Hétvégi olvasnivaló az asztalra kitett pisztolytól a kábító kék villogóig

január 29., szombat 6:19

Jó reggelt, jó hétvégét! A hegyekben - rálátó forrásaink szerint - havazás várható, de a szánkózás szüneteiben volna mit olvasni. Ez hírlevelünk hétvégi kiadása az elmúlt öt nap nagyobb anyagaival: minden vázlatpont mögött egy remek cikk rejtőzik, amely simán kimaradhatott hétközben, és érdemes visszatérni hozzá egy nyugodtabb pillanatban.

SCHADL-IRATOK

Illusztráció: Kiss Bence/444

Az 1734 oldalas nyomozati anyag olyan kifogyhatatlan kincsesládának bizonyult, más kollégákkal együtt már hetek óta bogarászunk benne, és még mindig érnek meglepetések. Ezen a héten is minden napra jutott egy nagyobb anyag:

Bónusz: Kocsis Máté és Plankó Gergő eszmét cserélnek a kérdésről.

KAMPÁNY

Mihálffy Béla és Orbán Viktor bedob egy felest 2022. január 16-án Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A hetet előre keretezte nagy összefoglaló cikkünk, amely címbe sűrített két fő állítása (Kampányolni kezdett az ellenzék, pénzt oszt a Fidesz) mellett sok megjegyzendő részletet tartalmaz.

Bónusz: kertészkedés Gattyánék háza körül.

UKRAJNA

Az ukrán hadsereg egyik gépesített lövészdandárjának katonája mosolyogva vezeti harcjárművét valahol Luhanszk térségében 2022. január 25-én. Fotó: WOLFGANG SCHWAN/Anadolu Agency via AFP

Végig követtük a hét (hónap, év) legforróbb világpolitikai konfliktusát, ami konkrétan a szomszédunkban - és hamarosan talán már nálunk - bonyolódik. Hétfőn az előzményeket és a főbb konfliktuspontokat írta meg Magyari Péter, pénteken pedig ezek lehetséges jövőbeli kifutását.

JÖVŐ

Agybaj, ami a Balatonnál megy. Két szakértőt kérdeztünk arról, mennyire okék a part menti és úgy általában a balatoni fejlesztések. Spoiler: semennyire.

Hiába egyre olcsóbb a napenergia, és hiába termelünk egyre több áramot megújuló forrásból, az sem mindegy, hogy kik és milyen formában termelik ezt az áramot.

COVID

Fotó: Cole Burston/AFP
  • 444: A vírusügyi kultúrharc új sztárjai Elon Musk kedvencei, a kanadai kamionosok, akik konvojban tartanak a főváros felé
  • Qubit: Megeshet, hogy mire a vakcinagyártók elkészülnek a variánsspecifikus oltással, el is tűnik az omikron
  • Lakmusz: Ákos szerint kínai laborban főzték ki a koronavírust, de tudományos kutatások ezt nem igazolják

VENDÉGLÁTÁS

Pethő Balázs két megtermett süllővel. Fotó: Bakcsy Árpád/Bűvös Szakács

Beszélgetés a két, év végén bezárt nagyszerű étterem, az Olimpia és a Csalogány 26 tulajdonos-séfjeivel. Miért döntöttek úgy, hogy váltanak?

Telekürtölte a sajtót Kreinbacher József építőipari és borászati nagyvállalkozó, hogy 2023 végén már sikló jár a Gellért-hegy tetejére. Alaposabban megvizsgálva a beruházás helyzetét ez elhamarkodott ígéretnek tűnik, Budapest vezetése ugyanis másmilyen siklót akar.

Czéh-Tóth Márk belvárosi szállodái 70 százalékos állami támogatást kaptak, mert piaci alapon soha nem térülne meg a beruházás. Az egyik szálloda már majdnem kész, a másikra most írták ki a közbeszerzést, már csak a vendégek hiányoznak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt