Lopás, EU, Trump, foci, ilyesmi…

reggel 4
július 19., 00:05

Reggelt! Ez a reggeli hírlevele – és nem az egyetlen –, ezek pedig a minapi hírek lesznek, mint például az, hogy elmarad a szombati Balaton-átúszás, de vasárnap még megtarthatják.

NER

Az ATV és a Rogán Cecília bulvárlapját kiadó cég a tisztségviselőiken keresztül összekapcsolhatóak: a TWN évek óta stabilan bőven évi egymilliárd forint feletti bevételt termel, miközben a havi megtekintési adatok alapján 2023 egyik hónapjában sem került be az 50 leglátogatottabb magyar weboldal közé.

Rogán Cecília a Fidesz EP-kampánynyitóján 2024. április 19-én.
photo_camera Rogán Cecília a Fidesz EP-kampánynyitóján 2024. április 19-én. Fotó: Kristóf Balázs/444

Két nappal azután, hogy Lázár hadüzenetet küldött a külföldi láncoknak, a GVH vizsgálatot indított az Aldi ellen, szerintük a „100% friss és magyar” nem is biztos, hogy annyira magyar.

  • Az Átlátszó arról írt, hogy Fidesz-irodák gyűjtötték Vitézy fellebbezéséhez a sablonnyilatkozatokat.
  • A Tisza még közelebb került a Fideszhez, már csak 12 százalék van köztük: a többség Magyar Péteréket látja a választás igazi győztesének, most őket segíti a győzteshez húzás.

EP

Ursula von der Leyen nekiment Orbánnak az EP előtt mondott beszédében, aztán újraválasztották. Ott voltunk Strasbourgban, amikor megalakult az új EP: Deutsch Tamás szerint Orbán egyetlen íratlan szabályt sem sértett meg a békemisszióval, Daniel Freund szerint viszont ez egy „őrült projekt”. Magyar Péter – aki szabad kezet ad Tarr Zoltán delegációvezetőnek – meghívta von der Leyent, hogy találkozhasson a magyarokkal. A Magyar Nemzet érzelmes utazást tett von der Leyen bukásától a diadaláig.

photo_camera Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP
  • Kivezették a szájkosárban üvöltöző román képviselőt az EP üléséről, szerinte az intézményben settenkedő ördögökkel muszáj lenne kezdeni végre valamit.
  • Az ukrán elnöknek nem tetszik, hogy Orbán az EU háta mögött akar problémákat megoldani.
  • Tarr Zoltán (Tisza Párt) lesz a Kulturális és Oktatási Bizottság szóvivője az EP-ben, Magyar Péterék több alelnöki posztot is becéloztak.
  • Orbán hivatalosan is közzétette az Európai Tanács elnökének küldött üzenetét.

KÜLFÖLD

Egy órával a támadás előtt jelezték a rendőrségnek Trump merénylőjét, mégsem történt semmi: a szenátusi beszámoló alapján már az sem érthető, miért engedte a titkosszolgálat színpadra lépni Trumpot. A republikánusok a felelősök távozását követelik. Közben Joe Biden – vezető demokrata politikusok szerint – akár már a hét végén visszaléphet.

photo_camera Fotó: Joe Raedle/Getty Images/AFP

Hiába szeretnék a helyiek, nem tudnak megszabadulni a rengeteg turistától a görög szigeteken: a kormány korlátozná a tengerjáró hajók közlekedését a népszerű szigeteken, ahol egyre nagyobb a tömegnyomor és a hulladékproblémák is egyre súlyosbodnak.

  • 2 millió forintnyi kártérítést fizethet egy olasz újságíró Giorgia Meloninak, mert kigúnyolta a termete miatt.
  • Az új republikánus divat a bekötött fül: a Trumppal való szolidaritásukat kifejezve sokan ebben az outfitben jelentek meg a republikánusok országos gyűlésén.
  • Magyarország után Szlovákiába sem szállít már olajat Ukrajnán keresztül az orosz Lukoil, de orosz földgáz továbbra is érkezik Európába Ukrajnán keresztül.
  • A Templom-hegyen provokálta a palesztinokat a szélsőjobbos izraeli miniszter.

KÖZLEKEDÉS, EGÉSZSÉGÜGY, KULTÚRA

Jó volna, ha nem lenne szabad kétszer ugyanazon a néven könyvet írni: Szvoren Edina új kötetében 9 kortárs szerző stílusában írt novellákat. Nádas-, Tompa-, Oravecz- és Krasznahorkai-mondatok, amiket nem ők írtak. Miért vág bele valaki egy ilyen projektbe, mi köti össze ezeket a szerzőket, hogyan alakítja ez a saját írásait?

  • 10 ezer vonat késett, 560 el sem indult a hőhullám miatt: a július 5. és 15. között több mint 35 ezer járat indult el, ennek 30 százaléka késett.
  • Elromlott a klíma a Bethesda kórház műtőjében, 10 millió forintot kellene valahogy összegyűjteni a javításhoz.

FOCI

Megszűnik-e a válogatott foci, ha a klubok ennyivel jobban játszanak? A 2024-es Eb fényében van-e jövője a válogatott focinak? Az, hogy tényleg eljelentéktelenedik-e, nem is azon múlik, hogy milyen a színvonala, hanem azon, hogy a nagy tornák milyen tömegszórakozást tudnak kínálni.

„Unott, megfáradt, fásult emberekre itt nincs szükség” – írja a felcsúti akadémia a sokáig rejtegetett beszámolójában. Eleinte azért nem akarta kiadni a Honvédelmi Minisztérium a felcsúti papírokat, mert ez veszélyeztetné a sportakadémiák megítélését és a jövőbeli működését.

Kirúgták az argentin sportért felelős államtitkárt, mert a rasszista ünneplés miatt bocsánatkérésre szólította fel Messit – pár argentin játékos azt énekelte: „Franciaországért játszanak, de Angolából származnak, az anyja nigériai, az apja kameruni, az útlevelén mégis ez áll: francia.”

Kiemelt videóink