Egy egész ország esett egy pad alá

reggel 4
2023 július 14., 00:12

Jó reggelt, az éjjel befóliázták a padot. Ha ezen túltettük magunkat, itt egy ugyan tegnapi, de figyelemre érdemes időjárás-jelentés! Ez itt újra a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt 24 óra főbb híreivel. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

De előtte itt van 4 cikk a 444 címlapjáról:

OKTATÁS

Térképre tettük a tanárhiányt. Egy állami adatbázisban több mint ötezer pedagógus álláshirdetés található. Abszolút értékben Budapesten és Pest megyében a legrosszabb a helyzet, itt van az üres állások egyharmada. Létszámarányosan Nógrádban van a legnagyobb baj.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Most már szinte biztos: az alapítványi egyetemek diákjai bukták a 2024-es Erasmust: szeptember 1-ig törvényt kellene módosítani, de a parlament össze se ül addig. Navracsics minisztériuma szerint egy hónapja Brüsszel válaszára várnak.

12 milliós bírságot kapott a Líra, mert nem csomagolta be homoszexualitást megjelenítő könyvet. A Médiatanács szerint a Pride-kampányfilm nem társadalmi célú hirdetés, hanem a homoszexualitás népszerűsítése.

POLITIKA

Kocsis Máté elvárja a hatóságoktól, hogy kiderítsék, ki fenyegette meg halálosan Jámbor Andrást, de szerinte Jámborék importálták az erőszakot.

Tarlós arról beszélt, hogy Karácsony Gergő feminin alkat, nem való neki a városvezetés: sötétzöldekről, a főváros esetleges csődjéről és Karácsony hátsó ajtós bejárásáról is beszélt a kormánylapnak a volt főpolgármester.

A kormány máris elkezdte aláásni a saját igazságügyi reformját: a Newsroom új adásában arról beszélgetünk, hogyan próbálta-próbálja a kormány szűkíteni a bírók függetlenségét, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság nyomására törvényt fogadott el a jogállamiság védelmében, aminek épp ezt a függetlenséget kellene garantálnia.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

GAZDASÁG

Májusban sem talált magára a magyar ipar, de legalább áprilishoz képest javult a helyzet: a legfrissebb KSH-adatok alapján az sem lesz meglepő, ha az idei második negyedévben is recesszióban maradt a gazdaság.

A kedvezőbb kamatozású lakáshitelekkel óvatosak vagyunk, a 30-40 százalékos thm-ek nem riasztanak el: 8-10 éve nem látott aggasztó adatok jöttek a magyarországi hitelkártya- és folyószámla-tartozások összegéről.

Lehet, nem lehet, elvárják – mi ez a káosz a bankkártyás borravalóval? Mindenki járhatott már úgy, hogy kártyás fizetésnél egy étteremben vagy kocsmában nem tudott borravalót adni, miközben máshol ezt szinte elvárják. A szabályozás egyértelmű, de a gyakorlat nem egységes.

photo_camera Fotó: Unsplash

Beperli a Fővárosi Vízművek az államot: közel 10 milliárd forintos vesztesége lesz a cégnek idén, mert 2014 óta nem emelhet árat.

HÁBORÚ

Ingatlanba fektetne? Kedvező árakkal és fényes kilátásokkal várja önt Mariupol, az orosz Azov-vidék festői gyöngyszeme. Az oroszok nagy lendülettel tették magukévá az egykor félmilliós várost, gőzerővel bontanak és építenek, és eszükbe sem jut, hogy valaha is visszatérhetne Ukrajnához. A kereslet a lakások és házak iránt nő, a potenciális vásárlók biztosak benne, hogy Mariupol a tengerparti turizmus népszerű központja lesz.

A háború képei közül egy Mariupolból.
photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Több ezer tonna fegyver került a feloszlatott Wagnertől az orosz hadsereghez, és tucatnyi tábornokot vehettek őrizetbe Oroszországban a Prigozsin-zendülés után.

KÜLFÖLD

Ha szakad a ruha vagy foszlik a cipő, a francia állam pénzt ad, hogy megjavíttassák: öt év alatt 154 millió eurót szánnak arra, hogy a franciák kevesebb ruhát és cipőt dobjanak ki.

Egy olasz bíró szerint ha 9 másodpercig tapiznak, az nem zaklatás: egy 17 éves diáklány fenekét fogta meg az iskola gondnoka, de állítása szerint csak viccelt.

Észak-Korea olyan interkontinentális rakétát bocsátott fel, ami képes elérni az USA-t, Kim Dzsongun szerint az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának most már be kellene ismernie a vereségét.

Vidám percek a rezsimben: Kim Dzsongun és felesége (hátul, jórészt eltakarva) mosolyogva, állva tapsolnak a július 12-i rakétakísérlet után
photo_camera Vidám percek a rezsimben: Kim Dzsongun és felesége (hátul, jórészt eltakarva) mosolyogva, állva tapsolnak a július 12-i rakétakísérlet után Fotó: STR/AFP

Csak azután tudta meg, hogy ki volt a férje, miután a kínai hatóságok bebörtönözték: az ítélethirdetést követően kezdett kutatni férje „titkos munkája” után, és arra jutott, hogy nagy valószínűséggel ő állhatott a kínai internet egyik legismertebb és egyben legrejtélyesebb blogja, a Program Think mögött.

Áll a bál a brit médiában a megvádolt BBC-s műsorvezető miatt: a BBC műsorvezetőjét, Huw Edwardsot azzal vádolták meg, hogy szexuális tartalmú képekért cserébe finanszírozta egy fiatal drogfogyasztását. A botrányt a Sun robbantotta ki, amely mostanra részben ki is hátrált a sztori mögül. Edwardsot súlyos depresszióval ápolják kórházban.

CIVILIZÁCIÓ

Háborút jelent, hogy a FIFA eltiltotta az új játékosok regisztrálásától Cristiano Ronaldo szaúdi csapatát? Nem, a FIFA olyat enged meg a szaúdiaknak, amit senki másnak, a királyi család megvehetett négy csapatot a bajnokságból.

photo_camera Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP
Kiemelt videóink