A védett 30 százalék

reggel 4
2021 március 22., 06:08

Jó reggelt! Tegnap délután először napsütésben, aztán hóesésben sétáltam Óbudán, a mezőn tehenek legeltek. Ennél kevésbé meghökkentő, de a hó mellé ma megérkezik a szél is.

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

FELFOGNI A SZÁMOKAT

Miközben Budapesten ezen a hétvégén is tüntettek a korlátozások ellen, Magyarország lassan a világ legrosszabb halálozási adatait produkálja, pedig a harmadik hullám még emelkedő fázisban van. Az elmúlt 7 nap adatai világviszonylatban is kiemelkedően rosszak: lakosságarányosan, egymillió főre vetítve csak Csehországban volt rosszabb a halálozási arány, míg a kórházi adatok európai szinten is riasztók. Heti összesítésünk szerint rekordot döntött a járvány áldozatainak száma is.

Annyi információ zúdul ránk, hogy nehéz megőrizni az empátiánkat, átélhetővé tenni a statisztikát. Vasárnapi összesítésünkben úgy fogalmaztunk: Átlagosan kevesebb mint 8 percenként halt meg covid-fertőzött beteg Magyarországon az elmúlt héten. De azzal mit kezdjünk, hogy a Népességtudományi Kutatóintézet tanulmánya szerint akár 14 ezer fővel is növelhette a halálozást tavaly a koronavírus Magyarországon?

Friss:

A LAKOSSÁG 30 SZÁZALÉKA

Faágakra fagyott jég Fonyódon, a Balaton-parton 2021. február 12-én
photo_camera Faágakra fagyott jég Fonyódon, a Balaton-parton 2021. február 12-én Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Élni ,a következő hónapokra tervezni azonban ilyenkor is kell. Igen, persze, feltételes módban, óvatosan, kétkedve, de legalább valahogy kellene - csakhogy ehhez adatokra van szükségünk. Az egyik legfontosabb adat pedig az lenne, hogy hányan szereztek eddig védettséget a vírus ellen, milyen messze van az a bizonyos nyájimmunitás.

Ez alapján lehetne egyáltalán elkezdeni gondolkodni olyan alapvető fontosságú kérdéseken, mint hogy hány beoltott kell valamilyen lazításhoz, vagy hogy milyen eséllyel fertőz a bolti sorban mögöttem álló ember. Voltak bemondások, de nem vezette le senki részletesen, hogy a fertőzésen átesettek és a már rezisztensnek számító beoltottak hányan lehetnek most. Ebben a cikkben három tapasztalt adatelemző tett erre kísérletet: vett egy halom infót és egy nagy levegőt, aztán mondott egy számot.

NEM INAS

Nyuli Márton orvos rezidens
photo_camera Nyuli Márton orvos rezidens a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon, a Szent László Kórházban 2020. április 22-én Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A hétvége legfölöslegesebb egészségügyi (?) vitáját (?) Orbán Viktor robbantotta ki, aki péntek reggel valamiért inasoknak nevezte a rezidens orvosokat. Az érintettek szerint „a magyar egészségügyben nincsenek inasok”, az ilyen kifejezések pedig csak elterelik a figyelmet arról, mekkora a baj az egészségügyben, amelynek végzetes túlterhelődését csak oltásokkal és egyéni odafigyeléssel lehet elkerülni.

A Magyar Rezidens Szövetség új projektet indít, melyben beszámolókat tesz közzé az ellátás során megéltekről. A Magyar Orvosi Kamera azt üzente nekik: „Nekünk kollégák vagytok.”

MAGYAR JETI

Hoppá: elindult új műsorunk az új stúdiónkban, ahonnan Ács Dániel és Plankó Gergő jelentkezett.

A felcsúti perről, vagyis az elszámoltatásról forgatott első adásban megszólalnak kormánypárti (!) és ellenzéki politikusok, van benne történeti háttér, szakértés, elemzés, helyszíni riport és filmidézetek, és miközben néha ökölbe szorul a kéz, röhögni is lehet rajta. Húsz sűrű perc, mely remélhetőleg valami újat hoz a közéleti videók piacán.

KÉT PODCAST

Ez is a támogatóink segítségével jött létre, de ebben a stúdióban forognak a már jól bejáratott hétvégi podcastjeink is.

Podcastoló elnökünk, cuccvásárlási téboly, spirituális fordulat és matekolás - vagyis Bede, UP és Winkler belterjeskedik.

A független sajtónak kell bemutatnia a valós járványhelyzetet, amit a kormány el akar hallgatni - ez pedig a Pozitív, Csurgó Dénes gondolkodós-kérdezős sorozata a járványi alatti és utáni világról. Az üdítően sokfelől érkező szakértők sorában ezúttal Urbán Ágnes médiakutató következik, illetve - kissé rendhagyó módon - Haszán Zoltán kollégánk, aki néhány társával együtt a koronavírusos adatoldalt, illetve az erre támaszkodó összesítéseket készíti.

AKI LEMARADT

további hétvégi anyagainkról, íme a java: