Mi kell ahhoz, hogy 18 év után zavarjanak el fideszes polgármestereket?

belföld
június 11., 15:43

„Azért a víz az úr”, szól a politikai jelmondattá emelt verssor, és Solymár ezt rögtön be is bizonyítja: ha rákeres az ember, hogy vajon mi történhetett az elmúlt években ott, hogy 18 év után leváltották a fideszes polgármestert, Szente Kálmánt, akkor azt látja, hogy

nem volt víz.Ez volt az a település, amely 2022-ben napokon át vízhiánnyal küzdött. Ennek okai összetettek, az agglomeráció növekedésétől a rezsicsökkentésig, és a helyiek hangulatán valószínűleg az sem segített, hogy év végén hatmilliós jutalmat kapott a polgármester.

A városméretű nagyközségben a vasárnapi választásokon Szente 55-39-re kapott ki a helyi civilek színeiben induló Zlinszky Pétertől, ügyvéd, civil aktivista környezetvédőtől, aki egyébként Zlinszky János volt alkotmánybíró, a Pázmány alapító dékánjának unokája. A civilek az egyéni körzetekben is lenyomták 6-2-re a Fideszt.

Ez a 2019-ben bevált környékbeli recept hasznosítása, akkor helyi civilek győztek Budakalászon, Pomázon és Szentendrén is. Ez hatalmas fordulat volt, a három településen minden egyes körzetet is elvettek a Fidesztől. És a siker nem csak öt évre szólt, Budakalászon ugyanezt most is megismételték, Pomázon pedig nyolcból ötöt, Szentendrén tízből hetet hoztak el helyi civilek.

Nem sikerült újráznia a fideszes gárdonyi polgármesternek sem 18 év után, jelezte egy olvasónk a cikkünk megjelenése után nem sokkal. A kutyapárti aktivistákra tavaly rendőrt hívó Tóth István 60-40-re kapott ki egy helyi civil jelölttől, Eötvös Pál Árpádtól. Gárdonyban 2021-ben betonfalat emeltek közvetlenül a víz elé a Velencei-tó partján, az agárdi szabadstrandon, 2020 nyarán az egyik szabadstrandot kordonnal kerítették el, aztán a tó partján közel háromezer négyzetméter területet adott el a városi vagyonból Tóth, aki erről egymaga döntött. Ő volt az is, aki egy lakossági fórumon azzal érvelt, hogy 5 kilométer hosszú partszakasz van a városban, és hogy szerinte a tó nem bírja el azt, ha ott mindenhol fürödni szeretnének, a szabadstrandokat a kommunizmushoz hasonlította, és úgy fogalmazott: „nem jár minden ingyen”.

Hogy Zircen mi történhetett, arra viszont tippünk sincs, egy helyben járatos olvasónk szerint mindenkit meglepett, hogy 18 év után leváltották Ottó Péter fideszes polgármestert, aki 56-44-re kapott ki a független Kacsala Istvántól.

Nem tudjuk, mennyire vigasztalja Ottót, mindenesetre az egész Fidesszel baja lehetett a településnek, mert a 14 egyéni jelölt közül a három legtöbb szavazatot független kapta, az önkormányzatban pedig 4-4 lett a függetlenek-Fidesz csata, amit a polgármester szavazata fog eldönteni, vagyis gyakorlatilag kisebbségbe került az a Fidesz, amely öt éve még 9-3-ra nyert. „Ezt még a város nem igazán fogta fel” , írta a már említett olvasónk. Próbáltuk a sajtóban keresni az okokat, de Zirc legfeljebb a ciszterci apátság botrányaival került be a hírekbe, sőt, az MTI tudósítása szerint tavaly még tanuszoda is épült a városban.

A nagy kérdés pedig természetesen az, hogy így már fog-e venni zirci kenyeret Simicska Lajos.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.