Meg nem nevezett ellenségek

reggel 4
március 07., 23:41

Ismét jelentkezik a Reggel 4, benne az elmúlt nap legfőbb híreivel. Kezdésként itt van 4 kiemelet anyag a 444 címlapjáról:

Szolgálati közlemény: vasárnap bemutatjuk a Pándi Balázsról szóló portréfilmünket.

A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

ORBÁN

Orbán Viktor szerint Magyarországon pozitívan tekintenek az erős vezetőkre, a nyugati országokban viszont azt gondolják, csak egy lépésre vannak Hitlertől. A kormányfő a török köztévének azt is mondta, hogy Európában már csak Magyarország és Törökország beszéli a béke nyelvét.

Orbán – aki kudarcosnak tartja az EU elmúlt 5 évét, ezért elküldené a vezetőit – Washingtonban járt a Heritage Foundation vendégeként, majd találkozott Steve Bannonnal.

Orbán Viktor és Steve Bannon megbeszélést folytat a washingtoni magyar nagykövetségen 2024. március 7-én.
photo_camera Orbán Viktor és Steve Bannon megbeszélést folytat a washingtoni magyar nagykövetségen 2024. március 7-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Szép fizetést és jó nagy hatalmat kapnak Orbán tanácsadói, akik minisztereket hallgathatnak meg, háttéranyagokat kérhetnek be.

  • Orbán apja több mint 80 millió forintért venne még 30 hektárnyi szántót a hatvanpusztai birtok közelében.

KEGYELMI ÜGY

Miután a 24 megírta, hogy Novák Katalin ott volt Sulyok Tamásán fogadásán, amit Orbán rendezett a Karmelitában, Havasi Bertalan elárulta, hogy Novák azért volt ott, mert a miniszterelnök a korábbi államfőket is meghívta.

Novák Katalin Fidesz-alelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök a 2017. november 12-i pártkongresszuson.
photo_camera Novák Katalin Fidesz-alelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök a 2017. november 12-i pártkongresszuson. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A fideszes Pócs János nem értesült arról, hogy a pedofil igazgató Orbán előterjesztésére állami kitüntetést kapott, a térségi tévében annyi ment át az ügyből, hogy „az intézetnek a vezetőjét Gyurcsányék nevezték ki”.

Magyar Péter a legfőbb ügyész távozását követeli, az ügyészség szerint megfelelően intézkedtek a tanúkénti meghallgatásról, és Magyar egyébként is maga jelezte, hogy az általa tudottakat velük kívánja megosztani.

  • Nem tudni, a kormány visszavonta-e diplomata útlevelét Balog Zoltánnak, akit még 2019-ben nevezték ki rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek.

BELFÖLD

Kubatov Gábor azt javasolja Tordai Bencének, hogy menjen el a stadionba, és dumcsizzon a Fradi-ultrákkal, akik életfogytig tartó kínszenvedést kívántak neki. Szóval jó ötletnek tűnik.

Rákay Philip nem szereti, ha Kálmánnak hívják, a Lázár János és Navracsics Tibor háborúja elől menekülő producer arra kéri Márki-Zay Pétert, hogy ő se emlegesse így.

Visszalépett a körmendi fideszes polgármester, egy héttel azután, hogy párton belüli kihívója is ugyanígy tett, a korábbi fideszes jelöltek közül így már csak egy maradt talpon.

  • Hiába akarta Bayer Zsolt, nem lesz Békemenet március 15-én.
  • Szijjártó Péter 2020 óta összesen több mint fél napot töltött helikopteren, azt pedig, hogy mennyibe fájt mindez, csak tippelni lehet.
  • Kína vízummentességet biztosít a magyaroknak március 14-től.
  • 6 méteres Transformers-szobrot kap a Mélyfúró utca.

GAZDASÁG

Rohamtempóban 675 milliárd forintot mozgattak meg a magyar milliárdosok, ráhajtva a biztonságra és az adókedvezményekre, így jelentős vagyonok váltak láthatóvá.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a MOL éves rendes közgyűlésén a Budapest Music Centerben 2019. április 11-én.
photo_camera Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a MOL éves rendes közgyűlésén a Budapest Music Centerben 2019. április 11-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A K&H elemzője szerint kockázatos év lesz 2024, visszatérhet a 400 forintos euró, az infláció lassulása már februárban leállhatott, ősztől ismét gyorsulni fog, mondja a K&H elemzője.

  • Tavaly 900 ezer magyar nyugdíjas élhetett a létminimum alatt.
  • A főváros nem kapja vissza a BKK Tarlós idején bedőlt e-jegy-projektje utáni, 10 milliárd forintos veszteséget.
  • A III. kerület csak teljes szülői és pedagógusi támogatás esetén tárgyal a Veres Péter Gimnázium fenntartóváltásáról.

KÜLFÖLD

A Steadfast Defender 2024 a – most már Svédországgal kiegészült – NATO első olyan nagyszabású hadgyakorlata, ami az orosz–ukrán háború tapasztalataira épül.

photo_camera Fotó: David Inderlied/dpa via AFP

A cseh kormány nem kér az oroszbarát szlovákokból, Petr Fiala cseh kormányfő befejezi az informális kormányközi egyeztetéseket Robert Ficóval.

  • Elérte a 31 milliárd eurót az európai drogpiac kiskereskedelmi értéke.