Emzépé momentuma

reggel 4
2021 október 18., 05:56

Jó reggelt! Ma is napsütéses idő várható.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

ELŐVÁLASZTÁS

Márki-Zay Péter megnyerte az ellenzéki előválasztást, ő lesz tehát az egyesült ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktorral szemben a 2022-es parlamenti választáson. Márki-Zay erős fölénye miatt már a szavazatok 60 százalékának összeszámolása után, vasárnap este 8 magasságában lehetett győztest hirdetni, az ellenfél, Dobrev Klára ekkor elismerte vereségét és gratulált Márki-Zay Péternek, aki háromszor annyi szavazatot kapott, mint az első fordulóban. Az ellenzék új vezérét, aki győzelmi beszédében már a kétharmados választási győzelmet célozta meg, egy különös diadalbuliban együtt ünnepelte a Bolgár György-rajongó idős szocialista, és az Osváth Zsolt-rajongó tinédzser, sőt, még a közmédia is megjelent. A Magyar Jeti különkiadása a helyszínen forgott.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Márki-Zay Péter előválasztási győzelme világosan megmutatta, hogy az ellenzéki közönség nemcsak kormányváltást, hanem valami teljesen újat akar. A mostani szavazás lehetővé tette, hogy ezt az igényt a pártok a saját kereteik közé tereljék, és a radikális változás és az intézményes ellenállás hívei együttműködhessenek - írja a kívülről jött ember diadalát értékelő elemzésében Magyari Péter.

A vasárnap esti eredményhirdetés után az ellenzéki politikusok a tervek szerint visszavonulnak egy időre a sokat emlegetett füstös szobákba. Ekkor következik a pártlista összeállítása, amivel kapcsolatban úgy állapodtak meg: itt nem előválasztás dönt, hanem letárgyalják egymás között úgy, hogy senki se érezze majd vesztesnek magát. Ezzel a magyar ellenzék elmúlt évtizedének legfordulatosabb, és talán legfontosabb két hetén vagyunk túl. Az előválasztási részvétel és az érdeklődés felülmúlta a várakozásokat, a viták sokkal durvábbak lettek, mint a szereplők előzetesen gondolták volna, és volt egy jelölt, aki egyszerűen felborított minden előzetes számítást.

Mostantól tehát Márki-Zay vezetésével kell az ellenzéknek egységet mutatnia a Fidesz ellen, akiknek valószínűleg nehezebb lesz fogást találniuk MZP-n, mind Dobrev Klárán lett volna. De azért megpróbálják: Schmidt Mária elemzője, a Megafon központ százmilliós Facebook-os reklámköltéseiből felerősített hangú Deák Dániel szerint Márki-Zay csak tetteti, hogy konzervatív.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.