Hétvégi olvasnivalók, néznivalók és hallgatnivalók kicsiknek, közepeseknek és nagyoknak

reggel 4
2022 szeptember 24., 07:16

Jó reggelt! Ez megint a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, amiben mindig az elmúlt hét legérdekesebb-fontosabb és szórakoztatóbb hosszabb anyagait szedjük össze. A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

VÁLSÁG

photo_camera Illusztráció: Unsplash

A szárnyaló infláció mellé beindult az elbocsátási hullám is. Olyan recesszió még nem volt, ami ne járt volna a munkanélküliség növekedésével. A legvalószínűbb, hogy üzembezárások miatt a könnyen betanítható munkát végzők veszítik el tömegesen az állásukat.

Hiányt nem, csődhullámot viszont okozhat az energiaválság a mezőgazdaságban. Európa-szerte szenvednek a gazdák a megugró energiaárak miatt. Van, ahol azt mérlegelik, jobban megéri hagyni megrohadni az almát, mint leszedni. Magyarországon is drámai a helyzet, ami sok agrárvállalkozás létét fenyegeti.

Sorra zárnak be és hirdetnek létszámstopot az állatmenhelyek az infláció és az energiaválság miatt. A menhelyek szinte csak az állatok kárára tudnak spórolni. A tápok rohamosan drágulnak. És ilyenkor a gazdátlanná váló állatok száma is nő.

Félkész betontorzó marad a kormányzati adatközpont Gödön. Eddig csak sejteni lehetett, hogy nem épül meg a szerverpark 16,3 milliárd forint európai uniós támogatásból, de most már hivatalosan is a megszorítások áldozata lett. Közben már arra sem méltatják a győrszentivániakat, hogy megmondják, terveznek-e akkumulátorgyárat a házaik tövébe, vagy sem.

A hajdúnánási MotoGP-pálya is a megszorítások áldozata lett. Már hivatalos: lefújták a versenypálya-építést előkészítő egyik projektet, amit egyébként Mészárosék nyertek. A 65 milliárdos beruházás amúgy sem nagyon érte volna meg.

BRÜSSZEL

Orbán Viktor Brüsszelben 2022 május 30-án
photo_camera Orbán Viktor Brüsszelben 2022 május 30-án Fotó: BART MAAT/ANP via AFP

November 19-ig adott időt Brüsszel a magyar kormánynak, hogy megússza az EU-s pénzek harmadának befagyasztását. Rengeteg pénz, 7,5 milliárd euró elvonását javasolja az Európai Bizottság Magyarországtól, annyira súlyos a korrupció. De a magyar kormány kapott még 2 hónapot, hogy javítson a helyzeten. November 19-ig legalább 17 új törvényt kellene elfogadnia a Budapestnek, hogy megússza a példátlan büntetést.

Ha az európai országok nagyon akarnák, akkor most elbánhatnának Magyarországgal. Elvben a tagállamok kormányai már azelőtt is elvehetnék a pénzt, hogy Magyarország megmutathatná, hogyan számol le a korrupcióval. De valószínűbb, hogy kivárják, tényleg lemond-e Orbán Balázs az MCC vezetéséről és az új integrációs hatóság élére valóban nem fideszes végrehajtót neveznek-e ki.

Erős garanciákat ad a kormány az Integritási Hatóság függetlenségére: az EU olyan szabályokat kényszerített ki, amik megnehezítik politikai kinevezettek beültetését az uniós pénzek felhasználását ellenőrző hatóság élére.

Úgy néz ki, már csak a magyar kormány puhítaná az oroszokra kivetett szankciókat. Az Orbán-kormány támogatása nélkül nem lehet meghosszabbítani az EU-s büntetőintézkedéseket, és egyre határozottabban képviseli azt a magyar vezetés, hogy enyhíteni kellene a szorításon, új szankcióról pedig szó sem lehet.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.