Buldózerek és a nehezen szűnő szokások

reggel 4
január 15., 05:48

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, a hét első napjának reggelén. Lesz itt minden, súlyos benzináremelés és -10 és + 17 fok is akár, érdemes eszerint tervezni a következő napokat.

Szokás szerint négy cikkünket külön is ajánljuk:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

A buldózer

Mindenkit levadászott, akire a miniszterelnök rátette a célkeresztet, majd magára maradt. Nem indul többet egyéni képviselőként a Fidesz bozótharcosa – de hiba volna még leírni. Pályakép az éppen lelassító Lázár Jánosról.

A magyar és a szlovák kormány az uniós keretek feszegetésével bemutatja szomszédainak, hogy mit engedhetnek meg maguknak komoly következmények nélkül, és közben az EU külpolitikájának hitelességét kockáztatják: erről jelent meg elemzés a napokban a European Council of Foreign Relations oldalán.

Ott voltunk szombaton, amikor a Belügyminisztériumnál demonstráltak diákok és tanárok, és írtunk arról is, hogy

Az elmúlt napok fagyos időjárása miatt megjelentek a jégtáblák a Balatonon, és kapcsolódó hír volt a hétvégéről, hogy befagyott a Balatonba egy hattyú, de a rókák hamarabb értek oda, mint a vízimentők.

Hazai vonatkozású sporthír volt, hogy nem jött össze a bravúr, és nem jutott Eb-döntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott, viszont jó hír volt, hogy bejutott az Australian Open második fordulójába Marozsán Fábián.

Választások

A DPP szimpatizánsai a választás estéjén
photo_camera A DPP szimpatizánsai a választás estéjén Fotó: JIMMY BEUNARDEAU/Hans Lucas via AFP

Az év első fontos választása Tajvanon volt, ahol nyert az eddig is kormányzó DPP párt jelöltje, Lai Csing-te (igaz, a parlamenti többségüket elvesztették), emiatt pedig sejthető volt, hogy még jobban ki fog éleződni az eddig is feszült viszonyuk Kínával. Peking hamar meg is üzente, hogy a választások eredménye igazából nem érdekes, úgyis jön majd az újraegyesülés. És ugyan Biden sietett bejelenteni, hogy továbbra sem támogatják Tajvan függetlenségét, miután Blinken azért gratulált a megválasztott új elnöknek, a kínai kormány nagyon kiakadt. Ha pedig részletesebben is olvasnál a választásról, illetve a tajvani-kínai-amerikia viszony összetettségéről, ajánljuk újra a felvezető cikkünket.

Az év alighanem legfontosabb választása novemberben jön majd, de a felvezetése már itt van, indul ugyanis az előválasztás az Egyesült Államokban. Iowa elé időzítve írtunk arról, hogy régen nem fordult elő, hogy mindkét nagy pártban ennyire lefutottnak tűnjön az elnökjelöltségért folyó verseny már az első szavazatok leadása előtt. Bár mind Donald Trump, mind Joe Biden kampánya elé tornyosulhatnak akadályok, ezek inkább a pártjukon kívülről érhetik őket.

Közben az amerikaiak egyre jobban belekeverednek egy nyílt konfliktusba a Közel-Keleten, a hétvégén több alkalommal is bombázták a britekkel közösen a hútikat. A hírek szerint az amerikai kormány közben azért üzent Iránnak a csapásokról.

Netanjahu közben arról beszélt, hogy akkor lesz vége a háborúnak, ha zárva lesz a határ Gáza és Egyiptom között, közben eljött a háború 100. napja, és kiderült, hogy Izrael eddig 56 milliárd dollárt költött el a harcokra, és Oroszországból volt hír, hogy halálra gázolták Moszkvában a Kreml-kritikus orosz költőt, valamint hogy nem volt hajlandó imádkozni az Ukrajna elleni győzelemért, kizárnák a papot az orosz ortodox egyházból.

És hír volt még, hogy

Kórházriport

photo_camera Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Szily László Barcelonában kezdte az évet, és úgy alakult, hogy sürgősségire kellett rohanniuk. Tanulságok egy másik európai város egészségügyi rendszeréről: levonva.

Szokások

photo_camera Fotó: Fortepan / Vincent Till Baumgartner

A szépségiparban még mindig gyakori a borravaló: a vendégek úgy érzik, kell adni, mert az a szokás. Vannak, akik következetesen kitartanak amellett, hogy egyébként is megfizetik a szolgáltatás árát, míg mások több ezer forintot is hajlandók otthagyni. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy honnan eredt ez a szokás.

Városi regény

Az újpalotai lakótelep 1974-ben
photo_camera Az újpalotai lakótelep 1974-ben Fotó: Fortepan/Gábor Viktor

Megjelent a Budapest Nagyregény, amiben 23 kortárs szerző ír a főváros 23 kerületéről. A könyv egyszerre történelmi és földrajzi térkép a 150. születésnapját ünneplő Budapestről.

Autók-jövők

photo_camera Fotó: DYCJ/Imaginechina via AFP

Júliustól érkeznek az új kötelező tartozékok az autókba, ami nemcsak az árakra, a magánszféránkra is hatással lesz. Az EU célja, hogy 2050-re a halálos és súlyos sérülések száma a nullához közelítsen, de kérdés, hogy ezt hány adatrögzítő rendszerrel leszünk képesek elérni.

Nemcsak az aszfalton, de az űrben is egymást érik a tervek: a Qubit szedte részletesen össze, milyen nagyobb űrkalandok várnak az emberiségre idén.

Podcast

Volt megint Borízű, ezúttal az új rész konkrét megoldási javaslatokkal kívánta elősegíteni a nemzetek közötti békés párbeszédet.