Közös jachtunk sikerei

reggel 4
2023 augusztus 10., 07:08

Remek reggelt, ez itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Hajóügyek

A Rose d'Or szuperjacht 2023 nyarán
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Máltai iratokból kiderült, ki a hivatalos tulajdonosa a Mészáros Lőrincék vállalkozók szolgálatába állított legújabb szuperjachtnak: Mészáros Lőrincék szuperbankjának lízingcége. Írtunk arról is, hogy komoly állami segítséggel született meg a bank, ami Mészáros Lőrincék alá rakta a vadonatúj szuperjachtot, és hogy akkora veszteséget termelt a luxusjachtot birtokló Euroleasing, hogy nehéz elképzelni, miből csengetik ki az évi 2,4 milliárdos üzemeltetési költségeket. Fontos hangsúlyozni, hogy a Mészárosék jachtutazását bemutató anyagunk nem készülhetett volna el az előfizetőink támogatása nélkül, hálásan köszönjük nekik.

Az állami beruházásokat szinte leállították, az állami vagyonra rengeteget költöttek, derül ki a féléves államkincstári adatokból, melyekből azt is megtudhattuk, hogy Rogán minisztériuma túlköltekezett az első félévben, de sehol nincs Lantos Csabához képest. Írtunk arról is, hogy miközben Mészáros hajózgatott, összetőzsdézett 14 milliárdot, és hogy Orbán polgári körének alapítványa 60 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-től.

Nem sokat gondoltunk rá mostanában, de az nem jelenti, hogy ő sem gondolt ránk: a koronavírus még a közelben van, és várhatóan Magyarországon és egész Európában elterjedhet az omikron új variánsa, az Eris.

Hír volt még szerdán, hogy kiszivárgott egy lista kilenc vasútvonalról, melyekre szintén bezárás várhat, és a feltételezést a minisztérium sem cáfolta egyértelműen, valamint hogy a HírTV-ben állítólag nem fogadták jól Pállfy István fizetésének hírét, továbbá, hogy

A Qubit pedig arról írt, hogy példátlan magyar siker született az idei Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián: a két induló magyar csapat közül az egyik 5. lett, míg egyéniben Móricz Benjamin ezüstérmet, Bognár András Károly bronzérmet szerzett.

A világ

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Mi a teendő, ha a nyelvi modellekre alapozott alkalmazások elkezdenek hazugságokat terjeszteni az emberről? Ez nem csak egy absztrakt probléma, Hollandia egyik európai parlamenti képviselőjéről azt állította, hogy terrorista, egy jogászt szexuális zaklatással vádolt, bizonyítékként egy nem létező újság cikkére hivatkozott.

Írtunk arról, hogy milyen klímaprogrammal készül a legbefolyásosabb republikánus thinktank a jövő évi választásra (kb. hogy Lángoljon a bolygó!), és beszámoltunk arról is, hogy