Talán, talán, talán nyáron

reggel 4
2020 december 23., 06:01

Jó reggelt! Ez az idei utolsó Reggel 4, az ünnepek között szünetet tartunk, és ezt javaslom minden kedves olvasónak is. Aki semmiképpen sem bírja hírek nélkül, iratkozzon fel rendkívüli hírlevelünkre, vagy végső esetben nyissa meg a 444.hu-t. Legközelebb január 4-én, hétfőn jövök.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek. Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

COVID-20

Gulyás Gergely szerint Magyarországon tetőzött a második hullám. Ha ez elég e hírlevél olvasóinak, akkor maradjunk is ennyiben. Aki született szkeptikus, annak érdemes tudnia, hogy hétfőn 8 percenként halt meg valaki koronavírusban Magyarországon, és hogy az elmúlt hét csökkenése a kórházban és lélegeztetőgépen lévők tekintetében mintha megállt volna. Nem növekszik, de stagnál, és az sem jó jel, hogy több város szennyvízében ismét növekedni kezdett a vírus koncentrációja.

Karácsony után ebből még bármi lehet, sok múlik azon, mennyire vesszük komolyan a járványügyi szabályokat és a józan ész parancsát. Az éjféli misék megrendezése mindenestre nem jó irányba mutat, sok magyar templomban ez az év egyetlen eseménye, amin tényleg tömve vannak a padsorok. Az viszont talán elrettenthet néhányakat a felesleges tömegnyomortól, hogy végül csak megbírságolta a rendőrség azt céget, amely az engedélyezett 50 fő sokszorosát engedte be Nagy Grófo temetésére.

Szlávik János szerint szerencsés esetben nyáron fellélegezhetünk. Hangsúlyozni kell: szerencsés esetben.

Máshol:

OLTOGATÁS

Joe Bident beoltják a Covid-19 ellen 2020. december 21-én.
photo_camera Fotó: Alex Edelman/AFP

Nyilván mindenki újévi kívánságai közt ott lesz, hogy őt és szeretteit minél előbb oltsák be koronavírus elleni vakcinával. Ennek teljesülése pedig leginkább attól függ majd, hogy hol került sor a kívánságra.

Jó hír, hogy a hithű katolikusoknak sem kell félniük az oltástól, miután a Vatikán közölte, hogy morálisan elfogadhatónak tartja azoknak az oltóanyagoknak a használatát, amelyek kifejlesztéséhez abortált magzatok sejtjeit használták fel. Annak pedig mindenki örülhet, hogy az első hatékony vakcina fejlesztői szerint az ő oltásuk valószínűleg jó az új brit mutáció ellen is, de ha nem, akkor néhány hét alatt az ellen is bevethetővé lehet tenni.

KORMÁNY VS. ELLENZÉK

Még nem esett szét a hétvégi ellenzéki összefogás, ez a mézeshetek ideje. A fő üzenet továbbra is az, hogy ez nem csak egy szimpla közös lista lesz, hanem egy teljesen fidesztelenített közös lista. Az előválasztás előtt átvilágítással szűrnék ki a korruptakat és a kormánybérenc vakondokat, és aki kampány közben keveredik botrányba, azt is le lehetne cserélni.

Nagy álmok ezek, de olyanok a kormány oldalán is vannak. Egy apró Fejér megyei község például akkorát gondolt, hogy mára ők vezetik az egy bevallóra jutó tőkejövedelem országos listáját. Segítek: Alcsútdoboz és Bicske között van. Talán ennél is nagyobbra tör Polt Péter legfőbb ügyész, aki egy Villon-idézettel dobta fel karácsonyi videóüzenetét: „

Nem biztos csak a kétes szememnek\ S ami világos, mint a nap: titok”.

16 hónap van hátra a 2022-es választásig, addig minden bizonnyal még sok olyan összecsapást láthatunk, mint a Hollik-Hadházy meccs, amiben az egyik fél halálkampányolással, a másik meg halálkormányzással vádolta az ellenfelét.

TANÁROK KERESZTJE

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Kásler Miklós, az ország oktatásügyért felelős minisztere karácsonyi köszöntőjében krisztusi parancsok szellemében tevékenykedő tanárokról és az ősi magyar hagyományok mentén kialakult kultúránk szellemében létrejövő iskolarendszerről beszélt.

A Qubit szakértő vendégszerzője véleménycikkében értetlenkedik, hogy hogyan kerül Krisztus a magyar közoktatásba, és azt is szépen végigveszi, hogy az egyház hagyományosan a magyar közoktatás korszerűsítésének kerékkötője. És akkor az ősi magyar hagyományokat még nem is említette.

A világnézetek szembenállása a Színház- és Filmművészeti Egyetemen sem szűnt meg. Kedden 22 tanár, köztük nemzetközileg is ismert nagy nevek jelentették be, hogy nem indítanak osztályt az egyetemen.

Ennél nagyobb győzelem a sztrájkoló hallgatóknak hogy a Fővárosi Törvényszék úgy döntött, nem lehet érvényteleníteni az SZFE diákjainak félévét. A bíróság szerint hogy a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatóknak, és az ebből eredő jogsérelemért akkor sem lehetne kárpótolni őket, ha ezzel kapcsolatban külön perben mondanák ki az igazukat.

FEKETE VÍZ

photo_camera Fotó: Rikárd Pfeifer/Facebook

Most már több mint 600 tonnányi veszélyes hulladékot szállítottak el Szigetszentmiklósról az olajszennyezés miatt. A legsürgősebb környezetmentési munkák ma lezárulnak a Ráckevei-Dunánál, ami azt jelenti, hogy a vízügyesek előkészítették az olajszennyezés helyszínét a teljes kármentesítés még évekig tartó folyamatára.

Közben a rendőrség is kétmillió forintot ajánlott fel annak, aki elárulja, ki okozta a szennyezést. Civilek már korábban több mint 4 millió forintot gyűjtöttek össze erre, így tényleg nagyon komoly a nyomravezetői díj.

SZOKÁSOS VÍZFEJ

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A hiányos adatszolgáltatás miatt nehéz megmondani, mi lehet a háttérben, de a számok alapján a budapesti fertőzöttek valamivel kisebb eséllyel halnak bele a koronavírusba, mint a vidékiek.

Ha a járvány teljes időszakát nézzük, kicsivel még mindig rosszabb a budapesti adat, de a második hullámban éppen fordított a helyzet: Budapesten kedvezőbbek a számok. A fővárosban 2,31, az ország többi részén pedig 2,67 százalékos a halálozási arány, ami szignifikáns különbség. Az okokat csak találgatni tudjuk.

LEGNAGYOBB PÁLYA

Nagy napja volt kedden a világ legnagyobb techcégeinek, csak nem egészen ugyanúgy. Most derült ki, hogy az Apple 2024-ben tényleg beléphet az elektromosautó-piacra, és ahogy azt ők a mobiltelefonoktól a fülhallgatókig szokták, valami nagyot terveznek dobni. Az nem egészen világos, hogy az emberiségnek hogyan lesz jobb bármilyen meghajtású személyautótól.

De ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy a Google és a Facebook lebuktak: még a trösztellenes eljárásokban is összejátszottak egymással, kvázi visszaélve a monopolhelyzetükkel a monopóliumellenes vizsgálatokban.

Máshol:

POZSONYI CSATA 2: MÉG DRÁGÁBB AZ ÉLETÜNK

Szily László semmitől sem fél, és képes volt végignézni mind az 52 percét a filmnek, Amiről Mindenki Beszél.

A Pozsonyi csatában van laggoló sámán, arcbénulásos harcosok, Leninné változó Árpád, és végtelen animgif-alapanyag a moonwalkoló ősmagyarokról. Isá, por és trash vogymuk. A Magyarságkutató Intézet filmje azonban végső soron nem nem a pozsonyi csatáról, hanem a populizmus természetéről mutat be megrázó részleteket.

ÉS EGY CIKK, AMIT NEM MI ÍRTUNK

The North Carolina Kid Who Cracked YouTube’s Secret Code – MrBeast 2020 legsikeresebb embere a Youtube-on. Évekig a kutyát nem érdekelték a videói, aztán hirtelen rájött a titok nyitjára: elszámolt százezerig. Azóta megy a szekér, egy-egy videóján hónapokig dolgozik, van vagy 50 alkalmazottja, és egyszer ajándékba adott egy komplett szigetet.