1500 a szikkadt isler, erre büszke Ókovács Szilveszter

reggel 4
március 07., 05:59

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Olyan cikkeket ajánlva, mint például

Különféle (ingyenes, illetve előfizetőinknek szóló) hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, érdemes körbenézni köztük.

Szuverenitásunk és egyéb mulandó dolgok

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét.
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben/MTI/MTVA

„Az, hogy egy ilyen megállapodásba egy NATO- és EU-tag ország belemenjen, minimum szokatlan. A kínaiak szempontjából persze érthető, miért az Orbán-kormánynál próbálkoznak, hiszen joggal bízhatnak abban, hogy akárcsak a putyini Oroszországnak, nekik is Magyarország lehet a hídfőállásuk a nyugati szövetségi rendszereken belül. Magyar szempontból mindez szégyen, de meglepőnek egyáltalán nem nevezhető” – írtuk meg véleménycikkünkben azután, hogy kiderült, valóban kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon.

A kormány által olyannyira hevesen védett magyar szuverenitáshoz kapcsolódó hír az is, hogy a spanyol kormány sajtóhírek szerint azért nem engedné, hogy magyar kézbe kerüljön egy spanyol vonatgyártó cég, mert orosz-kínai strómannak sejtenek bennünket.

Rottygazdaság

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Keddhez hasonlóan szerdán is újabb, nem túl biztató gazdasági adatok jelentek meg, ezúttal az derült ki, majdnem összejött a recessziós dobogó – európai szinten is pocsék évet zárt tavaly a magyar gazdaság, és egyelőre nem látszik a beindulás sem: januárban felgyorsult a magyar ipar visszaesése és a tavalyi nagy bezuhanás után egyelőre idén is csak stagnál a kiskereskedelmi forgalom. Gazdaság jellegű hír volt, hogy az MNB sokadszorra is megüzente, hogy szívesen az ellenőrzésük alá vonnák a Revolutot, miközben Varga Mihály elhintette, hogy a kormány akár már a jövő héten tárgyalhatja az új jegybanktörvényt, aminek tervéről nem sokkal ezelőtt Matolcsy azt mondta, hogy az komoly támadás a jegybank függetlensége ellen.

Ott voltunk a tárgyaláson, ahol eldőlt, hogy pénzbírság helyett figyelmeztetést kap a diák, akit múzeumlátogatás miatt büntettek 80 ezer forintra, és beszámoltunk arról is, hogy Balog Zoltán pedig mintha mi sem történt volna, turnézik tovább a református egyház egyházmegyéiben.

Hír volt még ezek mellett a nap folyamán, hogy Orbán Viktor Rogán Antalt vitte magával látogatóba az új köztársasági elnökhöz, hogy öt éven át tervezték, mire végül elengedték, és állítólag nem fog Debrecenbe költözni a Természettudományi Múzeum, hogy Fonyódligeten lezárnak egy másfél kilométeres balatoni vízpartot és hogy utazási irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek.

Hír volt még itthonról, hogy

A Qubit szerdán arról írt, hogy a magyar kormány egy összeesküvés-elméletre alapozza a génmódosított ukrán gabonával való riogatást, míg a Lakmusz bemutatta, hogyan (nem) vizsgálta az ÁSZ, hogy a Megafon és a CÖF folytattak-e tiltott kampánytevékenységet.

A büfé

Szily László meglátogatta azt a büfét, amiről napok óta mindenki beszélt. Az eredmény? Nagy csalódás és egy pompásan eltöltött kedd este.

A világ

Trump és Biden a 2020. októberi vitájuk idején
photo_camera Trump és Biden a 2020. októberi vitájuk idején Fotó: Brendan Smialowski, Jim Watson/AFP

Írtunk arról, hogy a német légierő tisztjei beszélgetésének kiszivárogtatásával Putyinéknak úgy sikerült feszültséget teremteni az ellenfelei között, lejáratni a német kancellárt, és még Ukrajnának is ártani, hogy senkit nem öltek vagy mérgeztek meg. A háborúhoz kapcsolódó hír volt hogy Ukrajnának adnák a befagyasztott orosz pénzeket az angolok, terroristává nyilvánították Garri Kaszparovot, a görög miniszterelnök delegációja mellett csapódtak be az orosz rakéták Odesszában, Zelenszkij ukrán katonákat küldött harcolni Szudánba, és hogy Navalnij özvegye felszólította az oroszokat, hogy tiltakozzanak az elnökválasztás napján.

Az Egyesült Államokban lement az úgynevezett szuperkedd, azaz a nap, amikor 15 államban tartanak előválasztásokat, és miután a republikánus előválasztások többségét Trump magabiztosan hozta, Nikki Haley ki is szállt a versenyből. Tábor Áron elemzésében arról írt a 444-re, hogy lassan a kétkedők is kénytelenek elfogadni: ismét Biden és Trump csap össze az amerikai elnökválasztáson.

És hír volt még, hogy