Hétvégi olvasnivalók Orbán férfiasságától Európa legmagasabb épületéig

reggel 4
szeptember 14., 00:51

Jó reggelt! Ezen a szombaton összeszedtük az elmúlt hét nagyobb anyagait, videóit és podcastjeit. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

ORBÁNIZMUS

Orbán Viktor talán tudja, miért kell Csádba mennie 200 magyar katonának, de rajta kívül nem sokan: Budapestre jött a csádi elnök, aláírtak pár megállapodást, nyilatkoztak közös vonásokról és migrációs nyomásról, de hogy a példátlan katonai missziónak mi a veleje, a célja vagy az értelme, arról továbbra sem lehet tudni semmit. A miniszterelnök egyébként egy újabb kötcsei videót osztott meg, ami szerint a Fidesz az embereknek csak egy dolgot ígért: hogy itt lesznek. Erről kérdeztük Gulyás Gergelyt is, de nem lettünk okosabbak.

Havasi Bertalan és Orbán Viktor a Comói-tónál 2024. szeptember 6-án.
photo_camera Havasi Bertalan és Orbán Viktor a Comói-tónál 2024. szeptember 6-án. Fotó: Piero Cruciatti/AFP

A soros uniós elnökségről beszélgetett Győri Enikő fideszes EP-képviselő Kovács Zoltánnal, az elnökség operatív lebonyolításáért felelős kormánybiztossal, és kiderült, hogy a németek megölik Schengent, az USA és Kína sem szűzlányok gyülekezete, Strasbourgban pedig mindenki feni a kését Orbánra.

Schmidt Mária cége átépíti a Városmajor utcai postát, a mellette álló üres telekre parkolóházat húznak fel: nem jelöli semmi, de valaha ezen a telken egy zsidó származású feltaláló-gyáros villája állt, amibe a nyilasok beköltöztek, és itt tartották véres orgiáikat.

GAZDASÁG

A nemzetgazdasági miniszter elégedetlen azzal, ahogy a lakosság (nem) fogyaszt, nem jön be neki a középosztály és az alacsonyabb jövedelműek viselkedése. Utánajártunk, hol hogyan költekeznek az emberek az idén.

Hulladék miatt többször botrányba keveredett vállalkozó nyithatja újra a természetvédelmi területen lévő csobánkai bányát, majd csinálhat belőle lerakót: négy éven át bányásznának, majd 10 további évig járnának a teherautók, hogy hulladékkal töltsék fel a gödröt.

Október végére a lajosmizseit kivéve minden agglomerációs vonalon kalauz nélküli vonatok közlekednek majd: a szakszervezetek megosztottak az új rendszerrel kapcsolatban, de abban egyetértenek, hogy a jegyvizsgálók munkakörülményein sürgősen javítani kellene.

  • Bár a Belügyminisztérium szerint „jelentős fennakadás nélkül” futhattunk neki a 2024/25-ös tanévnek, az élményeiket és észrevételeiket a 444-nek megíró tanárok és diákok bonyolultabbnak látják az összképet.
  • A vándorcirkuszok nyomora Budapesten: 12 év és tízmilliárdok elköltése után megnyitott a Biodóm egy apró darabja.

KÜLFÖLD

Vétójogok elvétele, támogatásszigor, elzárkózás Kína elől: az EU Draghi-féle radikális reformterve keményen odacsapna az Orbán-kormánynak.

Orbán Viktor kezet csókol Ursula von der Leyennek
photo_camera Orbán Viktor kezet csókol Ursula von der Leyennek Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

2001. szeptember 11. után az USA olyan pénzügyi és technológiai kényszerítő eszközökre tett szert, amiknek a valódi erejével sokáig nem is voltak tisztában. Aztán rájöttek, és egyre nyíltabban kezdték használni, mostanra pedig ez már a hatékonyságukat veszélyezteti. A láthatóvá vált földalatti birodalomról két amerikai társadalomtudós írt könyvet.

A feje tetejére állítja a világ autóiparát Kína, Európa nem találja az ellenszert: beérni látszik a kínai politika, miszerint pénzt öntenek a saját gyártású EV-kbe, kiszorítva a nagy európai és amerikai gyárakat, Európa közben saját magának okoz szenvedést az erőltetett átállással, a rossz struktúrákkal és a bürokráciával.

OROSZORSZÁG

A putyini szólásszabadságban senki sem tudja, milyen büntetés jár egy kommentért, így egyszerűbb csendben maradni: az online tartalmak monitorozása már most is alapos és átfogó Oroszországban, de még mindig újabb rendszereket fejlesztenek a fokozására. (Érdekesség, hogy pont 10 évvel korábban jelent meg ez a cikk, ami a putyinista propaganda álvalóság-építéséről szólt.)

Vlagyimir Putyin 2024. július 3-án Asztanában.
photo_camera Vlagyimir Putyin 2024. július 3-án Asztanában. Fotó: Szergej Gunejev/AFP

VIDEÓ

Idén nyáron minden korábbinál jobban kiéleződtek a túltolt turizmus körüli viták. Tiltakozások zajlottak Európa-szerte, új szabályokat és adókat vezettek be. Videósorozatunk 1. részében bemutattuk Velencét, ami az idegenforgalom vég nélküli növekedése miatt már inkább egy múzeumra hasonlít, a 2. részben pedig Tenerifére mentünk, ahol az aktivisták a lakóhelyük törékeny ökológiai egyensúlyának megmentéséért küzdenek.

4 megnevezett szocialista politikuson túl még 3 embert vádolt meg az ügyészség azzal, hogy korrupciós bűncselekményekben vettek részt, de az ő nevüket nem árulták el. Kik ők, milyen alkukat kötött az MSZP és a Fidesz a parkolási és a BKV-s kasszák megcsapolására, és miért pont most számoltak le az MSZP-vel? Ezekről beszélgetett Ács Dániel és Takács Lili.

PODCAST

A Hiányzol, Marius című film vetítése után Lányi András filozófus, Hanga Zoltán állatkertszóvivő, Rodics Katalin Greenpeace-szakértő és Becz Péter filmrendező vitázott arról, hogy van-e az embereknek joguk vadállatokat állatkertbe zárni, majd közönség előtt felboncolni.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Hiába ugrottak meg a keresetek, nem tért vissza a magyarok vásárlókedve. Még több pénztől visszatérne? Nagy Márton és Varga Mihály újrapozícionálása, üzengetések és biciklizés az autópályán, forgalommal szemben – ezekről beszélgettünk Virovácz Péterrel, az ING vezető elemzőjével.

KULTÚRA

Mostantól Süsü őrzi a forradalom lángját a Nagy Imre téren: kutyafürdető és világító csillagképek is vannak az újjászülető budai téren, a börtön árnyékában, de a fő attrakció az új játszótér, amit Torzonborz zsoldosai mellett egy biztonsági őr is védelmez.

photo_camera Fotó: Őrsi Gergely/Facebook

Az SZFE kivégzése, illetve utolsó filmtervének elkaszálása után úgy döntött, állami támogatás nélkül csinálja meg első nagyjátékfilmét, és a Fekete pont rögtön három díjat hozott el Locarnóból – erről beszélgettünk Szimler Bálinttal.

Kiemelt videóink