Egy jó kis melír Recsken?

reggel 4
2023 július 12., 22:44

Jó reggelt a hidegfront után, de a kánikula előtt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfőbb híreivel. (Ingyenes és fizetős hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

BELFÖLD

A kormány úgy tesz, mintha a NER-es ügyvéd bányája ott sem lett volna a recski hegyomlásnál: egyelőre csak az időjárást okolják, miközben 500 millióból kezelnék a helyiek lakhatási helyzetét. A minisztérium rá is kérdezett, miért nem cselekszik a baloldal a recski bányaomlás ügyében, hiszen megvan a felelőse annak, hogy Kósa Lajos ügyvédjének cége a legközelebbi lakóházaktól 250 méterre robbantgathat.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

40 éves lett Németh Sándor fia, Rogán Cecília is ott volt az ATV-vezérigazgató Németh S. Szilárd születésnapi bulijában.

Nem a KRESZ-szel van az igazi baj, hanem azzal, hogy az emberek nem tartják be: Lázár János módosítana a KRESZ-en és a jogosítvány megszerzésének feltételein, pedig ezzel aligha lehet megelőzni egy olyan baleset, mint az Árpád-hídi. A közlekedési szakértők, oktatók ennek ellenére örülnek a jogszabálymódosításnak, mert szerintük is vannak hézagok.

Rohamtempóban apad a pedagógusok száma Magyarországon: idén 1884-en kezdték el a pályát, miközben a nyugdíjba vonulók száma ennek több mint kétszerese lehet.

Selmeczi Gabriella törvénymódosítást ígért amiatt, hogy egy bírósági ítélet szerint a transzneműek is elmehetnek 40 év után nyugdíjba: a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az ítélet provokáció, ezt pedig nőként is kikéri magának.

BALATON

Brutális, 20-40 százalékos a visszaesés a balatoni előszezonban a tavalyi évhez képest, a szállodák és az éttermek forgalma is bezuhant.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

HÁBORÚ

Az USA és Németország ellenállásán bukhatott el Ukrajna NATO-álma: a szövetség vilniusi csúcstalálkozóján végül az utolsó pillanatban mégis bizonyos feltételek teljesítéséhez kötötték az ország meghívását a NATO-ba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz kézfogása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján 2023. július 11-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz kézfogása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján 2023. július 11-én. Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Armageddon tábornok állítólag pihen, és jelenleg nem elérhető: a Wagner-zendülés óta nem hallani a szíriai és csecsenföldi vérengzésről elhíresült Szergej Szurovikinről.

Orosz tábornok halt meg ukrán rakétacsapásban: Oleg Cokov altábornagy tavaly szeptemberben még túlélt egy ukrán tüzérségi támadást, ezúttal nem sikerült neki.

KÜLFÖLD

Pert nyert a japán Legfelsőbb Bíróságon egy transznemű minisztériumi dolgozó, akinek nem engedték használni a női vécét: ez az első alkalom, hogy a legmagasabb bírói fórum szexuális kisebbségek munkaügyi perében döntött.

A spanyol környezetvédelmi minisztert két autó kísérte, miközben biciklivel hajtott be a klímacsúcsra, ahol arról volt szó, hogyan álljunk át biciklizésre az autózásról. Egyes hírek szerint ráadásul 100 méterrel a konferencia bejárata előtt ült át a biciklire.

Bocsánatot kért a finn pénzügyminiszter a tucatnyi rasszista és agresszív komment miatt, de egyre többen bizalmatlansági indítványért kiáltanak: egyes képviselők még a parlamentet is összehívnák az ügy miatt a nyári szünet ellenére.

A szezon veszekedésében egy órán át bútorokat dobáltak ki a világhírű Las Vegas-i szálló 21. emeletéről, aztán jöttek a rohamrendőrök: egyelőre nem világos, pontosan mi történt a Caesar’s Palace-ben, de a tomboló férfi azt hazudta, hogy fel van fegyverezve, a nő pedig nem sérült meg.

Annyi szörfdeszkát rabolt el Kalifornia legmenőbb tengeri vidrája, hogy most befogják: az internet egyik kedvenc cuki állata valójában akár kisebb ember méretűre is megnövő, veszélyes ragadozó.

photo_camera Fotó: By matt knoth from San Francisco

KULTÚRA

Újabb fordulat volt a ferencvárosi padháborúban, valaki barnára festette: kevesebb mint egy hét alatt ötödször lett új színe a padnak.

Mióta mehet nyugodtan végig egy melírozott férfi az Andrássy úton fényes nappal? Minőségi kiállítás nyírt a hajcsesztetés hazai és európai történetéről. Az első tartóshullámtól az első uniszex fodrászatig. Festett hajú szerzőnk előtt a Kiscelli Múzeum pincéjében lepergett a fél élete.

photo_camera Fotó: Szily László

Curtis egy Mindszenty-idézettel üzente meg, hogy újra a csúcson van, jött Majka tényellenőr, és helyre tette: a két zenész teljesen másképpen emlékszik az egy évvel ezelőtti, immáron második szakításuk történetére. Curtis elkövette élete legnagyobb faszságát vagy meghozta legkomolyabb döntését?

SPORT

Megerősítette a háború az ukrán teniszezőt, aki Wimbledonban hatalmas meglepetésre kiejtette a világelsőt: Elina Szvitolina nemrég tért vissza a szülése után, de már a wimbledoni torna elődöntőjére készülhet.

Elina Szvitolina ünnepel győzelme után
photo_camera Elina Szvitolina ünnepel győzelme után Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Palesztinát éltették a hazaiak, égő tűzijátékkal támadtak rájuk a Maccabi Haifa szurkolói Máltán: a játékvezető az 56. percben félbeszakította a Hamrun Spartans és a Maccabi meccsét.

Bognár György megint aranyat köpött: 7-3-ra kapott ki a Paks a másodosztályú Szegedtől, ezt nem lehetett szó nélkül hagyni.