A nagyok asztala

reggel 4
július 16., 05:45

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, ha minden igaz, a mostani hőhullám legmelegebb napján. Érdemes kiemelni rögtön a cikkünket, amely arról szólt, hogy tompává és agresszívvá tehet minket a hőség. De van még mellé négy cikk, amit külön is ajánlunk:

Többféle hírlevelünk is van, itt lehet közöttük válogatni, feliratkozni.

Barátok nélkül

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Orbán Viktor „békemissziós” körútja a legkevésbé sem szolgálta Magyarország vagy a béke ügyét – mondta a 444-nek Sz. Bíró Zoltán. Lehet, hogy a magyar miniszterelnök azt gondolja, odaülhet majd a nagyok asztalához, de ott nem várja őt senki. Orbán diplomáciai ámokfutásához szorosan kapcsolódó hír, hogy konkrét formát kezdett el ölteni, hogy hogyan torolná meg a történteket az EU vezetése, és szivárgó hírek szerint az augusztusi budapesti külügyi csúcs bojkottja is felmerült, aztán pedig kiderült, hogy a biztosok sem jönnek. A történteket Orbán Balázs megpróbálta úgy beállítani, mintha nem is lenne igazán jelentősége. Közben a Kreml igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy nekik fogalmuk sincs arról, Orbán miről levelezik az EU-s vezetőkkel.

Belpolitikai hír volt, hogy a kormány ostobaságnak nevezte, amit a napokban Magyar Péter és Hadházy Ákos is felvetett, azaz hogy határon túli választókerületek létrehozásán gondolkodtak, Gyurcsány ismét Magyar Péterrel foglalkozott, míg kicenzúrázták Magyar programját a gombaszögi táborból. És ha ez még nem lenne elég, írtunk arról is, hogy

Pénzek

photo_camera Illusztráció: Kovács Bendegúz/Botos Tamás/444

Zsiday Viktor szerint nem látszik, hogy miből lesz Magyarországon egy százaléknál nagyobb gazdasági növekedés. A költségvetés nagyon elszállt, ha jön egy külső sokk, nagyon megjárhatjuk. A populista gazdaságpolitika nálunk szerencsére még csak „török light” szintig jutott, de így is sokba kerül. Múlt héten megjelent podcastunk ingyenes, teljes változata.

Hír volt még itthonról, hogy két év alatt 324 bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz, tíz ügyet zártak le, valamint hogy rekordbírságot szabott ki a Bookingra a Gazdasági Versenyhivatal.

A világ

photo_camera Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP

A Donald Trump elleni hétvégi, sikertelen merényletkísérlettel kapcsolatos hír volt, hogy az FBI még mindig nyomozza, miért lőtt a merénylő, akiről a magyar közmédia kamuvideót terjesztett, hogy a támadás halálos áldozata a lövések pillanatában a családjára vetette magát, és írtunk arról is, hogy hogyan készültek azok a fényképek, melyek azóta bejárták a világsajtót: a legnagyobb amerikai újságok és hírügynökségek fotósai az első sorból, hidegvérrel készítettek történelemkönyvbe illő fényképeket. Jó hír volt még Trump számára, hogy a bíróságon elbukott a bizalmas iratok tárolásával kapcsolatos ügye, és eldőlt az is, hogy végül JD Vance lesz az alelnökjelöltje.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hír volt, Stoltenberg ellenzi, hogy Lengyelország orosz rakétákat lőjön ki Ukrajna felett, a német kormány továbbra sem tud vadászgépeket adni Ukrajnának, lemondott Észtország miniszterelnöke, Kaja Kallas, hogy betölthesse az EU vezetői külügyi posztját, míg Oroszország immár almát is Észak-Koreától vásárol.

Eb utórengések

photo_camera Fotó: JURGEN FROMME/dpa Picture-Alliance via AFP

A vasárnapi döntő másnapján megnéztük, ugyan mitől voltak ennyire jók a spanyolok, négy kollégánk összeült podcastolni is egyet a tanulságról, rangsorba szedtük a torna 10 öngólját, hagyományainkhoz hűen elkészült az Eb szuper- és pöcsfejválogatottja is, és rájöttünk a sportfogadók nagy rejtélyének megoldására is.

Kiemelt videóink