A szimbolikus csata napja

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 szeptember 13., hétfő 5:22

Jó reggelt! Ma is meleg, napos idő lesz.

4 legfontosabb hírünk most

A KIÜRÜLT HŐSÖK TERE

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Vasárnap lezajlott Ferenc pápa budapesti látogatása. A katolikus egyház feje több tízezer ember előtt tartotta meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét a Hősök terén. A pápa kritikusai és hívei kéz a kézben élték meg hitüket, és követték élőben, amint Ferenc úgy fejezi be a szentmisét az Úr angyala ima előtt: „Isten, áldd meg a magyart”. Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is találkozhattak végül a pápával a Szépművészeti Múzeumban. Orbán arra kérte Ferenc pápát, hogy „ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot”, ami jól ellenpontozza, milyen szavakat intézett Ferenc pápa a magyar püspökökhöz, vagy a különböző egyházak és a magyarországi zsidó szervezetek képviselőihez. Előbbieket arra emlékeztette: Magyarország multikulturális közeg, utóbbiak előtt zsidók és keresztények egységét szorgalmazta az antiszemitizmussal szemben.

Szijjártó Péter külügyminiszternek a pápáról is Gyurcsány jutott eszébe.

AZ ELSŐ CSÖRTE

Forrás: ATV

A vasárnap másik fontos eseménye az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt első nyilvános televíziós vitája volt. A legélesebb kérdés érezhetően a zuglói körzet volt, Hadházy Ákos, a Momentum jelöltje, és az MSZP-s Tóth Csaba ütközete az előválasztás szimbolikus csatája. Ezt leszámítva igazán komoly ellentét nem volt a jelöltek között. A politikusok nem kockáztattak nagyot, igazán új, vagy meglepő ígértet nem dobott be senki. Jakab Péter megígérte: lemond, ha nem lesz elszámoltatás, Dobrev Klára azt mondta, Pekingben is kemény lesz. Fekete-Győr András szerint új arcok kellenek, Karácsony arra buzdította a szavazókat, hogy az egyesítésben legjobb jelöltet válasszák, Márki-Zay Péter szerint a vidéki és bizonytalan szavazók döntik el a választást.

Adósok vagyunk még viszont a Partizán előválasztási vitasorozatának legutóbbi, szombati epizódjával: Fejér megye 1-es számú körzetében Ráczné Földi Judit a DK, és Márton Roland az MSZP-P jelöltje szálltak versenybe a választók képviseletéért. Vitájukon sok szó esett a Pegazus-ügyről, amit a jelöltek szerint rosszul tematizált az ellenzék. Előkerült a Székesfehérvárra tervezett reptér ügye is, a jelöltek egyetértettek a népszavazás szükségességében. Szó esett a pár nappal ezelőtti visszaléptetésekről is, aminek eredményeképpen a szombati vitán már nem vett részt a Momentum jelöltje. A teljes vita rövid videós összefoglalója először a Reggel 4-ben:

Ha e-mailben olvasod a hírlevelet, a videót erre a linkre kattintva érheted el.

A Pest megye 1-es, Érdet és Törökbálintot magában foglaló körzetben Ollero Marco (Momentum), Tetlák Örs (LMP), és Bősz Anett (DK) indulnak ellenzéki képviselő-jelöltként. Vitájuk kifejezetten élesre sikeredett, személyesebb odaszúrásokkal, 2019-es önkormányzati választás utáni ellenzéki dezertálások felhánytorgatásával, és szakpolitikai nézeteltérésekkel: főleg az adópolitikával, és az elszámoltatással kapcsolatban is. A teljes vita rövid videós összefoglalója:

Ha e-mailben olvasod a hírlevelet, a videót erre a linkre kattintva érheted el.

A héten Budapestre érkezik a Partizán vitasorozata, ahol talán a legkiélezettebb a küzdelem a hat ellenzéki párt és jelöltjeik között. Hétfőn délután 5-től a Hegyvidéket jelentő Budapest 3-as körzetben Hajnal Miklós (Momentum), Komáromi Zoltán (DK), és Visi Piroska (ÚVNP/LMP) vitája követhető a Partizán Youtube-csatornáján és a 444 Facebook-oldalán. Este 7-től pedig jön a már emlegetett szimbolikus csata: Hadházy Ákos (Momentum) és Tóth Csaba (MSZP) küzdelme a zuglóiak szavazataiért.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt