Viccnek durva lenne

reggel 4
2023 július 07., 04:37

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Július van és péntek, az előrejelzések szerint klasszikus strandidő jön, ehhez ajánljuk cikkeinket, például ezt a négyet:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Sunyulás

Csütörtökön ismét a magyar gazdaság gyengélkedésének jeleire ébredhettünk: 12 százalékos csökkenés a kiskereskedelmi forgalomban, elszabaduló euróárfolyam indította a napot, és komoly problémák lehetnek még az MNB hatalmas veszteségéből is. Akadtak azért jó hírek is, kiderült például, hogy utazgatásra költötte a 15 milliós támogatását a parlamenti imacsoport.

Novák Katalin villámgyorsan aláírta a státusztörvényt, miközben folyamatosan érkeztek hozzánk felmondó, a pályát otthagyó pedagógusok beszámolói.

A nap legkellemetlenebb videóját Hadházy Ákos posztolta: a független képviselő Orbánhoz ment oda a parlamentben, és a miniszterelnök furcsa magánrepülőútjairól érdeklődött volna, de Orbán válasz helyett sunyi alaknak, „szőrét hullató rossz, vidéki rókának” nevezi a képviselőt.

A jelentős stratégiai megállapodások napja is volt a csütörtök, az FTC a Nemzeti Színházzal, az MTVA az egyik kínai állami médiacéggel állt össze, minden szereplő épülésére.

Hír volt még ezeken kívül itthonról, hogy

Időközik

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Tóth-Szenesi Attila folytatja nagyszerű sorozatát, és újabb időközi választás helyszínét kereste fel: Oroszlányban járt, ahol két ellenzéki jelöltet is fideszességgel vádoltak meg, és ahol a Fidesz nem indít jelöltet, pedig a városvezetés helyzete instabil, az ellenzéki összefogás rogyadozik.

A háború

photo_camera Fotó: FLORENT VERGNES/AFP

Az oroszok ezúttal Lvivben bombáztak civil lakóházakat, a rakétatámadásban legalább négy ember meghalt. Csütörtökön kiderült az is, hogy Lukasenka szerint Prigozsin Oroszországban van, közben az orosz sajtó bemutatta a volt zsoldosvezér egyik otthonát, és ott parókákat, aranyrudakat, fegyvereket, pörölykalapácsot és egy ikonokkal teli imaszobát is találtak. A Wagnerrel kapcsolatban pedig írtunk arról is, hogy felmerül a kérdés, vajon Putyin a zsoldossereg eddigi bűneit és megszerzett bányáit is nevére fogja-e venni.

Részletesen foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy mi lenne, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz: komoly katonai erősítést például. A cikk aktualitását az adta, hogy a NATO július 11-12-i csúcstalálkozóján eldőlhet, Ukrajna a közeljövőben csatlakozhat-e a katonai szövetséghez, persze csak azután, hogy véget ért a háború. A svédek talán ennél is hamarabb, legalábbis Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint már elérhető közelségben van, hogy a törökök áldásukat adják a csatlakozásra (és akkor vélhetően a magyar parlament is rábólintana, mivel rendkívül kínos módon a törökökkel tandemben zsaroljuk éppen a svédeket.)

Brutális sérüléseket szenvedett a Csecsenföldön megtámadott és megvert újságírónő, Jelena Milasina, aki mellett demonstráltak a szentpétervári egyetem újságíró szakos végzősei. Írtunk emellett arról, hogy hamarabb szerették volna megindítani az ellentámadást az ukránok, de nem volt mivel, mostanra viszont legalább egyenlítettek: már ugyanannyi tankjuk van, mint a mostanra az állományuk felét elveszítő oroszoknak.

A ludas

Mit tud kínálni a Ludas Matyi újraélesztett, nagykorúsított verziója, a Ludas Mátyás 2023-ban? Kinek lesz ez jó? Elolvastuk az első lapszámot, és értő kritikánkból minden kiderül.

A világ

photo_camera Fotó: JOHAN NILSSON/TT News Agency via AFP

És történt sok minden világszerte is, például