Vannak, akik ügyesebben dobálnak kis nyilakat, mások kevésbé

reggel 4
január 04., 05:42

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra fontosabb-érdekesebb cikkeivel, például:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Gyurcsányi vibe-ok

A KSH jelentése szerint már szeptember végén a GDP 5,4 százalékán állt a kormányzati szektor hiánya, ami 2,1 százalékponttal rosszabb volt a 2022-esnél. Nem véletlen, hogy már Zsiday Viktor is arról írt: a költségvetési helyzet legalább olyan rossz lett, mint a Gyurcsány-korszak mélypontján. Nagy Márton eközben főleg nyilatkozataival kelt feltűnést, most például azt a szószörnyet sikerült összehoznia, hogy „a háború okozta hibás brüsszeli szankciók ütötte lékeken kifolyó forrásaink.”

Hír volt még, hogy Kövér László 650 ezer forintra büntette Hadházy Ákost, 24 ezer tanár maradhat ki a béremelésből a szakszervezetek szerint, csaknem 80 ezer forinttal nőtt átlagosan a rendvédelmi dolgozók fizetése januárban, és hogy jól járt, aki megvárta a januárt a lakáshitel felvételével, és elég rosszul, aki nem.

A fővárosból is csupa szívderítő hírt hozott a szerda, kiderült például, hogy a vidéki mentősök nélkül Budapesten összeomlana az ellátás, ezért bárkit bármikor átvezényelhetnek, Karácsony Gergely szerint pedig már a propagandasajtót állítja hadrendbe a kormány a helyközi járatokon használható BKK-bérletek ügyében

Népek hazája, nagyvilág

photo_camera Fotó: naumann_gulina/Instagram

A népszavazás segíthetne az országnak abban, hogy nagykorúvá váljon, de a kormány embereivel feltöltött testületek lehetetlenné teszik, hogy használjuk ezt a demokratikus eszközt. Mécs János, az ELTE oktatója szerint nem a jogszabályok rosszak: azok teszik lehetetlenné a népi döntéseket, akik a jogot értelmezik.

Kiderült az is, hogy a népszámlálás során 2439 honfitársunk állította, hogy szkíta az anyanyelvük, és családi körben ezt a nyelvet használják, és bemutattuk a Fidesz-média csúcsbetelefonálóját, Gábort, aki kifejtette, hogy már a magyar jobboldalban sem találja meg azt a mindent elsöprő, elementáris gyűlöletet, amit a baloldal iránt érez.

Gábornak jó eséllyel helye lenne a Megafonban, úgyhogy van számára egy jó hírünk: a fideszes influenszerképző éppen óriási toborzóturnén van, rengeteg pénzből: a Magyarországon élő, 18 és 45 év közöttiek körében hirdettek, és összesen 8-10 milliószor jelentek meg a hírfolyamban.

Hír volt még ezeken túl is itthonról, hogy

Háborúk

Haszan Naszrallah beszédét néző emberek
photo_camera Haszan Naszrallah beszédét néző emberek Fotó: ANWAR AMRO/AFP

Szerda reggel még arról érkeztek hírek, hogy a libanoni kormány tárgyal a Hezbollahhal, hogy ne eszkalálódjon az izraeli háború, estére már a Hezbollah vezetője szabályok nélküli háborút ígért arra az esetre, ha Izrael megtámadja Libanont. Délutánra pedig megjöttek az első hírek az iráni merényletekről: legalább száz halottja van a robbantásoknak, melyeket Kasszem Szulejmani halálának negyedik évfordulóján követtek el.

Hírek voltak még a világból, hogy

Kultúrharc

Bródy és Herczeg
photo_camera Bródy és Herczeg

Mikor és hogyan kezdődött a kultúrharc, amelybe így vagy úgy mindenki belekeveredik? A Műút jóvoltából közöltük Zoltán Gábor esszéjét a magyar kultúra „történelmi nemzeti” és „modern polgári” irányzatai közötti viszály epizódjairól.

Apró nyilak

photo_camera Fotó: Andy Rain/MTI/MTVA

A szokottnál is nagyobb figyelem kísérte idén a darts vb-t, és ez részben alighanem a 16 évesnek állított brit dobáló, Luke Littler felbukkanása okozta. A döntőben aztán Littler veszített a legnagyobb esélyes Luke Humphries ellen, de a nevét így is milliók ismerték meg. És ha tényleg annyi idős, amennyinek mondják, akkor még nagy jövő állhat előtte a sportágban.