Adósságtenger és tűzszünet

reggel 4
2023 november 24., 06:04

Jó reggelt, kedves olvasók. Péntek van, hideg a hétvégén akár hózáporok is lehetnek, ilyen körülmények között ajánljuk az elmúlt 24 óra legjobb cikkeit. Például ezt a négyet:

Többféle hírlevelünk van, itt lehet közöttük tallózni, illetve feliratkozni.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Közelednek az önkormányzati választások, sűrűsödnek az események: csütörtökön derült ki, hogy választási együttműködéseket kötött a DK az MSZP-vel és a Párbeszéddel. A megállapodások legfontosabb eleme, hogy a pártok kölcsönösen támogatják egymás hivatalban lévő polgármestereit az egész országban. Így eldőlt az is, hogy a DK beáll Karácsony Gergely főpolgármester mögé. Szintén csütörtöki hír, hogy eldőlt, 3 városban és 8 budapesti kerületben már biztosan indul a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje.

Budapesti hír, hogy a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult per részeként elrendelt azonnali jogvédelem ellenére a Magyar Államkincstár 5,6 milliárd forint értékben inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett, ezért a Fővárosi Önkormányzat feljelentést tesz. Szintén Budapesthez kapcsolódik, hogy ott voltunk a belső kerületek jövőjéről szóló szakmai fórumon, ahol többek között arról volt szó, hogy mit lehetne tenni a belváros turistaskanzenesedése ellen.

Pénzek, egyebek

photo_camera Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

2020-ban még másfélszer több pénz ment gyógyító-megelőző ellátásokra, mint az adósságteher kamataira. Idén eddig az állam minden 100 forintnyi kiadásából 6 forintot kamatra költött, ez jóval magasabb arány a tavalyinál. A nettó kamatkiadások összege két év alatt megduplázódott.

Gazdasági jellegű hír volt, hogy idén annyival se nőtt az állam áfabevétele, amivel a száz leggazdagabb magyar közé be lehetett volna kerülni, hogy csorgatni kezdte a pénzt Brüsszel, továbbá hogy Bige László elárulta, mikor indul újra a Nitrogénművek, valamint hogy Mészáros Lőrinc lett a „tenderbajnok” a Transparency közbeszerzési sikerlistáján, és hogy 557 900 forint volt szeptemberben a bruttó átlagkereset.

Írtunk arról is, hogy Cseh Katalin bemutatta a nemzeti konzultációs plakátokat az EP-ben, miközben még Hollik István sem tudta megmondani, miért ragasztották át Alex Sorost a frissen kiragasztott konzultációs óriásplakátokon.

Oktatáshoz kapcsolódóan beszámoltunk arról, hogy van olyan tanár, aki 30 év munkaviszony után mindössze egyhavi végkielégítést kap, valamint hogy a Kúria jóváhagyott két oktatási tárgyú népszavazási kezdeményezést.

És írtunk arról is, hogy

A világ

photo_camera Fotó: MONTASER ALSAWAF/Anadolu via AFP

Ha minden igaz, pénteken már tényleg megkezdődik a négynapos tűzszünet Gázában, természetesen a nap folyamán is követni fogjuk a fejleményeket. És bemutattuk a DW videóriportját is, arról, hogy durva online antiszemitizmussal reagálnak az Izrael-Hamász háborúra a kínai online platformokon,

Az ukrán háborúval kapcsolatban írtunk arról, hogy mindössze egy átkelő marad nyitva a finn-orosz határon, kannibállal erősödhetett az orosz hadsereg, és magyarok gyűjtenek helikopterre Ukrajnának

photo_camera Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

Csütörtök legfontosabb nemzetközi híre igazából már szerda éjjel megtörtént: amikor eldőlt, hogy a szélsőjobboldali, Trump-frizurás, populista Wilders nyerte a holland választást. A 60 éves politikus több szállal kötődik Magyarországhoz, nemcsak Orbán Viktorral, de magyar felesége révén Bunyós Pityuval is jóban van. És a nagy kérdés, hogy lehet-e Hollandia következő miniszterelnöke: Wilders pártja ugyanis hiába nyert nagyot a választáson, az még nem egyértelmű, hogy képes lesz-e a kormányzótöbbséghez elégséges koalíciót összerakni, mindenesetre a tapogatózás már megkezdődött. Este pedig hosszabban is írtunk arról, hogy mi vezethetett a meglepetéseredményhez és mi várhat ezután Hollandiára.

2022-ben világszerte közel 89 ezer nőt és lányt gyilkoltak meg szándékosan, ami az elmúlt két évtized legmagasabb száma. Sőt, miközben az összesített adatok alapján globálisan csökkent a gyilkosságok száma, addig a meggyilkolt nők száma 2021-ben megugrott, és azóta is csak nőtt.

Podcast

Folytatódott Ott Annával közösen indított irodalmi könyves podcastunk, tán az eddigi legszemélyesebb résszel, melyben anyaság-szülőség és irodalom kapcsolatáról beszélgettünk. Csatlakozott hozzánk Kállay Eszter költő is, akinek épp nemrég jelent meg remek kötete, melyben az anyasághoz fűződő személyes érzéseket, társadalmi elvárásokat és az ezek közötti feszültséget járta körül.

Doku

Egyre nehezebb helyzetben vannak a magyar dokumentumfilmesek, ugyanis nagyon kevés helyre lehet pénzért pályázni, mondja Ugrin Julianna, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének elnöke. A streaming szolgáltatóknál nagy a verseny, sok dokumentumfilm a fesztiválok és a vetítések után dobozban végzi.

Könyv

Mindszenty József bíboros a dombóvári gimnázium udvarán 1947. május 17-én.
photo_camera Mindszenty József bíboros a dombóvári gimnázium udvarán 1947. május 17-én. Fotó: Erky-Nagy Tibor/Fortepan

Miután a kormány példaképpé emelte Mindszenty Józsefet, Ungváry Krisztián könyvet írt a sok szempontból vállalhatatlan katolikus vezető rossz döntéseiről. De mi a baj Mindszentyvel, akit üldöztek a nyilasok és a kommunisták is? Elsősorban nem az antiszemitizmusa.