Hétvégi olvasnivalók a tengeri madaraktól az elszállt tojásárakig

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
szeptember 10., szombat 8:26

Jó reggelt, jó hétvégét, itt a napindító hírlevél hétvégi kiadása nagyobb cikkeinkkel. Volt belőle jó sok.

Egyesült Királyság

Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Meghalt II. Erzsébet, aki az elmúlt 100 év egyik legérdekesebb figurája volt. Szerette az apját, a férjét, az unokáit, a lovakat és a corgikat. De azért mindig királynő volt: erős képek Erzsébet királynő hosszú életéből. De mi várható az új királytól?

A királynő utolsó nyilvános szereplése az új miniszterelnök felkérése volt. Liz Truss balos családból jön, liberális diák volt, és most adócsökkentést ígér.

Bede Márton történelmi példái: a néhány nap különbséggel elhunyt szovjet pártfőtitkár és angol királynő egyaránt birodalmuk utolsó éveit igyekeztek relatíve fájdalommentessé tenni. Gorbacsov és II. Erzsébet történelmi megítélése attól függ majd, hogy milyen lesz ezeknek a birodalmaknak a legvége.

Új podcastok

Első ízben jelentkezett Ruff Bálint tanácsadó és Magyari Péter műsora, az Országzászló. Miért más ez az ősz, mint a többi, amikor Orbán Viktor kormányzott? Mert a rendszer stabilitásának egyik garanciája a gazdaság folyamatos erősödése volt. Aminek most vége.

Mint a műfaj nagy rajongója, büszkén mutatom a 444 első true crime podcastjét, Boros Juli és Csurgó Dénes munkáját, ami ráadásul nagyon erősen indul. Kovács Juditot 2014-ben megölte, holttestét pedig szinte teljesen megsemmisítette hentesként is dolgozó férje. A férfi ellen vádat emeltek, de kétszer is felmentette a bíróság. Judit bátyja ebbe nem nyugodott bele. Szilárd hat éven át küzdött azért, hogy kimondják: testvérét férje előre eltervelten, szándékosan ölte meg.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt