Bukovári Harsona

reggel 4
május 27., 22:24

„Bukovári van!” – kajak ezt ugatja a várban az ipse, aki nem csipázza a fővárost vezető ürgét! De a reggeli hírlevelünket (ami csak az egyik a sok közül) inkább a szokásos hangnemben írom meg, hogy mindenki megértse. De előtte is van négy kiemelt anyag a 444 címlapjáról:

BELFÖLD

Mit üzen a Fidesz azzal, hogy most már következetesen Novák-ügyként hivatkozik a kegyelmi ügyre? Miért ment neki Lázár János a volt köztársasági elnöknek? Erről beszélt Rényi Pál Dániel, aki cikket írt Orbán és Novák konfliktusának hátteréről.

Buda Péter nemzetbiztonsági elemző szerint a magyar külpolitikai stratégiát az orosz célkitűzésekhez igazították, és jóval egyszerűbb egy magyar külügyi informatikai rendszerbe behatolni, mint a Pentagonba kémet telepíteni.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A litván külügyminiszter szerint az EU-nak megoldást kell találnia rá, hogy a magyar kormány ne akadályozhassa tovább az uniós külpolitikát.

  • Az ügyvédi kamara megdöbbent azon, hogy Dobrev Klára köztörvényes bűnözőnek nevezte Sulyok Tamást.
  • Kapu Tibor lesz a következő magyar űrhajós: a 32 éves Kapu eddig főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott, a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz.

VÁLASZTÁS

Magyar Péter szerint az EU a jogállamisági eljárással Orbánnak segít, a magyar embereknek árt, és a Tisza Párt alelnöke az EP-be biztosan nem ül be, de a fővárosi közgyűlésről még nem döntött. Magyart Etyek fideszes polgármestere is megnézte Bicskén, de ő a helyiekkel ellentétben nem tart attól, hogy elveszíti az állását emiatt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Gyurcsány minden eddiginél keményebben szállt bele Magyar Péterbe: legújabb posztjának vezérfonala egy piramisjátékos hasonlat, nem sokkal azután, hogy Magyart egyik embere miatt piramisjátékkal támadta be a Fidesz-média.

A lakosságszámhoz viszonyítva toronymagasan nálunk költik a legtöbbet Facebook-hirdetésekre az EP-választás előtt: a magyarországi facebookos kiadásokat abszolút értékben is csak a 8× népesebb Németország költései előzik, a Megafon és a Fidesz több pénzért hirdet, mint sok országban az összes politikai hirdető együttvéve.

  • Itt az EP-választásos Voksmonitor.
  • A Medián mérései szerint Karácsony fölényesen vezet Szentkirályi előtt.
  • A Kutyapárt humoristát küld a köztévés vitára.
  • Kifütyülték a győri szurkolók Dézsi Csaba András fideszes polgármestert.

GAZDASÁG

Több mint 700 ezer magyarországi születésű magyar él tartósan külföldön: a 2010-es években megugrott a számuk, de a brexit miatt mostanra már nincs jelentős elvándorlás.

Milliárdos összeget bukott tavaly a repülőtéren a NER kedvenc takarítója, sőt idén közel 1 milliárdot kell beletennie a cégbe, ami szinte képtelen nyereséget termelni.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kettes termináljának fapados járatokat kiszolgáló utasmólója az átadás napján, 2020. január 15-én.
photo_camera A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kettes termináljának fapados járatokat kiszolgáló utasmólója az átadás napján, 2020. január 15-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

5000 forint lesz a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídjára a belépő: az üveghíd kivitelezésére kb. 4 milliárd forint támogatást kapott a város.

  • Többnapos szünet után állt helyre az akut mellkassebészeti ellátás Győrben.
  • Matolcsy a Fudan Egyetem tiszteletbeli professzora lett.

SPORTOLÓ

Rafael Nadal kiesett a Roland Garros első fordulójában, lehet, hogy a torna 14-szeres győztese utolsó meccsét játszotta Párizsban.

Rafael Nadal az Alexander Zverev elleni meccse után
photo_camera Rafael Nadal a meccs után Fotó: Emmanuel Dunand/AFP
  • Az Újpest nem hosszabbít szerződést Mészöly Gézával.
  • Rapport Richárd és Lékó Péter is visszatért a magyar sakkválogatottba.

BOLYGÓ

Benjamin Netanjahu szerint tragikus hiba volt a rafahi halálos csapás: az izraeli miniszterelnök beszéde közben a Hamász által elrabolt és Gázába hurcolt katonai megfigyelők családjai a Knesszet galériájáról tiltakoznak ellene.

photo_camera Fotó: Amir Cohen/AFP

100 megvadult csirke terrorizál egy falut Angliában: Snettisham lakói szerint a madarak tönkreteszik a kertjeiket, ráadásul a turisták többek között garnélával etetik őket, ami vonzza a patkányokat.

  • Gitanas Nauseda elnök elsöprő fölénnyel nyerte meg a litván elnökválasztást.
  • Spanyolország több mint 1 milliárd eurónyi katonai támogatást ad Ukrajnának.
  • Novorosszija hazugságával a Mariupolt ostromló orosz hadsereg is szembesült.

NYOMASZTÓ

Már heten vádolják Puff Daddyt, akit egy videófelvétel késztetett arra, hogy elismerje, az őt erőszakkal vádló exe mégsem hazudik: 50 Cent közben bejelentkezett, hogy dokusorozatot forgatna a vádak szerint többekkel erőszakoskodó rapperről, ami valószínűleg nem segíti majd Sean Combs/Puffy/P Diddy/Diddy/Love megítélését.

Puff Daddy a 2018-as Met Galán.
photo_camera Puff Daddy a 2018-as Met Galán. Fotó: Angela Weiss/AFP
  • Évente több mint 300 millió gyerek lesz online abúzus áldozata.
  • Június 13-án dönt a strasbourgi bíróság Karsai Dániel aktív eutanáziáért indított perében.