Kövér László szellemi önvédelmi fegyvere és a 8 centis agyféreg

reggel 4
2023 augusztus 28., 23:19

Jó reggelt kívánok, gratulálok mindenkinek, hogy kibírta a kánikulát! Ez a 444 reggeli hírlevele (ez meg a többi). Kezdetnek itt van négy kiemelt cikk a címlapról:

BELFÖLD

Albérletek Budapesten: mire elég 100 000 forint? Szobát 30, lakást 60 ezer forinttól is bérelhetünk a fővárosban. Lakókocsi az erdőben, lakás 8 m² -en, ablak nélküli szoba 80 ezerért a nyár végi albérleti kínálatban.

Mire megjelent a tanév rendje, a pedagógusok többsége felvette a munkát az iskolákban – de nem ez a legnagyobb baj a rendelettel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint olyan oktatási döntések születnek, amiknek egyelőre nem látszanak a következményeik. Körképet készítenénk az osztálytermek tanévkezdés előtti állapotáról: hogyan vonják be a szülőket a közösségi élménybe, mennyi pénzt kell rá összedobni, milyen típusú munkákat kell kiszervezni, és természetesen milyen lesz a végeredmény.

Kövér László a lakiteleki Hungarikum Ligetben felavatta Szajakbaj Karalajevnek, a Manasz kirgiz őseposz énekmondójának szobrát: a házelnök azt mondta, a szobor „hirdesse mindenkinek Magyarországon, hogy a távoli Keleten él egy rokonunk, a kirgiz nemzet, amely megmaradt, mert megőrizte az emlékezetét, megőrizte nemzeti eposzát, a Manaszt, amely a következő ezer évben is megőrzi a kirgiz nemzetet”. Szerinte a legerősebb szellemi önvédelmi fegyver az emlékezet.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond Szajakbaj Karalajev, a Manasz kirgiz őseposz énekmondójának szoboravató ünnepségén Lakiteleken 2023. augusztus 28-án.
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond Szajakbaj Karalajev, a Manasz kirgiz őseposz énekmondójának szoboravató ünnepségén Lakiteleken 2023. augusztus 28-án. Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

KÜLFÖLD

A francia állami iskolákban betiltják a földig érő abaja viselését, vagyis a muszlim nők egy része által viselt, bő és földig érő – arcot és fejet egyébként nem takaró –köntös viselését.

A Foxconn-vezér ígéri, ha megválasztják, Tajvanból nem lesz Ukrajna: a kínai kapcsolatok helyrehozásán szeretne dolgozni Terry Gou, aki „a vállalkozók uralmának korszakát” ígéri.

photo_camera Fotó: SAM YEH/AFP

Megfulladnak a turisták tömegeitől Hallstatt lakói, akik már falat is emeltek, hogy ne lehessen szelfizni a kilátással: azt akarják, hogy 17 órától ne érkezhessenek turistabuszok az osztrák városba, amiről állítólag a Disney Jégvarázsának királyságát mintázták.

HÁBORÚ

A Spiegel és a ZDF arról írt, hogy minden bizonyíték Kijev felé mutat az Északi Áramlat felrobbantása ügyében: részletesen bemutatták azt, amit az Északi Áramlat vezeték felrobbantásáról tudni lehet. Az ügy kulcsa egy rozoga vitorlás lehet. A nyomozáson nagyon sok múlik, a következmények világpolitikai szempontból is jelentősek lehetnek.

A svéd parti őrség felvétele az Északi Áramlat 2 gázvezeték Svédország kizárólagos gazdasági övezetében keletkezett szivárgásáról 2022. szeptember 28-án. Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték három helyen is szivárog Dánia és Svédország partjainál, a jelenséget megelőzően a skandináv szeizmológusok két robbanást is észleltek a térségben a tenger alatt.
photo_camera A svéd parti őrség felvétele az Északi Áramlat 2 gázvezeték Svédország kizárólagos gazdasági övezetében keletkezett szivárgásáról 2022. szeptember 28-án. Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték három helyen is szivárog Dánia és Svédország partjainál, a jelenséget megelőzően a skandináv szeizmológusok két robbanást is észleltek a térségben a tenger alatt. Fotó: TT NEWS AGENCY/via REUTERS

Fejlövéssel holtan találták az irodájában az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik ezredesét: nem árulták el, kicsodát, de a halála körülményeit büntetőeljárásban vizsgálják az ukrán országos rendőrség nyomozói.

KULTÚRA

Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállal, aki kiáll a saját vagy mások jogaiért, szabadságáért, az igazságért. A TASZ Szabad-díja öt éve azokra hívja fel a figyelmet, akiket sem a propaganda, sem az egzisztenciális fenyegetettség nem tud eltántorítani. Idén két kategóriában is az olvasók döntenek 2023 legszabadabb magyar emberéről.

Gáspár Győző végigölelgette a Tranziton a vezető fideszeseket Rogán Antaltól Deutsch Tamásig.

photo_camera Fotó: Facebook

SPORT

Karácsony Gergely szerint a főváros támogatása nélkül nem lett volna atlétikai vb Budapesten, de Szőllösi György szerint Karácsony „csak a babérok learatásánál bukkant föl”, de mindegy is, mert most már jöhet az „áhított budapesti olimpia”.

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP