Drámai számok és a teljes szétesés

járvány
2021 március 05., 16:57
  • Ez itt a járványhírlevelünk.

Soha nem volt ennyi koronavírusos beteg lélegeztetőgépen: jelentősen rosszabbodott péntekre az összes fontos járványadat, a zárások pedig csak hétfőtől lépnek életbe, így

Itt vannak a hétfőtől érvényes járványügyi szabályok: péntek délután megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos szigorítások minden részlete.

A nap, amikor totális csődöt mondott a kormány oltási programja. Itt olvasható összefoglalónk a kaotikus napról, melyen a teljesség igénye nélkül az alábbi dolgok történtek meg:

  • Összeomlott az oltási rendszer: ugyan a kormány előszeretettel beszélt arról, hogy akár egymillió embert is be tudnának oltani egyetlen hétvége alatt, a 60 évnél fiatalabb krónikus betegek tömeges oltási kampánya hatalmas káoszba fulladt. Olyanokat is behívtak oltásra, akik már kaptak egy másik vakcinából, sokaknak pedig rendkívül messzire kellett volna valahogy eljutniuk otthonukból.
  • Az operatív törzs először lefújta a hétvégi tömeges oltást, aztán törölte az erről szóló szöveget péntek reggel. A délelőtti tájékoztatón aztán közölték, hogy bocsánatkérő SMS-t kapnak, akiket rossz oltási helyre küldtek, és tényleg elmarad most az oltás.
  • Péntek délután aztán kiküldték a bocsánatkérő smst.
  • Müller Cecília sem árulta el a telefonszámot, ami Orbánnak reggel nem jutott eszébe. Itt lehetne bejelenteni, ha valaki hibát észlel az oltási rendszerben.
  • Egy autóalkatrész bolt honlapján hamarabb megjelent egy rendelet, amivel szinte teljesen megegyezőt hirdetett ki végül a kormány.

A kormány a magánegészségügyben dolgozókat is bevonná a fertőzöttek ellátásába: Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy a járvány harmadik hulláma miatt hamarosan 15-20 ezerre is felmehet azoknak a száma, akiket kórházban kell ápolni, és a kórházakban drámai kihívásokra kell felkészülni.

Újpest polgármestere: „Adják ide az újpestieknek járó vakcinákat, és mi megszervezzük a beadást!” Déri Tibor szerint újpestiek életét teszik kockára a hétvégi oltási akció lefújásával.

Soron kívüli oltást és rendszeres tesztelést követel a bölcsődei szakszervezet, ha már nyitva tartják a bölcsődéket.

Mehetnek tovább a nyilvános misék a katolikus templomokban, derült ki pénteken, ugyanakkor az Esztergom-Budapesti és az Egri Főegyházmegye már jelezte, hogy náluk nem fog ilyesmire sor kerülni.

Április 7-éig nem lesz gyermekfelügyelet az óvodákban és az iskolákban. A kormány szerint nem lenne hatékony a védekezés, ha emiatt félig tele lennének az intézmények.

A második dózis és az evolúciós nyomás: a járványhelyzetre tekintettel a világ egyre több országában, köztük Magyarországon is úgy döntöttek, hogy kitolják a kétadagos védőoltások második dózisának beadását. A döntés észszerű, de vannak kockázatai.

Koronavírusos Dobrev Klára. Ma lett pozitív a tesztje, lázas és fáj a feje.

Merkely Béla: A súlyos esetek száma elérte a novemberi csúcsot. A rektor azt mondta, a beoltásuk óta csak 5 pozitív koronavírus-eset van az 5800 orvos és szakdolgozó között, vagyis „a humánerőforráson nem fog múlni a betegek ellátása”.

Az OGYÉI végül kiadta Hadházynak azt a határozatot, amivel engedélyezte a kínai vakcinát. Ebből úgy tűnik, hogy tényleg jelentőset könnyítettek a korábbi szigorú hatósági vizsgálatokon.

Kifogyott a készletből az egyik legnagyobb online kereskedő, miután elterjedt, hogy kötelező lesz az FFP2-es maszk: a NER által megszállt Index szivárogtatott erről csütörtökön, de kiderült, hogy nem volt igaz: Szijjártó Péter esti interjújában arról beszélt, hogy nem járt a terv a kormány előtt.

Ugyanakkor például a XII. kerületi polgármesteri hivatalban kötelező lesz az FFP2-es maszk, csak abban lehet majd belépni az épületbe.

Korona a világban

Csehország segítséget kért Németországtól, Svájctól és Lengyelországtól: annyira rossz a járványhelyzet a cseheknél, hogy a prágai egészségügyi minisztérium több országtól is azt kérte, vegyenek át tőlük több tucatnyi koronavírusos beteget, mert a hazai kórházakban már nem férnek el.

Olaszországban a második világháború óta nem volt annyira sok haláleset, mint tavaly. A pénteken közzé tett adatok szerint 2020-ban 746146 ember halt meg az országban, ami 15 százalékkal, több mint 100 ezer fővel több, mint a 2015 és 2019 közötti időszak évenkénti halálozási átlaga.

„Ennyire jól szervezett dolog ebben az országban még nem volt” – Szerbiában nyitva a kocsmák, pörögnek az oltóközpontok. A szigorú járványintézkedéseket ellenzők Mekkája lehetne Szerbia: kocsmák, boltok, mozik nyitva, a meglehetősen laza szabályokat sem sokan tartják be, de az oltási folyamat eddig sosem látott szervezettséggel zajlik. A sikersztori szépséghibája, hogy a fertőzésszámok az egekben vannak, de a halálozási ráta annyira alacsony, hogy az már statisztikai anomáliának, sőt adatkozmetikázásnak tűnik.

Ausztrália az Európai Bizottságtól kér felülvizsgálatot, miután Olaszország megakadályozta, hogy az AsraZeneca 250 ezer dózisnyi vakcinát exportáljon a szigetországba. Ez volt az első alkalom, hogy egy ország alkalmazta az új uniós lehetőséget a vakcinaexport korlátozására.

Bolsonaro: Hagyják már abba a nyafogást! A szélsőjobbos brazil elnöknek a rekord halálozási nap után lett ismét elege abból, hogy mindenki a halottak miatt panaszkodik.

A szlovák kormányfő bocsánatot kért, miután azzal viccelt, hogy Kárpátalját ígérte az oroszoknak a vakcinákért cserébe.

Mindeközben Barcelonában: 5000 fős tesztkoncertet tartanak március végén

Kanadában engedélyezték a Johnson & Johnson vakcináját, melyből egyetlen dózis is elég. Korábban hasonlóan döntött már az Egyesült Államok hatósága is, az Európai Unió pedig várhatóan még márciusban engedélyezheti a vakcinát, ami a klinikai tesztek alapján 66 százalékos eredményt mutat a betegség enyhe lefolyásával szemben, ugyanakkor a súlyos, halálos szövődmények megelőzésében szinte 100 százalékos hatékonyságot mutatott.

A lengyel fertőzések 25 százalékát a brit variáns okozza az ország egészségügyi miniszterének pénteki tájékoztatása szerint.