Hétvégi olvasnivalók Tihany elestétől az indiai kürtöskalácsig

reggel 4
2022 június 11., 05:19

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét legjelentősebb, érdekesebb vagy épp szórakoztatóbb anyagaival. A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, szerintem érdemes!

A háború

photo_camera Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az orosz-ukrán háború aktuális történéseit ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben lehet követni. Folytatódott a sorozatunk is, melyben Király András mindennap összefoglalja, mi történik a frontokon. Hetek óta a leghevesebb harcok Szeverodoneck városánál zajlanak, a legfrissebb összefoglalót erről itt lehet elolvasni.

Megírtuk, hogy miért száműzhette Budapestre Hilarion metropolitát a Putyin-hű Kirill pátriárka, és interjút készítettünk Hanna Ljubakova belarusz újságíróval, aki többek között arról beszélt, hogy szerinte a belarusz ellenzék számára világos, hogy a harcuk összekapcsolódik az ukránok háborújával, mert minél gyengébb Putyin, annál gyengébb Lukasenka. És elmondta azt is: a belarusz állami médiában éppen úgy dicsérik Orbánt a Nyugattal szembeni ellenállásért, mint az orosz propagandában.

Az összeomlott osztályok

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence

Az intenzív osztályok, ahol többen haltak meg, mint ahányan meggyógyultak: vannak kórházak, ahol tavaly a legsúlyosabb betegek 60 százalékát elvesztették. Ilyen a járvány előtt sehol sem fordult elő: 2019-ben 9500-an haltak meg a magyar intenzív osztályokon. 2021-ben 18 ezren. A héten jelent meg cikksorozatunk második része, az elsőt itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó publicisztikánkban pedig arról írtunk, hogy mi derült ki az általunk indított közérdekű adatigénylő perben, és hogy mit jelent az valójában, hogy az állami hivatal elmondása szerint úgy kezelték a járványt, hogy egy sor adatot be sem kértek a kórházaktól.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.