Sokkoló adatok, sokkoló biztonságiak, sokkoló napok

reggel 4
január 31., 06:07

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne többek között olyan cikkekkel, minthogy

Többféle hírlevelünk van, itt lehet közöttük válogatni.

Az élet itthon

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Tovább nő a bérfeszültség az állami egyetemeken oktatók és a közoktatásban dolgozó pedagógusok bérrendezése miatt. Az egyetemi oktatók egy jelentős része nettó 300 ezer forint alatt keres, miközben ők képzik a jövő pedagógusait. Szerintük a bérezések körül kialakult helyzet már nem egyszerűen méltánytalan, hanem ez egy alap egzisztenciális kérdés. Ehhez kapcsolódó szerdai hír, hogy a tanárok többségének bérét csak a fokozatához tartozó minimumösszeggel emelték.

Jávor Benedek közérdekű adatigényléséből derült csak ki, hogy kínai óriásbank finanszírozza az MVM-et. A magyar óriáscég 100 milliárdos hitelkeretről szerződött az ICBC bankkal, de ezt nem verték nagy dobra. Hirtelen akadna itt vizsgálni való az éppen felálló szuverenitásvédelmi hatóságnak, de azért azt tippelnénk, hogy komoly eljárásra nem érdemes számítani. (Esetleg kapcsolódó hírek, hogy megint Magyarország lett az EU legkorruptabb országa a Transparency International listáján, és egy másik felmérés is azt találta, hogy a magyar választók rendszerszintűnek és súlyosnak tartják az állami korrupciót.)

Ha már kínai gazdasági érdekek és magyar politika találkozása: keddi hír volt, hogy fideszes képviselő kérte Szijjártót, hogy ne épüljön akkumulátorgyár Hajdúnánáson, valamint hogy akkora felháborodás fogadta a polgármestert a sóskúti akkugyár tervei miatt, hogy rendőrautóval kellett kimenekíteni.

Újabb fordulatokat hozott a hetek-hónapok óta tartó bérletsztori: kiderült, hogy 8950 forint lesz a Budapest-bérlet, és Karácsonyék becslése szerint évi 4-5 milliárddal csökkennek majd a közlekedési bevételeik a tarifareform hatására. Hír volt még, hogy Lázár 9-ből 7 szakszervezettel tudott megállapodni, a volánbuszosok még gondolkodnak.

Végül a vártnál kicsit kisebb mértékben, de tovább csökkentette az alapkamatot a jegybank, amit azzal indokoltak, hogy ugyan 3 milliárd euró uniós pénz jött két hónap alatt, de nőtt a bizonytalanság is. Gazdasági jellegű hír volt az is, hogy a külföldiek tartották életben tavaly a magyar turizmust, de a Balatont ők se tudták megmenteni.

És hír volt még az is, hogy

Írtunk arról is, hogy nagyon kibuktak az olaszok a Budapesten láncra verve bíróság elé vezetett antifa vádlott miatt, és hogy az ügy azóta már külügyminiszteri szintre jutott.

És a nap folyamán több cikkben követtük nyomon, hogy keddre virradóra ismeretlenek behatoltak a gödöllői birtokán farkasokat, medvéket, szarvasokat és vaddisznókat tartó világhírű filmes állatidomár/állatkoordinátor, Horkai Zoltán telkére, ahol puskával agyonlőtték Ödönt, a szelíd gímszarvasbikát és magukkal vitték a család másik szarvasbikáját. Kiderült, hogy hangtompítós puskával lőhették le az állatokat, majd estére az is, hogy élve találták meg az egyik szarvast.

A világ

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Irán-közeli fegyveresek megölték három amerikai katonát Jordániában. Joe Bidennek egy olyan pillanatban kellene higgadtnak maradnia és önmérsékletet tanúsítania, amikor saját választói előtt nem mutathat tanácstalanságot és gyengeséget.

Közben a CIA igazgatója arról beszélt, hogy „történelmi léptékű öngól” lenne felfüggeszteni az ukrajnai katonai segélyeket. És ha már Ukrajna: részletesen írtunk arról, hogy Volodimir Zelenszkij nehézsúlyú politikai kihívót teremthet magának, ha valóban kirúgja Valerij Zaluzsnijt, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem bírja már a feszültséget. Az egymásnak ellentmondó információk sokaságát hozó hét eleji hírözön után egész Ukrajna arra vár, hogy tisztuljon végre a kép. És hír volt, hogy Kuleba ukrán külügyminiszter a Kárpátaljára ácsingózó Toroczkainak üzent, hogy ha Putyin foga is beletörött Ukrajnába, az ilyen magyar politikusoknak még inkább bele fog.

Netanjahu közben ismét megerősítette, hogy Izrael nem vonul ki Gázából, amíg meg nem semmisítik a Hamászt, és hír volt még, hogy

Gasztroforradalom felfalja gyermekeit

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

A magyar kormány legújabb őrülete, hogy be kéne tiltani a műhúst. .Ugyanis világszerte kísérleteznek azzal, hogy leölt állatok helyett laboratóriumban állítsanak elő szintetikus húst, egyre több sikerrel és kész termékkel. A projekt hívei szerint az élelmezési válságot is megoldhatja. Ettől a valóság még nagyon messze van, de a jobboldal új ellenséget talált magának, és Magyarország nem akar lemaradni a tiltásban.