Sorsdöntő hibák

reggel 4
július 12., 07:16

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, egyre súlyosabb hőség közepette. Csütörtökön jól jelezte, hogy mekkora a baj, hogy már délben megdőlt az aznapi melegrekord, és napokkal lett hosszabb a III. fokú hőségriadó. Bezzeg vannak városok Európában, ahol 17-19 fokok vannak most, itthon ehhez képest egyre súlyosabb aszály pusztít. Szokás szerint négy cikket külön is ajánlunk:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Szavazatok

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Pénteken alighanem tényleg eldőlhet, hogy ki lesz Budapest főpolgármestere a következő öt évben. Csütörtökön véget ért az újraszámolás, és a nem hivatalos adatok szerint Karácsony Gergely több mint 200 szavazattal vezet Vitézy Dávid előtt. Az NVB ülése, amikor az érvénytelennek minősített szavazatokról döntenek, délelőtt zajlik majd, természetesen tudósítunk róla.

A héten bejelentett megszorítócsomag után világossá vált, hogy nagyobb bajban van a költségvetés, mint az eddig látszott. Cikkünkben arról írtunk, hogy az új intézkedések elárulták, a módosított hiánycél teljesülése sem biztos, és hogy a repülőtér megvásárlása nélkül biztos nem lett volna szükség ekkora kiigazításra.

Érintőlegesen kapcsolódó hír volt, hogy miközben kiderült, Mészáros Lőrinc öccse is milliárdos lett és hogy 141 milliárdért építheti meg a Duna Aszfalt az M49-es második szakaszát, több tanár csak most kapta meg a Covid miatt járó extra táppénzt, a rezsicsökkentéses sikertörténetek közé pedig ezúttal az kerülhetett be, hogy fél napig volt áram nélkül Paks egy része, és írtunk arról is, hogy

Haderő

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Július 1-jén lépett életbe a Honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet. A módosítások egy része érthető, de közben nem árt tudni, hogy hiába a tényleg jó minőségű új fegyverek, a Honvédség továbbra is számos belső, mentális és szakmai problémával küzd. Belsős helyzetértékelés a Magyar Honvédségről, 1. rész.

A világ és helyünk benne

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Nem csitul az uniós felháborodás a magyar miniszterelnök "békemissziója" miatt, csütörtökön már arról írtunk, hogy 25-26 tagállamot soha nem tapasztalt módon borított ki a Putyinnal trollkodó Orbán, bojkottot fontolgatnak, de nincs igazi adu a kezükben, viszont egymást érték a felháborodott, a megszokottnál jóval súlyosabbnak festő nyilatkozatok. Közben már régi szövetségesét, Jarosław Kaczyńskit is zavarja Orbán akadékoskodása. Mindezek mellé a Mehr Licht is végigvette a blogján, hogy mire is jó Orbán Viktor illiberális turnéja.

A jelenleg is zajló washingtoni NATO-csúcs egyik legjelentősebb következménye, hogy a nyugati védelmi szövetség először vádolta meg Kínát azzal, hogy támogatja az Ukrajna elleni orosz hadműveleteket. Szijjártó Péter persze borítékolható módon ki is akadt ezen. Közben kiderült az is, hogy Orbán nem is kezdeményezte, hogy találkozhasson Bidennel, igaz, valószínűleg hiába is tette volna, nem úgy Trumppal, akivel össze is jött a floridai találkozó. Biden közben nekifutott az elnökjelöltsége szempontjából rendkívül fontos sajtótájékoztatónak, és az eredmények minimum felemásak lettek.

Csütörtökön háromra emelkedett a kijevi gyermekkórházat ért légicsapás halálos áldozatainak száma, közben Magyar Péter is megérkezett az oroszok által bombázott kórházhoz, és találkozott az intézmény igazgatójával. Írtunk arról is, hogy
2026-tól amerikai cirkálórakétákat telepítenek Németországba, hogy Oroszország betiltja a Moscow Times-t, illetve hogy Medvegyev ezúttal a visszafordíthatatlan ukrán NATO-csatlakozáson viccelődött, és hogy az amerikai hírszerzés szerint az oroszok meg akarták gyilkolni az Ukrajnát támogató német fegyvergyártó vezetőjét.

És hír volt még, hogy

Foci

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Csütörtökön ugyan már nem volt meccs az Eb-n, de az előző napi elődöntő még bőven szolgáltatott témát: írtunk arról, hogy még az angolok szerint sem volt büntető Kane esése, hogy ki az az Ollie Watkins, aki az Eb-döntőbe lőtte Angliát, és hogy munkaszüneti nap jöhet Angliában, ha megnyerik a tornát. Egy óceánnal odébb Darwin Núñez pedig keveredett bele egy nézőtéri rendbontásba a Copa Americán, itthon pedig román másodosztályú klub tömte ki az NB I. tavalyi ezüstérmesét, az udvari Nemzeti Sport tökéletes mondatban mutatta be a meccset.

Tyúkól

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A tipikus gamert általában férfinek képzeljük, pedig a nők ugyanúgy játszhatnak, csak általában mással. Vagy ugyanazzal, csak máshogy. Erről szólt a Tyúkól podcast legutóbbi része.

Fekete lyuk

Egy mindent, még a fényt is elnyelő fekete lyuk illusztrációja az AFP-ben
photo_camera Egy mindent, még a fényt is elnyelő fekete lyuk illusztrációja az AFP-ben

A Hubble űrtávcső 20 év alatt gyűjtött adatai kellettek hozzá, de úgy néz ki, kutatók végre tényleg találtak egy még a fekete lyukak között is titokzatosnak számító objektumot. Az Omega Centauri gömbhalmazban rejtőző égitest a galaxisok középpontjában található szupermasszív fekete lyukak születéséről is mesélhet.

Kiemelt videóink