Raklapról árult világmagyarázatok

reggel 4
április 08., 04:29

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele egy igazán sűrű hétvége után. Mielőtt belevágnánk, szokás szerint négy anyagunkat külön is ajánljuk:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

A tüntetés

A hétvége legnagyobb eseménye Magyar Péter tüntetése volt, megtelt a Kossuth tér a rendezvény idejére. Helyszíni beszámolónkban és videóriportunkban is igyekeztünk utánajárni, kik voltak azok, akik úgy érezték, ott a helyük a NER-ből kiugrott Magyar eseményén. Magyar amúgy hamarosan bejelenti, melyik párt nevében indulna az EP-választásokon, és anyák napjára új tüntetést is hirdetett. A reakciók sem maradtak el: a Fidesz háborúpártisággal támadta, Gyurcsány is visszaszólt a gyurcsányozásért, a Századvég elemzője (:D) szerint pedig Magyar szavazatokat akar szerezni (!!!). A térről jelentkeztünk drónfelvételekkel is, és ha valakinek mindez nem elég, visszaolvashatja szombati folyamatosan frissülő közvetítésünket is. A tüntetés politológiai-szakmai értékelését pedig Mikecz Dániel végezte el a Qubit kérdésére. Magyar vasárnap is igyekezett tematizálni a közbeszédet, vitára hívta Orbánt és Gyurcsányt, egyelőre csak a DK reagált, ők Dobrev Klárát ajánlották vitapartnernek.

Hétfő reggelre Rényi Pál Dániel írt arról, hogy mostanra félteni kezdte táborát Magyar Pétertől a Fidesz, és látványos, ahogy nekiláttak, hogy összebaloldalizzák a volt kormánytisztviselőt, és megóvják tőle a törzsszavazói bázist. Magyarnak már meg is volt a „Márki-Zay pillanata” – vélik, már csak fel kell erősíteni az üzenetet.

Az élet itthon

A szibériai székhelyű orosz Szvetofor három éven belül kétszáz üzletet nyitna és nagyjából hétszázmillió eurós forgalmat bonyolítana Magyarországon. Rettenetesen olcsón árusítanának, de a terveik túl ambiciózusnak tűnnek, és egy-két országot, például Szerbiát leszámítva az eddigi európai szerepvállalásuk sem egy sikertörténet.

Írtunk arról is, hogy még sosem vándoroltak ki annyian, mint tavaly, 2010 óta már több mint 324 ezren hagyták el az országot, illetve arról, hogy az esztergomi Suzuki-gyár 3500 dolgozójának több mint negyede vendégmunkás, közben Orbán arról beszélt Boszniában, hogy annyi tőkéje van már 1500 magyar cégnek, hogy külföldön keresnek megtérülést.

Belpolitikai vonatkozású hír volt, hogy Tarlós arról beszélt, lehet beperli Vitézyt, újabb részletek szivárogtak ki arról, hogyan központosítanák még tovább a hazai kulturális életet Csák miniszter alá, és ott voltunk, amikor a Honvéd szurkolói tüntettek a klubvezetés ellen.

És hír volt még itthonról, hogy

A Qubiton pedig Lannert Judit írt véleménycikkében arról, hogy az egyre szektásodó oktatási rendszer a sötét múltba vezeti Magyarországot.

A világ

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A vártnál simábban Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztást, de az igazi győztes Fico lett. Regionális illiberális hír volt még, hogy Szerbia elnöke visszaállítaná a halálbüntetést, míg a NATO főtitkára arról beszélt, hogy Oroszország zálogba adja saját jövőjét Kínának. Oroszországban komoly gátszakadás is volt a hétvégén: több ezer embert kellett kitelepíteni, és a vasárnapi hírek már arról szóltak, hogy elkerülhetetlenek a további áradások az Urál folyó mentén.

Gázában az izraeli hadsereg rátalált az egyik túsz holttestére, később aznap pedig Tel-Avivban több tízezren követelték Netanjahu lemondását és a túszok azonnali kiszabadítását. Közben az izraeli hadi stratégia is változhat: a hadsereg egy dandár kivételével minden szárazföldi csapatot kivont Gáza déli részéről, viszont abban nem volt változás, hogy ismét bombáztak célpontokat Libanonban is.

Emellett hír volt még a hétvégén, hogy

Sárga csillagok

1945
photo_camera 1945 Fotó: Fortepan / Vörös Hadsereg

Nyolcvan éve került a zsidók mellkasára a sárga csillag, ami az első lépést jelentette a népirtás felé vezető úton. A Qubit visszaemlékező cikkében felidézte, hogy Kállay Miklós miniszterelnök hintapolitikájának köszönhetően a hazai zsidóság sokáig nem volt közvetlen életveszélyben, 1944. április 5-én, alig három héttel a német megszállás után mégis ki kellett tűzniük a sárga csillagot, ami mindenhol a deportálások kezdetét jelentette.

Podcastok

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

Rohamléptekkel közelednek a választások, nyakunkon a kampányidőszak, vagyis hamarost ha akarnánk se tudunk majd elugrani a mindenféle felületeken felénk ömlő politikai hirdetések elől. Hogy miért fontos az, hogy választópolgárokként ki és hogyan talál meg minket, arról Zöldi Blankával, a Lakmusz főszerkesztőjével és Döbrentey Dániellel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetőjével beszélgettünk.

És kijött a Borízű Hang új, hosszabb verziója is.

photo_camera Fotó: Soós Bertalan

Mit szólnál, ha a főnököd áthívna, hogy nyírd le a villája előtt a füvet? Vagy gyűjts neki tűzifát? Az Óbudai Gázgyárban pontosan így zajlott az élet, cserébe a gázgyári munkások irigylésre méltó körülmények között élhettek itt: erről írt új posztjában a Hosszúlépés 444-en futó blogján Koniorczyk Bori.

És Ágoston Béla készített napindító válogatást a Hangover sorozatunkba.