Hétvégi olvasnivalók ismeretségekről, lovakról és betörésekről

reggel 4
augusztus 10., 08:58

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét nagyobb-érdekesebb cikkeit összefogva. Augusztus van, ismét kánikula, és hamarosan vége az olimpiának. Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Az élet itthon

photo_camera Illusztráció: Kristóf Balázs/444

Gulyás Gergely közbenjárására nem valamilyen pályázaton, hanem kormányhatározattal adtak pénzt a balatonhenyei kultúrház felújítására. Ott voltunk, amikor a miniszter el is ment átadni a helyet régi ismerőséhez.

A hetet azzal a cikkünkkel kezdtük, melyből kiderült: egy Pest megyei fuvarozó áll az elmúlt egy év botrányos akkuhulladék-ügyei mögött. Több helyszínen rakott le és tárolt ipari hulladékot, vagy annak tűnő anyagokat raktárakban, faluvégi épületekben. Az önkormányzatok nem sokat tehetnek, a kormányhivatalok viszont csaknem kétszázmillióra büntették, eltiltották a jogsértéstől, kötelezték a hulladék elszállítására. Három helyszínen néztük meg, mi a helyzet most.

Beszámoltunk a héten arról, hogy perel a diák, akinek eltűnt a bizonyítványa az E-felvételiből, és hogy a Frei kávézólánc 17 éve árul növényi zsír alapú habot tejszín néven: az ügyben egy tiktokker bejelentése után vizsgálat indult. A Café Frei a 444-nek elismerte, hogy hibáztak és átírják a kávélapokat. Az uniós szabályok szerint csak tejből készült termék nevezhető „tejszínnek”.

A hazai gazdasággal kapcsolatban foglalkoztunk azzal, hogy villámsebességgel hagyta le a román minimálbér a magyart, illetve azzal is, hogy a fogyasztási adatokról diadalmas közleményt adott ki az NGM, ami arra utalhat, hogy Nagy Márton vagy nem tud számolni, vagy nem érdekli a valóság, esetleg egy román gazdasági adatot nézett.

Olimpia

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Mindjárt vége az idei nyári olimpiának, és sűrű, izgalmas második hetet hozott a játék, csak remélni merem, hogy egyetlen fontos eseményt se felejtek ki az összefoglalóból. A héten aranyérmes lett a nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóf (Betlehem Dávid ugyanitt bronzot nyert) és a taekwondós Márton Viviana, a kajak-kenusok pénteki döntőjében a csütörtökön bronzot nyerő női kajaknégyes tagjai két párosban indultak 500 méteren, és két érmet is sikerült elhozniuk: Csipes Tamara és Gazsó Alida párosa ezüstöt, míg Pupp Noémi és Fojt Sára a német Paszek-Hake párossal tökéletesen egyező időt futva holtversenyben bronzot nyert. Szintén ezüstöt nyert Nádas Bence és Tótka Sándor férfi kajak kettes 500 méteren, és szombaton még bőven lesz miért izgulni a döntőkben. A csapatsportokban a férfi vízilabda-válogatott jutott a legtovább, ők végül a bronzért játszhatnak majd az amerikaiak ellen.

A héten emellett írtunk részletesen arról, hogy mi vezethetett a nagyon szép kerékpáros eredményekhez, azaz Valter Attila és Vas Kata Blanka negyedik helyéhez, és bemutattuk az idei olimpia tán legnagyobb atlétasztárját, a rúdugró Armand Duplantist, illetve Cindy Ngamba történetét, aki a menekültcsapat első érmese lett.

Az egész olimpia tán legnagyobb felhajtása az algériai bokszoló, a péntek este aranyat nyerő Iman Helif sztoriját kísérte, mi a kontextus megértéséhez Dömsödi Renáta egykori világbajnok ökölvívót és Sándor Judit bioetikust kérdeztük. Dömsödi szerint az ökölvívók között mindenki tisztában volt azzal, hogy Iman interszexuális, de ez idáig senkit nem zavart. A Lakmusz pedig arról írt, hogy Putyinhoz közel álló orosz üzletember vezeti a szervezetet, amely útjára indította a Helif nemével kapcsolatos vádakat.

Az olimpia nyomán foglalkoztunk a héten sportpolitikával is: megnéztük, hogy mennyit költött a kormány 2010 óta sportra, és írtunk arról is, hogy mire tűnik elégnek a 12 éve bevezetett mindennapos testnevelés az iskolákban (nem sokra.)

Írtunk emellett arról, hogy ezen az olimpián láthatunk utoljára lovakat az öttusában, és sporttörténelmi cikkünkben felidéztük a magyar kajak-kenu hőskorát: az 1954-es franciaországi kajak-kenu-vb-n 6 aranyat, 5 ezüstöt és 5 bronzot szereztünk, és csak ezután jöttek az olimpiai aranyak. Csakhogy a sportolókat a Keletiből előbb visszarendelték Ráckevére, és Rákosi Mátyás közbenjárására volt szükség a napokkal későbbi utazáshoz. Végül pedig megírtuk a játékok legforróbb történetét: a norvég úszó és a csokis muffin szerelmét.

A világ

photo_camera Fotó: orosz védelmi minisztérium/HA/Anadolu via AFP

Sokak meglepetésére az ukránok betörtek Oroszországba, írtunk arról, hogy ezzel vajon mi lehet a céljuk, és bemutattuk, hogy immár Szudánban, Maliban vagy éppen Szíriában is támadnak orosz katonákat az ukrán különleges erők.

Az amerikai-kínai rivalizálással kapcsolatban írtunk arról, hogy sokat segítene, ha Washington végre megmondaná, pontosan milyen kapcsolatokra törekszik Kínával, és foglalkoztunk azzal is, hogy neonáci csoportok, Andrew Tate és Nigel Farage fűtötték a brit szélsőjobboldali zavargásokat a Twitter hathatós támogatásával. Az egyre inkább közelgő amerikai elnökválasztással kapcsolatban pedig a demokraták alelnökjelöltjének személye dőlt el a héten, írtunk is arról, hogy mit jelent Tim Walz jelölése és hogyan változik épp a közhangulat az országban.

Podcast

tyúkóls1e22
photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Volt ismét Tyúkól, melyben a klímaszorongás és nyári hőség volt a fő téma.

Kiemelt videóink