Hétvégi olvasnivalók EU-ról, VV-ről, DK-ról, FIFA-ról és CoD-ról

reggel 4
2022 december 04., 12:07

Jó reggel! Ez itt a 444 reggeli hírlevelének hétvégi kiadása, amiben az elmúlt hét nagyobb, hosszabb, alaposabb anyagait mutatjuk be. Itt lehet feliratkozni az összes hírlevélre.

Magyar győzelem, jóember: a honvédség veteránját is irányíthatjuk az új Call of Duty-ban

Kipróbáltuk a Modern Warfare legújabb epizódját, és az ingyenes játszható Warzone 2.0-t is.

Apa otthon, gyerekkel

Apa és fia 1952-ben, Párizsban
photo_camera Apa és fia 1952-ben, Párizsban Fotó: AFP

Bede Márton arról írt, milyen apukaként munka helyett otthon maradni a gyerekkel.

Így játssza Novák Katalin a jó rendőr szerepét az orbáni Ukrajna-politikában

photo_camera Fotó: RUSLAN KANIUKA/NurPhoto via AFP

A köztársasági elnök kijevi útja és szövege sokakat meglepett, másokat felháborított, de ettől még nem lesz ukránbarátabb a magyar külpolitika. A munkamegosztás működik, áttörést viszont csak az hozhatna, ha Orbán Viktor is elvonatozna Volodimir Zelenszkijhez.

„Nem uszítottam, nyugatias a felfogásom, eszem disznót és alkoholt is iszom”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Háborús uszítás bűntettével vádolnak egy fiatal magyar férfit. T. Dominik állítja, csak a kíváncsiság hajtotta, amikor az Iszlám Állam propagandavideóit bújta, és azokat nem terjesztette, csak néhány barátjának mutatta meg.

Valami megmozdult Kínában

photo_camera Fotó: PETER PARKS/AFP

Az 1989-es, Tienanmen téri tüntetések óta nem látott tiltakozási hullám söpört végig az országon. A kínai társadalom egy részének elege van abból, hogy ők még mindig a Covid ellen küzdenek.

A kutatók szerint lehetetlen megfordítani a magyarországi népességfogyást

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Elkerülhetetlen és pokoli jövőről beszélt egy akadémiai konferencián Tóth G. Csaba demográfus, azt is demonstrálva, mennyire nem könnyű 2022-ben egy tudósnak népességfogyásról és a statisztikailag kívánatos bevándorlásról beszélni.

EU vs. Orbán

Poszeidón a háromágú villájával egy törökországi homokszobor fesztiválon.
photo_camera Poszeidón a háromágú villájával egy törökországi homokszobor fesztiválon. Fotó: ALI IHSAN OZTURK/Anadolu Agency via AFP

rAz EU-s eljárások részben befagyasztják, részben lelassítják, és rendszeresen új feltételekhez kötik a Magyarországnak járó pénz felvételét. A szerdai bizottsági bejelentések nyomán újabb engedményekre kényszerülhet a magyar kormány. Az Európai Bizottság döntése korbáccsal fenyeget és közben kenyérrel kecsegtet: először fordulhat elő, hogy egy tagállam pénzét befagyasztják a jogállam züllesztése miatt, de örökre nem fosztják meg semmitől sem Magyarországot. Ha jövőre szépen teljesít, akkor minden pénzt lehívhat majd. A helyreállítási tervről itt írtunk.

Pár megtépázott plüssmackó miatt a feje tetejére állt a luxus divatház

photo_camera Fotó: Jam Press/Balenciaga

Senkit nem zavart, hogy a Balenciaga a mocskot vagy a háborút a luxustermékei háttérmotívumaként használja, de a BDSM plüssmackók soknak bizonyultak. Most magyarázkodnak, hogy sem a gyerekpornó terjesztését, sem a gyerekbántalmazást nem támogatják.

Megállíthatatlanul bővül Rogán kabinetbirodalma

Kocsis Máté frakcióvezető és Rogán Antal kommunikációs miniszter összesúgnak a parlamentben 2022 november 22-én
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kormányzati propaganda, titkosszolgálatok, rendezvényszervezés, közpénzek ellenőrzése, válságkormányzás összehangolása – egyre bővül a feladatok köre, amiket Orbán Viktor egyik leghűségesebb minisztere végezhet.

A Való Világ új évada olyan, mintha hetekre bezárnának egy tucat óvodást felügyelet nélkül egy gumicukorral teli ugrálóvárba

A mostani évadhoz képest a 12 évvel ezelőtti Való világ Alekosszal és a köpködő Baukó Évával valódi kultúrprogram volt.

A Megafon alapítója: „Tök őszintén mondom, hogy nincsen semmilyen formális kapcsolat semmilyen politikai erővel, sem szervezeti, sem finanszírozási ügyekben”

photo_camera Forrás: Karc FM

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint a jobboldali sajtóban nem eleget, és nem elég pozitív felhanggal írtak róluk.

Drágább, de jobb ellátást hozhat az idős betegeknek, ha elveszik a kórházaktól az „elfekvőket”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A téma szakértője szerint jó az irány, de a mélyreható változáshoz pénz kellene, ami most nincs.

Rejtőzködő óvodások (4. riportterv, 3. vázlat)

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444 via Orbán Viktor/Facebook

Amíg a kormányzati spórolás miatt az állami iskolákban 18 fokban kénytelenek fagyoskodni a magyar emberek és asszonyok gyerekei és lányai, addig az önkormányzati óvodákban rejtőzködő luxusóvodások dőzsölhetnek a meleg radiátoroknál.

Elfoglalt egy róka egy budapesti útkereszteződést, sőt megfutamította a rókavadász kutyákkal érkező újságírót is (videóval!)

Vörös róka (Vulpes vulpes) a Pest megyei Pomáz környékén 2021. február 15-én.
photo_camera Vörös róka (Vulpes vulpes) a Pest megyei Pomáz környékén 2021. február 15-én. Illusztráció: Kovács Attila/MTI/MTVA

Már egyáltalán nem félnek. De nincs ezzel semmi baj, mert nem támadni akarnak, hanem játszani.

A Momentum és a DK nagy összefeszülésének előjátéka lehet az Újbudán kirobbant konfliktus

Molnár Gyula, a DK országgyűlési képviselőjelöltjeként aláírásokat gyűjt Budapest 18. sz. választókerületében
photo_camera Molnár Gyula, a DK országgyűlési képviselőjelöltjeként aláírásokat gyűjt Budapest 18. sz. választókerületében Fotó: botost/444.hu

Tényleg megéri Molnár Gyula miatt felborítani a XI. kerületi többséget?

Az orosz agresszió elpusztította az oroszbarát politikát az orosz nyelvű délkelet-ukrajnai régiókban

2022. április 2., Bucsa, Ukrajna. Civilek holttestei hevernek az utcákon mindenfelé néhány nappal az orosz erők kivonulása után.
photo_camera 2022. április 2., Bucsa, Ukrajna. Civilek holttestei hevernek az utcákon mindenfelé néhány nappal az orosz erők kivonulása után. Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Pontosan az ellenkezője történt annak, amit Putyin el akart érni: az Oroszország iránt lojális ukrajnai régiók lojalitása a múlté, a lakosság identitása darabokra tört, szárba szökkent az orosz nyelvű ukrán patriotizmus.

Sokáig ők tűntek a jófej cégnek a techvilágban, de mostanra sokat változott az Apple megítélése

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Cupertinóban 2022. szeptember 7-én.
photo_camera Fotó: Justin Sullivan/Getty Images via AFP

A világ egyik legértékesebb vállalata sokáig megúszta, hogy komoly monopolellenes és privacy-ügyi kritikák tárgya legyen. De változni látszik a közhangulat, és ebben az Apple és Peking szoros kapcsolata is tényező lehet.

Itt a félelmetes szovjet fantasyválogatott

photo_camera Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Megnéztük, hogy a hatvanas és a nyolcvanas évek nagy szovjet válogatottjai milyen nemzetiségű játékosokból álltak, és hogy hogyan nézne ki egy mai posztszovjet keret. Az oroszok sokszor a szovjet időkben is háttérben voltak, hát még most.

„Miniszterelnök úr, egy rossz hírem lenne: ezt a generációt önök elvesztették”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mind a 13 menesztett tanár felállt a színpadra több ezer tiltakozó diák és szülő elé, és azt kérték, folytassák a harcot. Pankotai Lili újra felszólalt.

Nem tudsz együtt élni azzal, hogy a hazugságok nincsenek megcáfolva

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A 168 óra és a Népszabadság örökségét átmenteni remélő Jelen piaci helyett civil logikával próbál életben maradni. Lakner Zoltán főszerkesztő szerint ma messzebb vagyunk a demokrácia helyreállításától, mint valaha.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.