Hétvégi olvasnivaló Facebookról és Frontexről, fasisztákról és fifékről

Lezárt tartalom a Kör tagjainak reggel 4
2022 augusztus 06., 06:03

Jó reggelt! Ocsmány nagy kánikula van. Itt a 444 napindító (de nem az egyetlen) hírlevelének hétvégi kiadása, amiben az elmúlt hét fontosabb-nagyobb-érdekesebb cikkeit szedjük össze.

POLITIKA

photo_camera A „Nem ér a nevem, káposzta a fejem”-taktika élcsapata: Bayer Zsolt, Orbán Viktor és Szánthó Miklós Illusztráció: Botos Tamás

Hol vannak már azok az idők, amikor Bajnai Gordon a válság miatt csökkentette a miniszterek fizetését? A lengyel kormány végül nem merte meglépni a jelenlegi helyzetben, Orbán Viktor viszont nem volt szívbajos a kormánytagok fizetésemelésével.

A Lakmusz arról az ismeretlen hátterű facebookos hírgyárról írt, ami több mint 6 éve működteti kiterjedt hálózatát. Ugyanazokat a cikkeket osztja pár másodperces különbséggel a Titkolt hírek, a Keresztény konzervatívok, az Orbánt támogatom és számos más oldal a közösségi médián.

Ott voltunk a közéleti fesztiválon, ahol két napon keresztül megy az egyetértés. A Mathias Corvinus Collegiumnak más szakkollégiumokhoz képest annyi a pénze, hogy azt se tudják, hova tegyék. Megnéztük, milyen fesztivált rendeznek Esztergomban, ahol Navracsics, Szijjártó és Csányi voltak a húzónevek. Volt minden a kriptótól a kultúrharcig, csak az igazi, éles, újdonságot is mutató vita hiányzott.

Orbán Dallasban azt mondta: „Kevesebb nőimitátor és több Chuck Norris kell!” Egy álma teljesült be azzal, hogy a CPAC-en beszélhet, mondta a magyar miniszterelnök, aki lediktálta a republikánusoknak a győzelem receptjét, és közben arról beszélt, hogyan gyűlölik őt az ellenségei (azok, akiket a jelek szerint tényleg gyűlöl). Másnap arról írtam, hogy valószínűleg óvodások ihlették Orbánék új kommunikációs trükkjét, ugyanis feltalálták a tökéletes bizonyítékot a fake newsra: a nagy büdös semmit. Megszületett a „Nem ér a nevem, káposzta a fejem!”-taktika.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.