Kották, amikből Orbán játszik

reggel 4
október 14., 00:14

Üdv, itt a reggeli hírlevél (de van több is), benne a hétvége legfőbb híreivel.

VÁTESZ

„Szilágyi Ákos az utolsó politikus költő a posztpolitikus, poszttrúsz, posztdemokratikus világban. Hihetetlen, de mintha ő írná Orbán kottáját. Paródiái bármikor valósággá válhatnak. Illetve... talán a valóság maga paródia. Vagy fordítva”írja Uj Péter az orbáni és putyini rendszerek nagy szakértőjéről.

Szilágyi Ákos az Írók boltjában, október 4-én.
photo_camera Szilágyi Ákos az Írók boltjában október 4-én. Fotó: UP

Kövér László 14 millióra büntette Gyurcsány Ferencet, aki a parlamentben árulónak nevezte a miniszterelnököt és kormányát: a DK elnöke ígéri, Strasbourgig viszik az ügyet.

  • A Tisza Párt közleményében a 10 és 20 cm közötti különbségről, töketlenségről és impotenciáról írt, Magyar pedig banánnal fotózkodott.
  • Átírták a hivatalos oldalán Orbán pontatlan beszédét, ami így sem sikerült pontosra.
  • Helyreigazításra és 159 ezres perköltség megfizetésére kötelezték az Origót, amiért hónapokig pedofilozta Jámbor Andrást.
  • Új-Fundland után Tiszaszentimrén is találtak rejtélyes, tésztaszerű anyagból álló, öklömnyi gombócszerűségek.

OROSZ KAPCSOLAT

A magyar külügyminiszter a háború kezdete óta átlagosan 3 havonta kimegy Oroszországba, idén különösen gyakran, pedig a találkozók kevés tényszerű eredményt hoznak.

Mindenesetre Szijjártó Péter az orosz állami hírügynökségen keresztül reagált arra, hogy Kamala Harris autokrata diktátorok közé sorolta Orbánt. De miután a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy „Szijjártó megnevezte a NATO hibáját, ami az ukrajnai konfliktushoz vezetett”, Szijjártó szóvivője jelezte, hogy kiforgatták a külügyminiszter szavait.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A Szuverenitásvédelmi Hivatal kutatója, Somkuti Bálint szerint jó, hogy '56-ban nem segített nekünk a Nyugat, mert lehet, hogy mi is úgy jártunk volna, mint az ukránok.

GOMBOK

Úgy tűnik, vége az érintőképernyők és érintőgombok hosszú éveken át tartó egyeduralmának, a fontos gyártók sorra veszik elő a jól bevált fizikai gombokat, az autóiparban az új biztonsági előírások is efelé visznek: az amerikai sajtó szerint egyenesen divatforduló van, már a gomb a luxus, és a képernyő a bóvli.

photo_camera Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance via AFP

A közlekedési államtitkár szerint álhír, hogy járatritkítás lesz a HÉV-vonalakon: Vitézy Dávid szerint az újonnan kinevezett MÁV-vezérigazgató is elismerte, hogy a kevesebb jármű a menetrendre is hatással lesz jövőre.

  • Elkezdték lebontani a Tündérhegyi Pszichiátriát, de a kutyapártos Kovács Gergelyék a törvény nevében közbeléptek, mert az épület még védelem alatt állt.
  • Karácsonyék kihirdették, hogy melyik ötletek között osztják szét a közösségi költségvetés egymilliárd forintját.
  • Régen „Európa legnagyobb légi pályaudvarának” becézték, ma az egyik legszebb ipari emlékünk Budaörs miniatűr bauhaus reptere.

KÜLFÖLD

Donald Trump halálbüntetést szabna ki azokra a bevándorlókra, akik amerikai állampolgárt ölnek: a republikánus elnökjelölt azt ígéri, megvédi az amerikaiakat a világ minden tájáról érkező bűnözők csoportjától. (Trump és Harris fej-fej mellett áll a csatatérállamokban egy friss közvéleménykutatás szerint.)

photo_camera Fotó: MICHAEL CIAGLO/Getty Images via AFP

Bár a fű legalizálásának számos pozitív hatásáról lehetett hallani, káros következményei is voltak: a tömegek tájékozatlanok, az orvosok pedig nem tudják helyén kezelni az újonnan megjelenő fizikai és mentális betegségeket.

A szórakoztatóipar ragadozói a céljaidat, törekvéseidet használják ki – mondja Jeffrey Epstein egykori áldozata, aki podcastet indított a hatalom sötét oldaláról.

Amerika – miközben korszerű rakétavédelmi rendszert telepít Izraelbe az azt kezelő 100 katonával együtt – felszólította Izraelt, hogy ne lövöldözzön az ENSZ békefenntartóira, miután többen is megsérültek.

  • Lassul a gazdaság, a pártelit és a befektetők is aggódnak: Kína megígérte, hogy óriási adósságokba veri magát.
  • Vad elméletek keringenek P. Diddy hírhedt bulijairól.

444

És végül egy 444-es hír: Népszabadság-díjat kapott Kaufmann Balázs, gratulálunk! (Ja, meg volt Borízű Hang is.)