Hétvégi olvasnivalók tankokról és tankolásról

reggel 4
április 26., 22:07

Jó reggelt és jó hétvégét! Megint egy jó nagy kupac cikkel jövünk, a héten megjelent nagyobb anyagainkkal. Tessék beosztani, mert hétfőn jön a következő hírlevél!

Kampányolás

Kompromisszumok, hátbaszúrások és lefutott meccsek: így megy neki Budapest az önkormányzati választásoknak. Összegyűjtöttünk mindent, amit a fővárosi és a kerületi indulókról e pillanatban tudni lehet. (A vidéki nagyvárosokkal ezt már korábban megtettük.) V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesterrel arról interjúztunk, hogyan lehet kormánypárti többséggel szemben irányítani egy kerületet.

A Határ útnál a járókelőket arról kérdeztük, hogy mit gondolnak a kormánypárt új plakátkampányáról, Kósa Lajost pedig arról, mit gondol Magyar Péterről.

Orbán Viktor heti világmagyarázatát - ami már régóta ugyanaz - ezúttal egymilliárdos díszlet előtt, a CPAC-en vezette elő, Magyar Péter viszont egy gyermekvédelmi tüntetésen szónokolt, ahol azért az önkormányzati választás is szóba került.

  • Lokálpatriotizmus-turizmus: Hunwald György erzsébetvárosi szervezetével indul közösen a Szolidaritás, hat másik kerületben is lesz polgármesterjelöltjük.
  • Olyan publicisztika jelent meg a Magyar Nemzetben, ami Rogán Antalt hozza fel példának arra, hogy nemzeti érzelmű ember igenis összefoghat baloldaliakkal

Strasbourg stresszben

Dobrev Klára
photo_camera Dobrev Klára Fotó: Dobrev Klára

Molnár Kristóf szórakoztató cikkben mesélte el, hogyan menekült előle a Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás, aki nem győzte hangsúlyozni: „Tévhit, hogy ne nyilatkoznék újságíróknak”.

Nyilatkozott viszont Dobrev Klára, akit olyan, láthatólag nem kellemes témákkal találtunk meg, mint a Kutyapárthoz való viszonya, illetve Magyar Péter felbukkanása.

Kristóf a volt belga miniszterelnököt, a liberális Guy Verhofstadtot az érthetetetlen okokból betiltott, majd újra engedélyezett szélsőjobboldali konferenciával piszkálta. De az EP-képviselő azt is elmondta, hogy az elmúlt hetek magyarországi tüntetései azt bizonyítják, hogy van remény a rendszer leváltására.

Zsinatolás

Steinbach József mögött balra a három másik püspök, remek hangulatban
photo_camera Steinbach József mögött balra a három másik püspök, remek hangulatban Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Balog Zoltán bizalmas körben elmondta: menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben akartak elvinni a rendőrök; illetve Kónya Endre kegyelmi kérvénye mögött is több református lelkész áll. Előre megírtuk, hogy a saját lekötelezettjévé tette egyházát, ámokfutását dermedt csönd kíséri.

Aztán a zsinaton kiderült, hogy maradhat püspök, a tiltakozások ellenére irányíthatja tovább egyházmegyéjét az államtól kapott palotából. A reformátusok új vezetője hálát adott Balog Zoltán lelkészi elnökségéért, a kirúgott kántor szerint ez a megfélemlítés országa.

Tankolás és bankolás

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Most látszik csak igazán, mekkora bajban van a büdzsé, az államnak már saját vagyonára sincs pénze: elmaradnak a bevételek, eközben az állam nem tud spórolni sem saját magán, sem a tervein, a reptér megvásárlása ugyanis jelentősen megbillenti a mérleget.

Ha a kormány nem adóztatná ennyire, a régióban az egyik legolcsóbb lehetne az üzemanyag Magyarországon, de Nagy Mártonék inkább a kereskedőknek adtak ultimátumot, hogy csökkentsék az üzemanyag árát – akkor is, ha ezzel veszteségessé válik az üzlet.

Tankok és csapdák

photo_camera Fotó: ROMAN PILIPEY/AFP

Az amerikai milliárdoknak hála az ukránok megállíthatják az oroszokat, ám nagy ellentámadásra nem indokolt számítani. Közben Vlagyimir Putyin időről-időre jól megkoreografált színjátékban mutatja be, mennyire nyitott az ukránokkal való tárgyalásokra, mert ezzel is bomlasztja az Ukrajnát támogató nyugati koalíciót.

A cseh külügyminiszter a 444-en megjelent cikkében arra figyelmeztet: „Naivitás azt gondolni, hogy ha Oroszország győz Ukrajnában, akkor a tankjai megállnak a határainknál.” A Szijjártóval találkozó Jan Lipavský interjút is adott nekünk, amiben azt mondta: „Nem nevezném a magyar kormányt a szövetségesünknek”.

Riport a Dél-Kaukázusból: Örményország enged az ősellenségnek, de a helyiek nem akarják ölbe tett kézzel várni az azerieket. Sokan újabb háborúra számítanak, szerintük csak az éhes krokodilt etetik, ha engednek a zsarolásnak.

Az Egyesült Államok több mint százmillió dollárból épített drónbázist Nigerben, innen indították a Száhel-térségben a dzsihadisták elleni légicsapásokat. Az amerikai kivonulás stratégiai győzelmet jelent Oroszország számára a száheli övezetben.

Labdák és pályák

Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry klub elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára beszédet mond a labdarúgó Merkantil Bank NB II, 30. (utolsó) fordulójában játszott Mezőkövesd - Dunaújváros mérkőzés után tartott ünnepségen Mezőkövesden június 5-én
photo_camera Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry klub elnöke 2016-ban Fotó: MTI/Vajda János

Közpénzmilliárdokkal kitömve búcsúzik Tállai Mezőkövesdje az NB I.-től. Piaci működésnek alig látszik nyoma a csapatnál, cserébe a tao-támogatások egyik legnagyobb nyertesei voltak a matyóföldiek. A pénzből lett sporthotel, öltöző, egészségügyi központ és számos pálya.

Az Újpest-szurkoló Orbán család ügyesen kitrollkodta, hogy a Fradi a Gazprom nevével a mellén, véres mezben legyen kénytelen játszani.

Könyv és kütyü

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Sok szubjektív beszámoló szól arról, hogy nincs jó hatással a gyerekek kognitív képességeire a sok mobilozás. De mi az, amit biztosan lehet tudni, és mik azok a kérdések, melyekre jelenleg is keresik a válaszokat? Interjú Konok Veronikával, az ELTE TTK-n futó Alfa Generáció Labor vezetőjével.

Kemény Lili Nem című (önéletrajzi) regényében úgy ír személyes és közösségi kudarcokról, egymást keresztező kapcsolatokról, az alkotás nehézségéről vagy az SZFE-s az egyetemfoglalás történetéről, ahogy azt másnál még nem nagyon láthattuk. A Nem rossz könyvek podcastban minderről, valamint álnevekről, meghaladandó illemszabályokról és David Foster Wallace-ról is kérdeztük.

A véletlen úgy hozta, hogy egy másik SZFE-s visszaemlékezésről is írtunk, pontosabban a Qubit. Az úgynevezett modellváltásnak egyetlen magyar egyetem állt ellen tevőlegesen és keményen: az ország legkisebb egyeteme. Az SZFE küzdelméről most az események egyik főszereplője, az utolsó megválasztott rektor, Upor László írt könyvet.