Bedőlő bástyák és újraszámolt lehetőségek

reggel 4
július 10., 07:00

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Súlyos meleg van, meleg is marad. Tegnap Baján dőlt meg a melegrekord, ki tudja, ma hol fog.

Hírlevelünkre itt lehet feliratkozni.

Hol a szavazat?

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Kedden megkezdődött a főpolgármesteri szavatok újraszámolása, első körben nyolc kerületben, és aznap csak a XXIII. kerületben változott jelentősen a Karácsony és Vitézy közötti különbség. Vitézy arról posztolt, hogy az első napon 270 szavazat minősítése változott, de a végeredményre nem volt hatással. És hogy tovább bonyolódjon az amúgy sem könnyen követhető történet: panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz arról is, hogy a Kúriának kellene újraszámolni a főpolgármester-választás szavazatait.

Írtunk arról is, hogy Vitézy Dávid 226 nyilatkozatot csatolt az első fellebbezéséhez, miszerint a kárára tévedtek a számlálásnál a „kétikszes” szavazólapoknál. Az utólagos jegyzőkönyv szerint rengeteg ilyen nyilatkozat kamu lehetett. Más kérdés, hogy ez nem érinti az újraszámlálási eredményt, attól az még valós.

photo_camera Grafika: Kiss Bence

Urfi Péter alapos cikkben járta körül a kérdést, hogy hogyan veszíthette el a Fidesz Keszthelyt, a várost, amit 20 éve vezettek, és aminek elvesztését még pár éve sem gondolta volna senki. Helyi erős civil jelöltek, Magyar Péter felemelkedése és az egészségügy bezuhanása is benne lehet a meghökkentő eredményben, de a lényeg a részletekben lakik.

Ott voltunk Ferihegyen, ahol Nagy Márton eredetileg a visszaállamosítással tervezett volna dicsekedni, de a téma persze főleg az időközben beállt reptéri káosz volt, közben továbbra sem tudni sokat arról, hogy mit tervez pontosan kezdeni a kormány a független sajtó külföldi támogatásaival, de Tuzson Bence igazsgügyi miniszter mindössze egy hónapot kapott, hogy kidolgozza a részleteket. Kapcsolódó, hogy megkaptuk a választ: azért nem támogatta a kormány a 444 oroszországi betiltásáról szóló uniós nyilatkozatot, mert az csak újabb orosz válaszlépést eredményezett volna. A Lakmusz pedig arról írt, hogy orosz állami médiumokat betiltó uniós jogszabály lett hivatkozási alap a kormány „háborús propaganda” elleni terveihez.

És hír volt még itthonról, hogy

Hol a pénz?

photo_camera Illusztráció: Kovács Bendegúz/Botos Tamás/444

Miért száll el nálunk mindig a költségvetés, akármilyen kormány van hatalmon? Miért bírjuk ilyen rosszul a külső sokkokat? Mi lesz, ha jön a világrecesszió? Mit csinálnak jobban a románok? Miért süllyedtünk a régió éléről az utolsók közé? Hány milliárdba kerül nekünk évente a kormány külpolitikája? Uj Péter Zsiday Viktorral beszélgetett.

Közben számos jelét látni annak, hogyan próbálja felhizlalni a megrottyant költségvetést a kormány: hétfőn kiderült, hogy maradnak a különadók, sőt, a bankok még új tételeket is kapnak (nem is tetszett nekik), emellett friss hír volt, hogy megduplázta a kormány a NAV által kiszabható bírságok összegét, és hogy növeli a közlekedési bírságok összegét. Gazdasági hír volt még, hogy 3,7 százalékra csökkent az infláció júniusban, de nem örülhetünk ennek sokáig, és hogy ahogyan várható volt, Brüsszel a túlzottdeficit-eljárás elindítását javasolja Magyarország ellen.

Hol a béke?

Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonba érkezik 2024. július 9-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonba érkezik 2024. július 9-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Párhuzamosan azzal, hogy Modi Moszkvába utazott, kedden elkezdődött Washingtonban a NATO-csúcs, beharangozó cikkünkben írtunk arról, hogy mire lehet és mire nem érdemes számítani.

Ott van Washingtonban Orbán Viktor is, aki arról a „békemisszióról” érkezett, ami miatt a cseh külügyminiszter egyenesen hasznos idiótának nevezte a magyar miniszterelnököt. Lehet tudni azt is, hogy Orbán kavarásai miatt sokan dühösek Brüsszelben, sőt, az EP alakuló ülésén sem szólalhat fel. Orbán egy kiszivárgott levél szerint moszkvai látogatása után értesítette a megbeszélésekről az EU vezetőit, majd nagyjából felmondta Putyin narratíváját. Ennek fényében tán az sem meglepő, hogy a kijevi kórházbombázással kapcsolatban orosz dezinformációt terjesztett a Magyar Nemzet, míg Orbán az orosz felelősségre egy szót sem vesztegetve írt arról a kórháztámadás nyomán, hogy ahogyan az várható volt, az orosz-ukrán háború kegyetlensége szintet lépett.

Ausztriában is okoznak problémákat az orosz kapcsolatok: részletesen írtunk arról, hogy az osztrák Raiffeisen orosz üzletei annyira idegesítik az amerikaiakat, hogy már a bank bedöntésével fenyegetnek.

Hír volt még kedden, hogy ahogyan az sejthető volt, végül felfüggesztette az EU Grúzia uniós csatlakozását, közben a kínai elektromosautó-óriás BYD Magyarország mellett Törökországban is gyárat épít. És írtunk még arról is, hogy

Hol a labda?

photo_camera Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

Spanyolország 12 év után újra ott van az Eb döntőjében. Megérdemelten, jó játékkal verték a franciákat az első elődöntőben. Ma este holland-angol meccs jön.

Kiemelt videóink