Zord időkre készül, válságbiztos rendszert épít maga köré Orbán Viktor

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 21., csütörtök 4:17
67

Politikailag kockázatos időszak vár Orbán Viktorra, a jelek szerint a miniszterelnök is hónapok óta így számol; ezt tükrözi ötödik kormányának felépítésén túl több, az elmúlt időszakban bevezetett kulcsfontosságú intézkedés.

A kormányfő már a választások előtt sejthette, hogy a féktelen osztogatás, a felpörgő infláció, a háború nyomában súlyosbodó energiaválság és a költségvetés elszállása miatt az év második felében a kiigazítás elkerülhetetlen lesz.

Megbecsülhetetlen, meddig húzódik el az orosz–ukrán háború, mennyire lesz mély a recesszió, és milyen hatással lehet mindez az egyes európai kormányok politikai stabilitására.

A miniszterelnök számára ezért az elmúlt hónapokban mindennél fontosabb szempont lett saját hatalmi pozíciójának körülbástyázása közössége és az ország élén.

1. Válságálló kormányszerkezet

Orbán Viktor mindig különös gondot fordít arra, hogy kormányán belül ne alakulhassanak ki olyan szövetségek, amelyek akár minimális veszélyt is jelenthetnek hatalmára. Ötödik kormányának összeállítása során viszont, tekintettel a válsághelyzetre, a miniszterelnök új szempontokra is figyelemmel volt.

2022 májusában Orbán minden politikust, akinek súlya van a jobboldali nyilvánosságban, beemelt a kabinetbe, hogy osztozzanak a kormányzás felelősségében, és senkinek se legyen lehetősége kívülről bekiabálva kritizálni a politika irányát.

Orbán Viktor és ötödik kormányának tagjai a kormány alakuló ülésén a Karmelita kolostorban 2022. május 24-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Lázár János és Navracsics Tibor, akik korábban számottevő befolyással rendelkeztek a Fideszben, egyaránt kormányzati megbízást kaptak – előbbi beruházásokért, utóbbi az uniós forrásokról zajló tárgyalásokért felel. Egyikük sem játszhatja tovább a kívülről fanyalgó különutas szerepét, de építkezni sem igazán fognak tudni: tárca nélküli miniszterként Navracsicsnak apparátus sem jutott, Lázár fő feladata pedig a fejlesztések és az infrastrukturális projektek költségeinek visszavágása lesz.

Orbán kifelé ugyan a kormány egységét hangsúlyozza, ám valójában állandó bizalmatlanság jellemzi a kormányzati kapcsolatrendszert. Ez biztosítja a miniszterelnök pozíciójának érinthetetlenségét.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt