Eső, eső, választás

reggel 4
2023 május 15., 05:22

Jó reggelt, szép hetet, ez itt a 444 napindító hírlevele, rögtön hétfő reggel. Rengeteget esett a napokban (a Tour de Hongrie budapesti szakaszát is emiatt törölték vasárnap) és az előrejelzések szerint még fog is. E körülmények mellé ajánljuk híreinket. Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet, érdemes!

A választás

photo_camera Fotó: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/via REUTERS

Az év legjobban várt választása zajlott vasárnap, Törökországban. Jelenleg úgy tűnik, hogy nem dőlt el semmi az első fordulóban, és második körre lesz szükség, de Erdoğan mégis szinte győzelmi beszédet mondott. A választás tétjéről és a törökországi helyzetről szombaton, még a szavazás előtt jelent meg részletes cikkünk, érdemes azt is elolvasni.

Az élet itthon

Novák Katalin pedagógusokkal beszélget a Sándor-palota előtt 2023 május 14-én
photo_camera Novák Katalin pedagógusokkal beszélget a Sándor-palota előtt 2023 május 14-én Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet FB

Kisebb súlyú választások azért Magyarországon is voltak: Gödön a függetlenként induló, de a Fidesz által támogatott Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakozót választották meg polgármesternek, míg Kiskőrösön a fideszes jelölt nyert egy időközin, de itt az ellenzék nem nagyon mutatta meg magát a 25 százalékos részvétellel lezajlott választáson. Hír volt még a hétvégén, hogy elérte a parlamenti küszöböt a Kutyapárt a Republikon szerint.

Vasárnap Novák Katalin a Sándor-palotánál ment oda a nyílt napra érkező, tiltakozni igyekvő tanárokhoz és diákokhoz, hogy elmondja, nincs köze a kormányhoz. Ha már tüntetések, a Tasz a blogján szedte össze, hogy úgy általában mihez van joga a tüntetőknek, a rendőrségnek, és mi az arányos fellépés. Folytatódott tovább a vita arról is, hogy helyesen jártak-e el a mentésirányítók, amikor nem küldtek azonnal autót Gálvölgyi Jánoshoz: a mentőszakszervezet vezetője szerint rendszerszinten vannak bajok, és Pintér Sándor is vizsgálatot rendelt el.

Hír volt emellett, hogy

A Lakmusz pedig arról írt, hogy Rétvári Bence már akkor is a migránsokat látja a bűnözési statisztikákban, ha nincs is róluk szó.

A háború

photo_camera Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A hétvégén az ukránok folytatták az ellentámadást Bahmutnál, emellett két vadászgépet és két helikoptert vesztett az orosz légierő szombaton, ami miatt Priogzsin az orosz légvédelmet okolta.

Közben amerikai hírszerzési jelentések alapján írt arról a Washington Post, hogy Zelenszkij többször beszélt arról szűk körben, hogy támadna célpontokat Oroszországon belül is, egyszer pedig állítólag bedobta, hogy fel kéne robbantani a Magyarországnak kőolajat szállító Barátság-vezetéket, de a beszélgetést lejegyző hírszerzők szerint az ukrán elnök itt inkább csak a dühét fejezte ki, semmint tényleges tervet vázolt volna fel. A cikkre reagált Kovács Zoltán is, aki azt feszegette, hogy létezhet az, hogy Ukrajna egy NATO-tagállam ellen szervezkedik.

Zelenszkij a nap folyamán arról beszélt, hogy ellencsapásra készülnek, hogy visszaszerezzék a jogtalanul elfoglalt területeket, de Oroszországon belüli célpontokat nem támadnak. Mindezt Berlinbe tette, ahova azután utazott el, hogy kiderült, Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze új hadi szállítmányt Ukrajna számára.

Az ukrán elnök előző nap még Ferenc pápánál járt, ahol bemutatta az Ukrajna által elfogadható béketervet, és hír volt még a hétvégén, hogy Lukasenka nem ment el a nemzeti lobogó ünnepére, valószínű, hogy vírusos betegséggel küszködik, és hogy drónokkal lőttek ki egy óvodát az oroszok.

A világ

photo_camera Fotó: Interpol

Három ország rendőrsége és az Interpol a nyilvánosság segítségét kéri, hogy azonosítani tudjanak 22 nőt, akiket Hollandiában, Belgiumban és Németországban gyilkoltak meg, és a hétvégén részletesen is írtunk a rendőrségi kezdeményezésről.

Liverpoolban volt idén az Eurovíziós Dalfesztivált döntője, svéd győzelemmel. A győztes énekesnő, Loreen 2012-ben már nyert egyszer, ezzel ő lett mindössze a második előadó, aki kétszer is tudott diadalmaskodni a dalversenyen. Az eseményhez kapcsolódó, szomorúbb hír volt, hogy pillanatokkal azelőtt, hogy színpadra léptek volna az Liverpoolban, az oroszok rakétával támadták az ukrán előadók szülővárosát, Ternopilt.

Emellett írtunk arról is, hogy

Nem egy tánc

photo_camera Fotó: Kiss Bence

A hazai bulikultúrában teljesen általánosak a beszólogatások és kéretlen érintések. Szinte minden nőt zaklattak már valamilyen formában a szórakozóhelyeken. Sokakkal a pornóipar hitette el, hogy erőszak és szexualitás kéz a kézben járnak.

Podcastok

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Botos Tamás/444

Szokás szerint volt Borízű is, a Qubit új podcastsorozatában, a Boncasztalban arról volt szó, hogy miután az alzheimeres betegek száma a világon meghaladta az 50 milliót, a betegség kutatásába ömleni kezdett a pénz. A kutatók óriási nyomás alatt próbálnak eredményeket felmutatni, amelyek némelyikéről kiderült, hogy hamisítvány