nevelje fel az én gyermekemet” - Erős nők erős történetei, nagyon hálás vagyok nekik ezekért a beszélgetésekért:

HASZÁN ZOLTÁN

A Fidesz egyik Facebook-katonája elmesélte, milyen virtuális hadsereget hozott létre a párt- Annak ellenére, hogy 8 éve kormányoznak, a Fidesz belső működéséről nagyon keveset tudunk. Azt legalább sikerült megtudnunk, hogyan működtetik a központból a virtuális hadseregüket.

Ha beteg gyerekekre hivatkozva trükköznének az 1 százalékos adóval, az pont így nézne ki - Egy elhagyatott faház az egyik központja annak az alapítványhálózatnak, amelyik beteg gyerekekre és utcára dobott állatokra hivatkozva milliárdokat húz be az egyszázalékos adófelajánlásokból.

HERCZEG MÁRK

Felejtsd el az összes skandináv életvezetési filozófiát, végre itt a magyar életérzés kézikönyve! - Az ünnepek alatt ránk fér egy kis nyugalom, olvassuk újra, ismerjük meg jobban Önmagunkat!

25 éve még Amerika legnagyobb vesztesének tűnt, de ma már egyértelmű, hogy eszetlen nagy király volt – Ha volt valami, ami idén erőt tudott adni, az Al Bundy példája, a kisember diadala.

HORVÁTH BENCE

Érdekes felismerése volt az idei évnek, hogy azt a témát, amely igazán foglalkoztat, interjúkon keresztül tudtam legjobban megközelíteni: ez a téma nagyjából úgy írható le, hogy hogyan hat a mentális állapotunkra a minket körbevevő világ. Egyrészt a napi szintű kapcsolatainkban vizsgálva, a munka világától kezdve az interneten ránk ömlő töménytelen információ hatásáig, másrészt pedig a tágabb, társadalmi-gazdasági környezet felől nézve ugyanezt. Ezeket a kérdéseket járta körül a pszichológia nézőpontja felől a Purebl Györggyel, a Magyar Pszichiátriai Társaság leköszönő elnökével készült interjú, a társadalomtudományok felől pedig a Sik Domonkos szociológussal folytatott, a társadalmi szenvedés fogalmára koncentráló beszélgetés. Ezek a beszélgetések külön-külön is izgalmas élményt jelentettek, de most egybeolvasva a cikkeket jön át igazán, hogy mi az a téma, amivel 2019-ben még többet szeretnék majd foglalkozni.

KIRÁLY ANDRÁS

Neked itt nincsenek jogaid - Az amerikai belpolitika két meghatározó története idén a bevándorlás és az orosz beavatkozás volt. A témában rengeteg cikket közöltünk, megalkottuk például a bababörtön-kifejezést is. Ezek közül ezt emelném ki, amiben amerikai jogvédők tárták fel, milyen visszásságok vannak a rendszerben.

Az oroszok nemcsak lekapcsolni tudják ellenfeleiknél az áramot, még az erőműveiket is felrobbanthatják - A másik cikket azért ajánlom, mert amikor orosz befolyásolási kísérletekről beszélünk, alapvetően bugyuta mémeket posztoló trollokra, esetleg emailszervereket feltörő hekkerekre szoktunk gondolni. Pedig a kiberháborúnak ennél sokkal valósabb következményei is lehetnek, amit az oroszok Ukrajnában már többször bizonyítottak is.

KISS BENCE

Orosz befolyás Magyarországon. Első, második, harmadik, negyedik, ötödik rész - Közel 90 perces videósorozatban foglalkoztunk Vlagyimir Putyin hibrid rendszerének működésével, és annak Magyarországra gyakorolt hatásaival. Az öt epizód kémtörténeteken, sötét üzleteken és a dezinformációs propaganda példáin keresztül mutatja be, hogyan lett hazánk az új hidegháború egyik főszereplője.

MAGYARI PÉTER

Ebből tényleg rendszerváltás lett - Ebből a cikkemből hónapokkal a megjelenése után is idéztek az emberek fordulatokat. Hatását mutatja, hogy rövidített változatát egy osztrák napilap, a Standard is közölte. A cikk alapevető tézisét, miszerint egy újabb rendszerváltás fejeződött be 2018 tavaszán, mára a legtöbb politikai elemző osztja, legfeljebb az új rendszer definiálását látják másképpen. Én az "uradalom" szóval írtam le a mostani világot.

Ez a közös Orbán, Trump és Putyin politikájában - Ez pedig a fenti cikk párja tulajdonképpen, hiszen a nemzetközi politikai térben mutatja be azt a hatalmas változást, ami az elmúlt néhány évben elkezdte alapjaiban átalakítani a világot.

PLANKÓ GERGŐ

A nemzet VIP-je 13 milliárddal tolta túl a bulit - Tiborcz István története a magyar Wall Street farkasa, ezt dolgoztuk fel ebben a videóban

Bedőltek a bankok, és dőlt velük egy teljes világkép - És ha már Wall Street, a gazdasági világválság tízéves évfordulójára készítettük ezt az anyagot, amiben igyekeztünk nem elveszni a technikai részletekben, hanem azt végignézni, mi vezetett odáig, és mik voltak a következményei

RÉNYI PÁL DÁNIEL

Simicska Lajos, a magyar politikai gengszterizmus atyja elvonul, de életműve még sokáig velünk marad - Az elmúlt tíz év egyik legváratlanabb és legfontosabb politikai fejleménye, hogy Orbán Viktor leszámolt régi harcostársával, Simicska Lajossal. Politikai szövetségük a rendszerváltás óta egyre erősebben határozta meg és alakította át a magyar politikai kultúrát. Az Orbán-Simicska történet mégsem csak az elmúlt 29 évről mesél el sokat, közben pontos képet fest a hatalom természetéről is.

Orbán lerendelte magához Hatvanpusztára Puch Lászlót, hogy vegye meg neki a Népszavát- A kormány olyan erővel uralja a politikai nyilvánosságot, hogy már befolyással bír a vele kritikus médiumok életére is. A Népszava tulajdonosváltásának története jó példa rá, hogy hálózza be, hozza függésbe és tartja kordában a Fidesz a tőle sokáig független és sokszor kritikusan működő újságokat és csatornákat is.

SARKADI ZSOLT

Tízmilliárdokat adott az EU, hogy jobb legyen a magyar egészségügy, de ezt is szétlopták - Ebben a cikkben egy többmilliárdos lopást derítettünk fel, és hogy mindenben igazunk volt, azt bizonyítja az is, hogy Orbán tanácsadója, akiről szól a cikk, két helyreigazítási pert indított ellenünk a saját és a cége nevében is, aztán rágalmazás miatt fel is jelentett engem a rendőrségen. A pereket elvesztette, a feljelentésből pedig úgy tűnik, semmi nem lett. A Fideszt persze nem zavarta az ügy, a lopás szervezésével gyanúsított mindkét személyt előléptették azóta.

A legjobb regény, amit ezen a bolygón írtak - Szerintem ennél jobb könyvajánlót még nem írtam, és asszem, nem is fogok. De tény, hogy ennél jobb könyvet még nem is olvastam.

Túlvagyunk már azon, hogy ezt finoman csak globális felmelegedésnek hívjuk - Az egyik legörömtelibb fejlemény 2018-ban számomra az volt, hogy egyre több embert kezdett foglalkoztatni a klímaváltozás. Ennek ékes bizonyítéka ez a cikk is, ami a hossza ellenére is 44 ezer megosztást szedett össze.

Ha most meghalnék, tudja, mit hagynék a lányomra? Adósságot. Emiatt a kurva devizahitel miatt - Amikor ezt a cikket elkezdtem írni, az járt a fejemben, mennyire hiányzik egy érthető összefoglaló arról, hogyan is volt ez az egész devizahitelezés. Olyasmit szerettem volna írni, amire évek múlva is vissza lehet térni, ha valaki egy kicsit jobban meg szeretné érteni az elmúlt évtizedek messze legnagyobb magyar pénzügyi tragédiájának hátterét.

Egy videó, amin Kósa Lajos 5 percen át menekül az 1300 milliárd forintos kérdéseink elől - Ez volt a kedvenc videóm idén, nemcsak azért, mert szerintem elég vicces lett (készíteni is vicces volt, többször majdnem elröhögtük magunkat közben), hanem azért is, mert Kósa Lajos és a csengeri örökösnő mesébe illő botránya mindent elmond a Fidesz szellemi állapotáról. Az meg az ország állapotáról mond el sokat, hogy Kósa ezek után is simán hozta a választáson a kerületét.

TAMÁS BENCE GÁSPÁR

Drágám, oda lett a toilette! - Vadkempingezés gyerekkel a Dunán - Eleinte nem értettem, miért lett ennek a cikknek relatíve kisebb sikere, aztán valahogy összeraktam: a nomád táborozásról valahogy mindenkinek van emléke. Legtöbbször rémes, mert főként szüleink generációi tolták ezt a műfajt, mi gyerekek pedig nem értettük, hogy miért nincs Coca-Cola, ellenben miért van sok szúnyog. Manapság viszont mintha újra felértékelődne a természet világa, és ez a régi közös emlék erről szól.

Már milliárdokért üzemeltetjük Budapesten az elektronikus jegyrendszert, holott még el sem készült - Ez a cikk év végére igazi „Na, ugye-cikk” lett, hiszen sajnos egyelőre úgy áll a helyzet, hogy bedőlt a budapesti jegyrendszer. Ebben a hosszú cikkben már tavasszal megkongattuk a vészharangot Bucsky Péter kollégával, és sajnos bejött a számításunk. A projekt bonyolultságára jellemző, hogy a városvezetés még ma sem érti, amit itt leírtunk, nekünk is nagyon nehéz volt felfogni, mekkora fába vágta a fejszéjét a főváros.

URFI PÉTER

A hazugság, ami egyben tartja ezt az országot - Sokat vitatkoztam magammal és másokkal, mielőtt megírtam, hogy a kormányt demokratikus választásokon nem lehet leváltani, és az ellenzék hibázik, amikor ezt nem mert bevallani. Nyilván sokan máig sem értenek egyet vele, de ez a cikk szerintem szépen öregedett január óta.

Tiborczék és Mészárosék felvásárolták a keszthelyi Balaton-partot, de egyelőre hagyják rohadni - Nem azért szeretem ezt, mert olyan sok újdonságot sikerült kiderítenem, egy-két földhivatali fejlemény mellett inkább azt próbáltam átláthatóbbá, átélhetőbbé tenni, amit már eddig is tudtunk. Viszont a cikk kedvéért kénytelen voltam körbesétálni a feleségemmel gyerekkorom kedvenc helyszíneit, babakocsit tologatva - az elég jó volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.