Az amerikai meccs vége

reggel 4
2020 november 09., 06:04

Kellemes hétfő reggelt! Amerika kipipálva, a koronavírus nagyon nem.

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek. Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

4 legfontosabb cikkünk most:

LEFÚJTÁK

Olyan szép lenne, ha valaki innen értesülne: Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást. Magyar idő szerint szombat délután már nem lehetett tovább húzni a bejelentését annak, ami akkor már legalább két, de inkább három napja nyilvánvaló volt. A demokrata jelölt átlépte a 270 elektoros határt és innentől kezdve Trumpnak már nem volt visszaút.

photo_camera Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Egyfelől nagyon szoros volt, hiszen ha néhány államban néhány tízezer ember máshogy szavaz, akkor Trump nyer. Ugyanakkor ezt fordított előjellel négy éve is el lehetett mondani Hillary Clintonról, és most úgy tűnik, hogy Biden több mint négymillió szavazatos előnnyel, az elektori kollégiumban pedig 306:264 arányban nyer. Ha nem Floridában hanem Georgiában és Pennsylvaniában számolják gyorsan a szavazatokat, már kedd éjjel arról beszélt volna mindenki, hogy ez egész sima volt.

Az Egyesült Államok legfurcsább elnökének hatalma mindenesetre az utóbbi négy évéhez méltón ért véget. Egy tévedésből legfoglalt kertépítő cég irodája előtt, egy szexshop és egy temetkezési vállalkozás közt. Bizarr volt, tragikus, vicces, és persze lebilincselően szórakoztató, ahogy azt Donald Trumptól megszokhattuk.

A BIDEN-KORSZAK

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Miután a meccs véget ért, elkezdhetünk azzal foglalkozni, hogy mire számíthatunk Amerikában és Amerikától a következő négy évben. Magyari Péter már korábban megírta, milyen óvatosan tört Joe Biden a csúcsra, most viszont azt is végigvette, hogy elnökként mit várhatunk tőle:

  • A koronavírust egészen biztosan komolyabban fogja venni Trumpnál, de itt nem csak az ő döntésein műlnak a fejlemények. Ha csak 2021 második felében, vagy még később lesz oltás, akkor egy folyamatosan hanyatló gazdasággal, és egyre fokozódó elégedetlenséggel kell majd szembenéznie.
  • Elődjénél jóval zöldebb politikát fog folytatni, és vissza is fogja léptetni az USA-t abba a a párizsi klímaegyezménybe, amiből éppen múlt héten léptek ki.
  • Szemben Trumppal, emelni fogja a leggazdagabbak adóját.
  • Külpolitikai téren az „Amerika az első” elv helyett visszaállítja az USA-ba vetett bizalmat az ország régi szövetségeseiben. A legvalószínűbb, hogy az európaiak gesztusokat, és az eddigieknél szebb szavakat, az ázsiai szövetségesek pedig jelentősebb katonai támogatást is kapnak majd a kínai fenyegetés ellen.

Bidenről eddig is lehetett tudni, hogy második feleségével 1977-ben a Balatonhoz utazott nászútra, viszont vasárnap rábukkantunk a hazánkba látogató amerikai szenátorról szóló magyar újságcikkekre is. Vajon hol ebédeltek Darvasi elvtárssal? Az én tippem a Mátyás Pince.

JÖNNEK ÉS MENNEK

photo_camera Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP

Nem csak Joe Biden elnökké választása a nagy hír, hanem hogy több tucat fehér férfi után egy jamaicai és indiai származású nő, Kamala Harris lesz az amerikai alelnök. Érdemes megnézni a videót, amin Bidennel telefonál a győzelem bejelentése után, azt a fajta amerikai lazaságot hozza, amiben Barack Obama volt nagyon jó, viszont Trumpék alatt semmit nem láttunk belőle. (Érdekes adat: Obamának 2013-ban nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie, mert jó nőnek nevezte Harrist.)

És elbúcsúztattuk a távozókat is.

SZERVUSZ, ELNÖK ÚR!

A világ csak szombatig izgulhatott az amerikai elnökválasztáson, de mi, magyarok most megmutattuk, hogy kell még tovább húzni a showt. Persze nem a mi politikai vezetőink az egyetlenek, akik vagy alaposan kivártak (Izrael), vagy még mindig képtelenek voltak gratulálni Joe Bidennek a győzelemhez (Mexikó, Oroszország), de valahogy a magyar kormány különösen szánalmasan csinálta.

Leginkább azért, mert ahogy a kormánymédia kezeli Trump bukását, az semmihez sem fogható. Még vasárnap délben sem sikerült kimondaniuk, hogy ezt bizony Biden megnyerte. Pedig akkorra már Orbán Viktor is, a V4 országok közül utolsóként, kipréselt magából egy kurta-furcsa gratulációt. Úgy tűnik, tényleg nem volt B tervük.

COVID-20

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A hétvégén a világon koronavírusban elhunytak száma elérte az 1,25 milliót, Magyarországon pedig csak szombaton 107 halálos áldozatot regisztráltak. A múlt hét volt az, amikor igazán emelkedni kezdett itthon a halottak száma. Kevesen optimisták a következő hetek-hónapok kilátásait szemlélve, de nekünk pont jutott két kivétel: Orbán Viktor és Kásler Miklós.

A miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy hamarosan itt lehet a vakcina, vasárnap pedig már egyenesen a fényt látta az alagút végén. Az Emberi Erőforrások minisztere, akinek tavasz óta nem sok lapot osztottak, előbb bejelentette, hogy keddtől felfüggesztik az országban a halasztható műtéteket, majd közölte, hogy a magyar egészségügyre a legnehezebb időkben is lehet számítani.

Eléggé más hangot ütött meg Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, aki szerint már most bergamói állapotok vannak a magyar kórházakban:

„Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember.”

Ennél is messzebb ment a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, akik egyszerűen felszólították a szülőket, hogy ne küldjék a gyerekeket óvodába, iskolába, és kérjék, hogy igazolják a gyerekek hiányzását.

POSZTSZOVJET

photo_camera Fotó: RIA Novosti/Sputnik via AFP

Nyilván nem függetlenül attól, hogy a világ most nem arrafelé figyel, Hegyi-Karabahban felgyorsultak az események. Az örmények a hétvégén evakuálták a régió fővárosát, Sztyepanakertet, miközben az azeriek állításuk szerint elfoglaltak egy fontos várost, Susát. A most kezdődő héten jó eséllyel még tovább fog éleződni a helyzet.

Máshol a posztszovjet világban:

MESEORSZÁG LEÁNYFALUN

Képviselőtestületi ülések felvételei közt rendszeresen lehet gyöngyszemekre bukkanni, Szurovecz Illés pedig most különösen erős jelenetekre bukkant.

Nyíri Csaba, Tarlós István egykori helyettese most Leányfalun képviselő, és ebben a tisztségében próbálta meg betiltani az országosan nagy vihart kavart Meseország mindenkié könyvet. Pechére gyorsan kiderült, hogy az óvónők nem szeretik, ha politikusok akarják megmondani, mit olvassanak a gyerekeknek, és bár ők sem tűntek a kötet rajongóinak, hatékonyan verték vissza a túlbuzgóságot.

EMA

photo_camera Fotó: MTV EMA

Ha már sporteseményeket nem lehet rendezni, Magyarország ráment a díjátadó gálákra – azokat akár virtuálisan is lehet. Vasárnap este adták le a több magyarországi helyszínen felvett MTV EMA díjátadót, ami egy nyomasztó Black Mirror-epizód, egy rossz tini sci-fi és az Eurovíziós dalfesztivál keveréke lett, David Guettával súlyosbítva. De a legsúlyosabb, hogy ezzel a lendülettel bejelentették, 2021-ben már igaz MTV EMA gálát rendezhet az ország, ami mindent meg akar rendezni, amiért fizetni lehet.

MAGYAR REKORD

Takáts Pál Brazíliában, 528 kilométeres rekordrepülése végén.
photo_camera Takáts Pál Brazíliában, 528 kilométeres rekordrepülése végén.

Az ilyen hírbőséges időkben pont a legjobb hírek hajlamosak elsikkadni. Ott van például Takáts Pál, a legismertebb magyar siklóernyős, aki most közel 200 kilométerrel, 528 kilométerre javította a távolsági siklóernyőzés magyar csúcsát.

Nem itthon, hanem Brazíliában, az egyenlítőtől kicsit délre, ahol október-novemberben gyakran ideálisak a feltételek a síkvidéki siklóernyős távrepüléshez. A gyors haladást itt az Atlanti óceán felől egész nap a szárazföld belseje felé fújó élénk szél segíti, így a hátszeles repülés során az ernyő és a szél sebessége összeadódik. Takáts repülése 11 órán át, napkeltétől napnyugtáig tartott.