Püspökfalat früstökre

reggel 4
február 12., 23:33

Lectori salutem! Ismét jelentkezik az elmúlt napot összefoglaló hírlevelünk (ami a többihez hasonlóan feliratkozható), kezdésként négy kiemelt anyaggal:

KEGYELEM

Már be is érkezett az Országgyűlés Hivatalába Novák Katalin hivatalos lemondása, de Skrabski Fruzsina mozgalmat indított, hogy ne fogadják el Novák lemondását. Novák – akinek a férje marad a honvédség tartalékos alezredese – lemondta a tervezett hivatalos útjait.

Eltüntették Novák Katalin nevét a Házasság hete hivatalos oldaláról, pedig pár napja még ő volt a fővédnök, de a Gyermekvédelmi Főigazgatóság oldaláról is eltűnt az ifj. Orbán Győző és a bicskei gyerekotthon kapcsolatát érintő cikk.

Balog Zoltánt is felelősnek tartja a kegyelmi ügyben Orbán, a püspöksége is veszélybe kerülhet: Rényi Pál Dániel értesülései szerint az egykori humánminiszter, jelenlegi református püspök a kegyelmi döntés előtt találkozót hozott össze Novák és K. Endre felesége között.

Egy burgenlandi ortodox kolostor előtt találtuk meg Balogot, aki négy napja azt írta, pár hétre visszavonult imádkozni. Nekünk viszont azt mondta, kedden nyilatkozik, de ehhez egyeztetnie kell a püspöktársaival, majd elindult Magyarország felé.

Balog Zoltán és Novák Katalin 2017-ben
photo_camera Balog Zoltán és Novák Katalin 2017-ben Fotó: Balog Zoltán/Facebook

Gyurcsány Ferenc szerint Novák és Varga lemondása nem lezárta az ügyet, hanem felnyitotta. Bayerék utcai demonstrációt szeretnének, de a Békemenet-szervező CÖF szerint „bármely utcai demonstrációnál előbbre mutat” az, amit Novák és Varga tett. A Mi Hazánk államfőnek Csath Magdolnát jelöli, akit Novák tavaly tüntetett ki. A Momentum nem vesz részt az államfő jelölésének parlamenti folyamatában, a párt szerda 18 órára tüntetést is szervez a Karmelitához.

„Jól fizet Tóni?” – érdeklődött a partizános interjú után Magyar Péter kommentben Hont Andrástól posztja alatt. Varga Judit volt férje később arról írt, hogy Varga igazságügyi miniszterként már Schadl-ügy kirobbanása előtt le akarta váltani Völner Pált, de Orbán ezt megakadályozta.

Azt is megírtuk, hogy védői titok, mennyiért vállalta el másodfokon K. Endre ügyét Zamecsnik Péter sztárügyvéd, akit a volt igazgatóhelyettes munkanélküliként fogadott fel.

Megszüntetnék Nemzeti Földügyi Központot, aminek a volt vezetőjét gyerekpornográfia miatt tartóztatták le: az NFK beszántásról szóló törvénytervezet pont aznap került fel a kormány honlapjára, amikor Orbán alkotmánymódosítást kezdeményezett K. Endre kegyelme miatt. Kovács Zoltán közölte, hogy a kegyelmi döntés a Vatikánnal történt egyeztetés nélkül született.

Orbán Viktor a Facebookon csütörtök óta hallgat, de Gulyás Gergely sem beszélt a dologról. A kormányfő sajtófőnöke Magyar Péterről azt írta: reménytelen helyzetben lévő ember kétségbeesett próbálkozásaival nem foglalkoznak.

  • Az egyik áldozat, akit a bicskei gyerekotthon vezetője zaklatott, „szívből örül” Novák lemondásának, de még nem nyugodott meg.
  • Az Index a Magyar Péterről írt cikkéből utólag törölte a Rogán Antalnak kellemetlen részeket.

NEMZETTEST

2 év felfüggesztettre ítélték Fekete-Győr Andrást: 2018 decemberében a túlóratörvény elleni tüntetésen füstgyertyát dobott a rendőrsorfal elé, emiatt 2023-ban elsőfokon még felmentették.

Kamudiplomák miatt, 16 rendbeli csalásért ítélték felfüggesztett börtönre az ismert szexuálterapeutát, pedig Rusz Edit a diákoknak azt mondta, „nincs bíróság, ami ellenem dönt”: Monique Covet pornószínésznő is nála végzett, egy olyan posztgraduális szakképzésen, ami nem volt akkreditálva, és diploma sem kellett hozzá.

„Ez tökös? Ez magyar? Ez gerinces?” – kérdezte Alföldi Róbert Vidnyánszky Attila le nem mondásáról. A Nemzeti Színház korábbi igazgatója a novemberi balesetről azt mondta, nála ilyen súlyos baleset nem fordult volna elő.

Alföldi Róbert a budapesti Átrium színházban 2022. március 31-én.
photo_camera Alföldi Róbert a budapesti Átrium színházban 2022. március 31-én. Fotó: Kőhalmi Péter/AFP

Személyi szabadság megsértése miatt nyomoznak egy XII. kerületi középiskola diákja ellen: egy diák egy lövöldözéses mondatával kapcsolatos félreértést akart megbeszélni a tanárral, és amikor a tanár ki akart menni a teremből, a diák „ráfogott a kilincsre”.

  • A közpénzelherdálás csúcsa: már 13 ezer forintért kaphatók a 10 milliós lélegeztetőgépek.
  • Ausztriában már magyar nyelven indul targoncásképzés: rengeteg magyar dolgozik ott, de nem beszélnek olyan jól németül, hogy ilyen képesítést szerezzenek.
  • Kellemetlen helyzetbe került Dzsudzsák Balázs léghajógyára.
  • Szerdától 7-11 forinttal drágábban tankolunk, szeptember óta nem nőttek ilyen gyorsan az árak.
  • Több mint 3,2 milliárd forintot mosott tisztára egy 70 fős bűnszervezet.
  • 73 évesen meghalt Szurdi Miklós színész, rendező, forgatókönyvíró.

VESZEDELEM

Zaluzsnij és Zelenszkij között már a háborúra való felkészülés időszakában sem volt teljes a kémia: a nemzetközi média egyik legfontosabb ukrán szereplőjévé váló főparancsnok szerepe megkerülhetetlen abban, hogy az ukrán hadsereg lassan két éve kitart Oroszország ellen, de elfogyott körülötte a levegő.

photo_camera Fotó: Metin Aktaay/Anadolu via AFP

Hiába kérte egy ukrán rendező, hogy ne orosz filmmel vetítsék együtt az övét a budapesti filmfesztiválon, a szervezők szerint ők nem tudják figyelembe venni mindenki traumáját.

  • Izrael két túszt szabadított ki Rafah városában: légicsapásokat is mértek a Gázai övezet déli részén, de részleteket nem közöltek.

MESSZE

Januárban botrány lett abból, hogy napokig titkolták a kórházi kezelését, most újra kórházba került az amerikai védelmi miniszter: a Pentagon közölte, hogy sürgősséggel vitték egy katonai kórházba.

A messianisztikus bohóc (Javier Milei, ahogy őt Ferenc pápa nevezte) gazdasági ügyekben egyeztetett a kommunizmust terjesztő, balos faszszopóval (Ferenc pápával, ahogy őt Javier Milei nevezte).

photo_camera Fotó: Vatikán/AFP

Bocsánatot kért a lengyel köztévé egyik műsorvezetője a korábbi LMBTQ-ellenes műsorok miatt, a PiS kormányzása alatt a csatorna rendszeresen sugárzott homofób tartalmakat.

TESTEK

Botrányos körülmények között majdnem kiestek, kirúgták az edzőt, ezek után nyerte meg Elefántcsontpart az Afrika-kupát: a torna hét meccse alatt összesen csak 131 perc volt, amikor ők vezettek.

photo_camera Fotó: SIA KAMBOU/AFP

Hosszabbításban a címvédő Kansas City Chiefs nyerte a Super Bowlt. Az egyik reklámban – a Pfizerében – egyébként feltűnt Karikó Katalin is.

Autóbalesetben meghalt Kelvin Kiptum, a maratonfutás férfi világcsúcstartója: a kocsit, ami nagy sebességgel egy fának ütközött, a sportoló vezette, a mellette ülő edzője is meghalt.

  • Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott.