Vezetések és leszakadt vezetékek

reggel 4
2023 július 27., 04:38

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Hatalmak

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy semmi újat nem hoz az idei tusnádfürdői előadás. Aztán váratlanul elhangzott egy személyes kérdés. Orbán pedig látszott, hogy előre készülve, előadásba kezdett arról, hogy mit gondol a hatalomról.

1174 milliárd

Szijjártó Péter külügyminiszter (balra) és Dzsudzsák Balázs labdarúgó.
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter (balra) és Dzsudzsák Balázs labdarúgó. Fotó: Szijjártó Péter Facebook

Szerdán kiderült, hogy az idei első félévben az állam 65 százalékkal többet költött kamatkiadásra, mint 2022 első felében. Hogy érzékeltessük, mekkora összegről van szó: ez nagyobb tétel, mint amit egész évben szán a kormány rezsivédelemre. A szerdát a forint sem viselte jól, és gazdasági hír volt az is, hogy augusztustól 15 százalékra növeli a kormány a kötelező akciózás mértékét, mert szerintük ezen múlik, hogy csökken-e az infláció (Spoiler: nem ezen múlik.)

A NER megszokott sztorijai közül is kilóg, hogy kiderült: Szijjártó még ott ült a kuratóriumban, amikor a győri egyetem 370 millió forintért megvette jóbarátja, Dzsudzsák Balázs cégét. Mészáros Lőrinc cégbirodalma közben Horvátországban terjeszkedik épp, a vizes sportok világszövetsége után pedig más sportszervezeteket is ide csábítana adókedvezménnyel a kormány. Arra a Budapestre, amit közben ugyanez a kormány szándékosan taszít épp a csődbe: immár nyolcmilliárdra emelkedett a főváros folyószámlahitele.

Kiderült az is, hogy a magyar diákok szövegértése minden várakozást alulmúlt a legutóbbi központi kompetenciamérésen, hogy természetvédelmi területen vágtak ki fákat a gödi akkugyár vízvezetéke miatt, és a változatosság kedvéért akadnak gondok az egészségügyben is, ahol az elszabaduló kórházi adósságok miatt már a betegellátás leállásától tart az Orvostechnikai Szövetség, közben pedig Pintér Sándor a kamarával egyeztetett, és kiderült, hogy jön a nyolcórás munkaidő és nem lesz inflációkövető bérezés az orvosoknál.

Orbán tusványosi beszédén a régió számos vezetője háborodott már fel, hozzájuk csatlakozott Szlovákia magyar miniszterelnöke, Ódor Lajos is, aki szerint Orbán szavai a szlovákiai magyar kisebbségnek sem segítenek. És hír volt még ezeken túl, hogy

És írtunk arról is, hogy a Velencei Filmfesztiválon mutatják be Reisz Gábor új filmjét, amit a magyar helyett a szlovák állam támogatott.

Vár a MÁV

Munkavonat a Vecsés-Üllő-Monor vonalszakasz felújításán Vecsés és Üllő között. A kép illusztráció.
photo_camera Munkavonat a Vecsés-Üllő-Monor vonalszakasz felújításán Vecsés és Üllő között. A kép illusztráció. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Mert nem mennek sehova a vonatok, haha. Az idei, tömegesnek tűnő vonatleállások és késések hatására megnéztük, mi történik egy héten át a MÁVINFORM tájékoztató oldalon. Sok jó hírünk nincs, de legalább erkölcsi győztest találtunk egyet.

A háború

Szergej Shojgu megérkezik Észak-Koreába.
photo_camera Szergej Shojgu megérkezik Észak-Koreába. Fotó: STR/AFP

Miközben Sojgu megérkezett Észak-Koreába, friss hírek szerint Putyin hamarosan Pekingbe látogathat. Kína szerepe a háborúban amúgy is sok kérdést vet fel: fegyvereket továbbra sem adnak az oroszoknak, de mint mi is részletesen írtunk róla, drónokat és golyóállómellényeket tízezrével. Hír volt még, hogy megsérült egy román hajó az oroszok dróntámadásában, hogy hazaárulás miatt börtönbe megy az egyik legnagyobb orosz kiberbiztonsági cég alapítója, a brit hírszerzés szerint az orosz flotta arra készül, hogy blokádot von a fekete-tengeri ukrán kikötők köré, hogy az ukránok hivatalosan is felvállalták a krími híd elleni tavalyi támadást, valamint hogy betegszabadságot hazudott és titokban a Maldív-szigeteken nyaralt egy ukrán képviselő.

A klíma

photo_camera Fotó: EUROKINISSI/AFP

Tombol tovább a legforróbb nyár, Görögországban már három halottja van az erdőtüzeknek, de a magyar nyaralók még mindig nem mondták le a rodoszi útjaikat. Közben a világ másik oldalán, a Florida csücskében elterülő Everglades Nemzeti Parkban, a Manatee-öböl vizébe elhelyezett hőmérsékletmérő bója 38,44 Celsius-fokot mért hétfőn késő délután. Normál esetben maximum 31 fokos lehetne a víz itt, de inkább a 23-31 fokos tartományban kéne lennie a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) tájékoztatása szerint. Szintén szerdai hír volt, hogy váratlanul 12 centiméter friss hó esett a Bajor-Alpokban, Nebelhorn 2224 méter magas hegyén, ami nem számít megszokott jelenségnek júliusban.

Gyász és világ

Sinéad O'Connor a párizsi Lalala fesztiválon 2014. július 9-én.
photo_camera Sinéad O'Connor. Fotó: Bruno Autin/Citizenside

56 éves korában elhunyt Sinéad O'Connor ír énekes.

Írtunk emellett még arról, hogy

Tévé

photo_camera Fotó: RTL

És írtunk arról is, hogy az RTL celebtárskeresős realityt indított, csak éppen ismert emberek vagy érdekesebb karakterek nélkül.