Hétvégi olvasnivalók a fideszes vakációtól a nyilas emlékhelyen át a domináns Gyurcsányig

reggel 4
2023 március 11., 07:31

Jó reggelt kívánok! Ez a 444 reggeli hírlevelének szombati kiadása, amiben a hét fontosabb, nagyobb, olvasgatósabb, nézegetősebb, hallgatgatósabb, anyagozósabb (nem tudom már, miről beszélek) anyagait gyűjtjük össze.

Kiszolgáltatott külföldi munkásokkal lehet csak megtölteni az épülő magyar akkugyárakat

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Czirfusz Márton kutatóval arról beszélgettünk, milyen hatása lesz a magyar gazdaságra és munkaerőpiacra a betelepülő akkugyáraknak, miért hasonlítanak a jövő autógyárai egyre inkább a hírhedt kínai mobiltelefon-gyártó üzemekre, és hogy tudnak majd megélni a fizetésükből azok, akik elmennek az akkugyárakba dolgozni.

Itt Dagobert bácsi is csak hápogna: Putyin titkos palotájában arany asztalnál arany székeken ülve bámulják a háziak az arany tapétát

Sokkal nagyobb a privát fürdőháza, mint a budapesti Aqua World élményfürdő. Az orosz elnök telke valójában saját kisváros több étteremmel, templommal, színházzal, koncertszínpaddal, műjégpályával és kikötőkkel. Kiszivárgott egy rakás fotó Putyin kedvenc nyaralópalotájának a belsejéről.

A világ talán legpusztítóbb filmje lett a magyar robotos sci-fi

photo_camera Fotó: Facebook/129

Mészáros Juli már egy órája nézte a 129 című filmet, amiből csak 26 perc volt hátra, amikor még mindig nem értette, ki kicsoda, mit akar, milyen idősíkban vannak, mi történik és mi a végcél. A végeredmény nagyon-nagyon rossz lett.

Ki meri halálosan megfenyegetni Messit a szülővárosában?

Messi Rosarióban
photo_camera Messi Rosarióban Fotó: AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS

Az eddig viszonylag békés Argentínában pont abban a Rosarióban szabadult el a pokol, ahonnan a világ legjobb focistája származik. Egymással viaskodó, minél nagyobb erőt mutatni igyekvő kokainkereskedők állnak a háttérben.

Összeomlás szélén a török egészségügy: gyilkosság, orvosok elleni erőszak és tömeges elvándorlás

photo_camera Fotó: EYUP ELEVLI/Anadolu Agency via AFP

Ezrével menekülnek Törökországból a jól képzett egészségügyi szakemberek. A fizetésüket megette az infláció, miközben egyre brutálisabb inzultusok érik őket.

Miért rossz mindannyiunknak, hogy Gyurcsány lefogta egy nő mindkét kezét, aztán ráhajolt és összetapadva állt vele hosszú másodpercekig a parlamenti ülésterem kellős közepén?

photo_camera Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

Szily László – aki egyébként a Partizánban is vendégeskedett – arról írt, hogy hétfőn az újkori parlamentarizmus egyik legkínosabb jelenete zajlott le, amit láttunk, az rossz volt minden nőnek, férfinek és jobb Magyarországban reménykedő demokratának.

Bahmut eleste

photo_camera Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Rácz András a város eleste előtt arról írt, hogy közel járunk ahhoz, hogy az ukrán erők feladják az oroszok által hónapok óta ostromlott várost, de az agresszor olyan mértékű veszteségeket szenvedett emberben és technikában, ami növelheti a tavaszra tervezett ukrán ellentámadás sikerének esélyét.

Nyilas emlékhely

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Több mint egy hónapja áll háborítatlanul a Farkasréti temető nyilas emlékhelye, magánemberek tehetetlen dühükben útjelzőt állítottak mellé.

Dobrev Klára a legismertebb női politikus, Novák Katalin a legnépszerűbb, leginkább Varga Juditot utálják az ellenzéki szavazók

A 444-nek készített reprezentatív Medián-felmérés szerint a női politikusok ismertsége nem egyenesen arányos a népszerűségükkel. Dobrev Klára népszerűsége jócskán elmarad az ismertségétől, még az ellenzéki szavazók körében is.

A fideszes médiabirodalom egykori vezetője elmondta, melyik cikke nem jelenhetett meg

Szakács Árpád arról beszélt, hogy akkor értékelte át a szerepét, amikor meghallotta, hogy Orbán a cikkeire hivatkozva jelenti be, hogy kulturális változások jönnek. Akkor jött rá, hogy ő csak egy Hofi-paródia. A Mediaworks csúcsáról távozott, a Mi Hazánknál talált új otthonra.

A grúz szabadság

A törvénytervezet ellen tüntetők a grúz parlament előtt Tbilisziben.
photo_camera A törvénytervezet ellen tüntetők a grúz parlament előtt Tbilisziben. Fotó: DAVID MDZINARISHVILI/Anadolu Agency via AFP

Grúziában utcára vonultak az orosz mintájú civiltörvény ellen, akkora lett a felháborodás, hogy hiába vonja vissza a kormány az idegen ügynökös törvényeket, csütörtök este is utcára mentek az emberek.

A Fidesz Skandináviában

Miután a fideszes delegáció rendben megérkezett és meleg fogadtatásban részesült Stockholmban, lehetett látni, hogy itt az egyetemes komédiatörténet összes nagyját egybegyúrták:

Furcsa pár + Olsen banda + A csendőr Stockholmban + Hulot úr nyaral + Mr Bean + A miniszter félrelép + Zimmer Feri + Idióták + Botrány az operában + Mr. Magoo + Dr Strangelove + Szeszélyes nyár + Macskajaj + Az örökség, avagy gútentág faszikáim + Airpane + Office + Főúr, tűnés!

A svéd külügyminiszter annyit mondott, március végén elfogadja a magyar parlament a határozatot, ami elhárítja az egyik akadályt Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elől. Ennek a fontosságára a katonai szövetség főtitkára újra emlékeztetett.

Gondtalan fideszes delegáció 2023. március 7-én Stockholmban: Győri Enikő, Saller-Baross Ernő, Németh Zsolt, Hende Csaba
photo_camera Fotó: CAISA RASMUSSEN/TT News Agency via AFP

A bohóckodást Helsinkiben folytatták, azt kapták, amire számítani lehetett: a NATO-csatlakozás ügyében teljes volt az összhang, a többiről meg vagy nem volt szó, vagy helyretették őket a finn delegációt vezető házelnök, Matti Vahnanen szerint.

Gulyás vádjai

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 9-én.
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 9-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Szurovecz Illés a Kormányinfón kérdezte Gulyás Gergelyt, aki bajban van, ha bizonyítania kell, hogy az orvosi kamara bárkit megfenyegetett, pedig erre hivatkozva nyomtak át egy törvényt két nap alatt, ami kiüresítené az orvosi kamarát.

70 éves levelek buktatják le Modi hazugságait Kasmírról

Narendra Modi egy 2019-es nagygyűlésen
photo_camera Narendra Modi egy 2019-es nagygyűlésen Fotó: SANJAY KANOJIA/AFP

Egy brit-indiai tábornok az 1940-es évek végén írt üzenetei Nehrunak 2023-ban politikai botrányt okoznak Indiában.

A film, amiben felcsendül a Macarena, a nézők mégis zokognak a végén

Plankó Gergő szerint ritka az olyan erős bemutatkozás, mint az Aftersun (Volt egyszer egy nyár). A skót Charlotte Wells első filmje, Paul Mescalnak pedig az első főszerepe, amiért rögtön Oscarra jelölték. Apa és lánya csak nyaralnak együtt, de a nézőnek összeszorul a szíve.

Az irodalmár, akire Schadl ráhúzná a vizes lepedőt

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Szurovecz Illés cikke a saját bevallása szerint hivatali visszaélést elkövető P. Béláról, a népi mozgalom kutatójáról, aki a végrehajtói kar korábbi kulcsembere, Schadl György ellensége.

A román csirkehús esete a rekordmagas magyar inflációval

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

A rosszul működő élelmiszeripartól a tavaly kivetett különadókig számos oka van, hogy éppen Magyarországon a legmagasabb az infláció. Öt elismert közgazdász arról beszélgetett, hogy a kormány gerjeszti, és nem tompítja az áremelkedést.

Hogy nem fagyott meg Európa orosz gáz nélkül?

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán

Hiába ment le 50-ről 10 százalékra az orosz gáz aránya Európában, nem lett baj. A tárolók több mint fele tele maradt, és ez alapján a következő tél is sima lesz. Simson biztos elmondott néhány adatot arról, hogy sikerült ez.

Mit csinál egy maffiaállam az EU perifériáján, ha egy háborúban a pénzénél akar maradni?

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

A CEU Demokrácia Intézetének kutatói tanulmányban elemezték az Orbán-rezsim orosz és uniós politikáját a háború kitörése előtt és után.

Borízű Hang

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Németh Dániel/444

Megvolt a 112. rész is.