Úgy tesznek, mintha meglepődnének

reggel 4
2023 január 11., 06:22

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele! Szokás szerint négy cikket külön is ajánlunk:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Háttal Európának

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A hét legfontosabb híre, hogy az Európai Unió Tanácsa felfüggeszti az alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek részvételét az Erasmus+ programban és a Horizont Európa kutatásfinanszírozási programban. A kormány úgy tett, mintha meglepődne a híren, pedig legalább szeptember óta tudták, hogy létezik ez a veszély, és a reakciójuk az volt, hogy megpróbálták átverni az EU-t.

A támogatások felfüggesztéséről kedden a Qubit közölt két cikket, az Erasmus-program kapcsán az egyik oktató úgy fogalmazott, hogy olyan, „mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra”, míg a kutatástámogatások esetleges elesésével kapcsolatban Pálinkás József beszélt arról, hogy itt a kutatók és talán a diákok is látják, hogy itt a kormány ostoba makacssága a probléma.

Azért nem minden szektor marad pénz nélkül: kiderült, hogy idén sem a sporton spórol az Orbán-kormány, míg az állami sportgálán újabb lépéseket tettek afelé, hogy Puskás emlékét végleg ellopják Felcsútnak.

Érdekes hír volt kedden, hogy Parragh László arról beszélt, hogy ideje lehet kivezetni az árstopokat, Szijjártó pedig közölte, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni arról, hogy Koszovót felvegyék-e az Európa Tanácsba.

Hír volt még ezenkívül, hogy

és kiderült az is, hogy az arénás koncert után rögtön fel is oszlott a Fekete Vonat.

A háború

photo_camera Fotó: KHARKIV REGION GOVERNOR OLEH SYN/via REUTERS

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírei szerint Oroszország és a Wagner zsoldoshadsereg gyakorlatilag már átvette az irányítást Szoledarnál. A városról Zelenszkij azt mondta, hogy szinte már egy fal sem maradt állva a városban.

Kedden beszámoltunk arról is, hogy egyre több magyar FB-csoport áll össze az ukrán hadsereg magyar származású önkénteseinek támogatására.

Írtunk emellett arról, hogy nyolcmillió ukrán hagyta el hazáját a háború kezdete óta, 35 orosz csúszott le tavaly a Forbes milliárdosokat gyűjtő listájáról, és hogy a holland médiahatóság műsorszolgáltatási engedélyt adott az Oroszországban és Lettországban is betiltott Dozsgy tévének.

Atomtanulság

A Golfech atomerőmű Délnyugat-Franciaországban. Ez éppen működik.
photo_camera A Golfech atomerőmű Délnyugat-Franciaországban. Ez éppen működik. Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Akkor kényszerültek leállítani több tucat reaktorblokkot Franciaországban, amikor soha nem látott válság sújtotta az európai energiaipart. Az ottani példa intő jel: muszáj több lábon állni az energiatermelésben, nem célravezető mindent egyetlen technológiára feltenni.

Világpolitika

Bolsonaro támogatói megrohanják a kongresszus épületét január 8-án
photo_camera Bolsonaro támogatói megrohanják a kongresszus épületét január 8-án Fotó: SERGIO LIMA/AFP

Majdnem ugyanazon a napon és nagyon hasonló módszerekkel ostromolta meg a szélsőjobboldali tömeg a demokrácia intézményeit Brazíliában, mint két éve az USA-ban, ennek kapcsán írtunk arról, hogy nemzetközi gyakorlat alakult ki arra, hogyan zavarja meg a hatalomátvételt a szélsőjobb egy vesztes választás után. Kapcsolódó hír, hogy letartóztatnák Bolsonaro volt miniszterét.

Írtunk emellett arról is, hogy

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.